Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Period of the Carrier's Liability Under the Rotterdam Rules in Comparison with the Hague, Hague/Visby Rules

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 49 - 75, 31.01.2018

Öz

This article makes a comparative analysis of carrier’s period of liability under the Rotterdam Rules, Hague Rules, Hague/Visby and Hamburg Rules. In order to determine the commencement and ending of carrier’s period of liability, initially the concepts of “receipt” and “delivery” is addressed herein. Since this article studies this topic regarding the international conventions, scope of application of the relevant international conventions is explained. In this respect particularly regimes of “door-to-door”, “port-to-port” and “tackle-to-tackle” and the effects of of these regimes on carrier’s period of liability have been analysed. Also carrier’s period of liability concerning the obligations of carrier to exercise due diligence to make the ship seaworthy and to care for the goods under the Rotterdam Rules have been scrutinized and compared with above mentioned international conventions. This article concludes that Rotterdam Rules considerably expands the carrier’s period of liability when compared to relevant international conventions, because it adopts door-to-door regime.

Kaynakça

  • -----------

Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 49 - 75, 31.01.2018

Öz

Bu çalışmada taşıyanın sorumluluğunun devam ettiği süre Lahey, Lahey/Visby, Hamburg ve Rotterdam Kuralları bakımından karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede taşıyanın sorumluluğunun başlama ve sona erme anının belirlenebilmesi amacıyla öncelikle teslim kavramı üzerinde durulmuştur. Konunun milletlerarası sözleşmeler bakımından incelenmesi sebebiyle söz konusu milletlerarası sözleşmelerin uygulama alanı her bir sözleşme bakımından ayrı ayrı tespit edilmiş olup özellikle “kapıdan kapıya”, “limandan limana” ve “vinçten vince” rejimleri ile bu rejimlerin sorumluluğun devam ettiği safhaya etkisi incelenmiştir. Ardından önce taşıyanın yüke özen borcu bakımından, sonrasında ise gemiyi denize elverişli bir halde bulundurma borcu bakımından sorumlu tutulduğu safha Rotterdam Kuralları ile diğer milletlerarası sözleşmeler ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve Rotterdam Kuralları bakımından taşıyanın sorumlu tutulduğu safhanın “kapıdan kapıya” prensibinin benimsenmesi sebebiyle diğer milletlerarası sözleşmelere göre önemli ölçüde genişletildiği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • -----------
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uzay, Denizcilik ve Havacılık Hukuku
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülfer Meriç 0000-0003-1320-278X

Erken Görünüm Tarihi 8 Ağustos 2024
Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Meriç, G. (2018). Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha. DEHUKAM Journal of the Sea and Maritime Law, 1(1), 49-75.
AMA Meriç G. Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha. DEHUKAMDER. Ocak 2018;1(1):49-75.
Chicago Meriç, Gülfer. “Lahey, Lahey/Visby Ve Hamburg Kuralları Ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha”. DEHUKAM Journal of the Sea and Maritime Law 1, sy. 1 (Ocak 2018): 49-75.
EndNote Meriç G (01 Ocak 2018) Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha. DEHUKAM Journal of the Sea and Maritime Law 1 1 49–75.
IEEE G. Meriç, “Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha”, DEHUKAMDER, c. 1, sy. 1, ss. 49–75, 2018.
ISNAD Meriç, Gülfer. “Lahey, Lahey/Visby Ve Hamburg Kuralları Ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha”. DEHUKAM Journal of the Sea and Maritime Law 1/1 (Ocak 2018), 49-75.
JAMA Meriç G. Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha. DEHUKAMDER. 2018;1:49–75.
MLA Meriç, Gülfer. “Lahey, Lahey/Visby Ve Hamburg Kuralları Ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha”. DEHUKAM Journal of the Sea and Maritime Law, c. 1, sy. 1, 2018, ss. 49-75.
Vancouver Meriç G. Lahey, Lahey/Visby ve Hamburg Kuralları ile Karşılaştırmalı Olarak Rotterdam Kuralları Bakımından Taşıyanın Sorumlu Tutulduğu Safha. DEHUKAMDER. 2018;1(1):49-75.