Araştırma Makalesi

Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi

Cilt: 32 Sayı: 2 28 Aralık 2015
PDF İndir
TR EN

Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi

Öz

Çalışmada tuza tolerans düzeyleri daha önce belirlenmiş tuz ve kuraklığa tolerans (Burdur Merkez, Burdur Bucak) ve duyarlı (Kemer ve Giresun) patlıcan genotipleri kullanılmıştır. Kontrollü sera koşullarında yürütülen çalışmada, patlıcan tohumları torf ve perlit karışımı ortamında çimlendirilmiş ve ekimden 20 gün sonra fideler saksılara şaşırtılmıştır. Bitkiler 7 gün sonra içerisinde farklı dozlarda ağır metaller bulunan sulama suyu (Kontrol: 0 ppm; I. Karışım: 0.2 ppm Cu+0.01 ppm Cd+5 ppm Pb+2 ppm Zn; II. Karışım: 0.4 ppm Cu+0.02 ppm Cd+10 ppm Pb+4 ppm Zn) ile sulanmaya başlanmıştır. Bitkiler 40 gün boyunca sulandıktan sonra bu sürenin sonunda hasat edilmiş ve analizler için örnek alımı yapılmıştır. Çalışmada bitkiler, yeşil aksam ve kök yaş ağırlığı, yeşil aksam ve kök kuru ağırlığı, gövde ve kök boyu, yaprak alanı, klorofil, malondialdehit (MDA) miktarı, süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), askorbat peroksidaz (APX) ve glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri yönünden incelenmiştir. Bitkiler genotiplere göre değişmekle birlikte ağır metal uygulamasından olumsuz yönde etkilenmişlerdir. Ağır metal uygulamaları doz artışına bağlı olarak bitkilerin yeşil aksam ve köklerinin yaş ve kuru ağırlıklarında, kök ve gövde boylarında, yaprak alanı değerlerinde azalmaya neden olmuş, MDA ve antioksidatif enzim aktivitelerinde artış görülmüştür. Çalışma sonucunda, ağır metal uygulamalarının oluşturduğu strese karşı, tolerant Burdur Merkez ve Burdur Bucak genotipleri, hassas olan Giresun ve Kemer genotiplerine oranla daha iyi bir performans göstermiştir. Elde edilen bulgulara göre; bitkilerin tuzluluk, kuraklık ve ağır metal stresi gibi abiyotik streslere dayanım için benzer mekanizmaları kullandıkları düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed, A., Hasnain, A., Akhtar, S., Hussain, A., Ullah, A., Yasin, G., Wahid, A., & Mahmood, S. (2010). Antioxidant enzymes as bio-markers for copper tolerance in safflower (Carthamus tinctorius L.). African Journal of Biotechnology, 9(33):5441-5444.
  2. Bouazizi, H., Jouili, H. A., & El Ferjani, E. (2010). Copper toxicity in expanding leaves of Phaseolus vulgaris L.: Antioxidant enzyme response and nutrient element uptake. Ecotoxicology and Environmental Safety, 73(6):1304-1308.
  3. Cakmak, I., & Marschner, H. (1992). Magnesium deficiency and highlight intensity enhance activities of superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and glutathione reductase in bean leaves. Plant Physiology, 98(4):1222-1226.
  4. Çakmak, I. (1994). Activity of ascorbate-dependent H202 scavenging enzymes and leaf chlorosis are enhanced in magnesium and potassium deficient leaves, but not in phosphorus deficient leaves. Journal of Experimental Botany, 45(9):1259-1266.
  5. Chaoui, A., Mazhoudi, S., Ghorbal, M.H., & El Ferjani, E. (1997). Cadmium and zinc induction of lipid peroxidation and effects on antioxidant enzyme activities in bean (Phaseolus vulgaris L.). Plant Science, 127(2):139–147.
  6. Daşgan, H.Y., & Koç, S. (2009). Evaluation of salt tolerance in common bean genotypes by ion regulation and searching for screening parameters. Journal of Food, Agriculture & Environment, 77:363-372.
  7. Dey, S.K., Dey, J., Patra, S., & Pothal, D. (2007). Changes in the antioxidative enzyme activities and lipid peroxidation in wheat seedlings exposed to cadmium and lead stress. Brazilian Journal of Plant Physiology, 19(1):53-60.
  8. Dunand, V.F., Epron, D., Sossé, A.B., & Badot, P.M. (2002). Effects of copper on growth and on photosynthesis of mature and expanding leaves in cucumber plants. Plant Science, 163(1):53-58.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fatma Özkay Bu kişi benim

Ş.Şebnem Ellialtıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

15 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kıran, S., Özkay, F., Kuşvuran, Ş., & Ellialtıoğlu, Ş. (2015). Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. Derim, 32(2), 106-118. https://doi.org/10.16882/derim.2015.61598
AMA
1.Kıran S, Özkay F, Kuşvuran Ş, Ellialtıoğlu Ş. Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. DERİM. 2015;32(2):106-118. doi:10.16882/derim.2015.61598
Chicago
Kıran, Sevinç, Fatma Özkay, Şebnem Kuşvuran, ve Ş.Şebnem Ellialtıoğlu. 2015. “Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi”. Derim 32 (2): 106-18. https://doi.org/10.16882/derim.2015.61598.
EndNote
Kıran S, Özkay F, Kuşvuran Ş, Ellialtıoğlu Ş (01 Aralık 2015) Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. Derim 32 2 106–118.
IEEE
[1]S. Kıran, F. Özkay, Ş. Kuşvuran, ve Ş. Ellialtıoğlu, “Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi”, DERİM, c. 32, sy 2, ss. 106–118, Ara. 2015, doi: 10.16882/derim.2015.61598.
ISNAD
Kıran, Sevinç - Özkay, Fatma - Kuşvuran, Şebnem - Ellialtıoğlu, Ş.Şebnem. “Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi”. Derim 32/2 (01 Aralık 2015): 106-118. https://doi.org/10.16882/derim.2015.61598.
JAMA
1.Kıran S, Özkay F, Kuşvuran Ş, Ellialtıoğlu Ş. Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. DERİM. 2015;32:106–118.
MLA
Kıran, Sevinç, vd. “Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi”. Derim, c. 32, sy 2, Aralık 2015, ss. 106-18, doi:10.16882/derim.2015.61598.
Vancouver
1.Sevinç Kıran, Fatma Özkay, Şebnem Kuşvuran, Ş.Şebnem Ellialtıoğlu. Bazı abiyotik stres faktörlerine dayanımı yüksek veya duyarlı patlıcan genotiplerinde Cu, Pb, Cd ve Zn içeren sulama sularının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. DERİM. 01 Aralık 2015;32(2):106-18. doi:10.16882/derim.2015.61598

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr