Turunçgil bahçelerinde buprofezin etken maddesinin Chilocorus bipustulatus (Col: Coccinellidae)’a karşı yan etkilerinin belirlenmesi
Öz
Turunçgil, Akdeniz Bölgesinde üretim alanı ve miktarı açısından yoğun olarak yetiştirilen önemli ihraç ürünlerinden biridir. İklim koşullarının uygun olması nedeniyle doğada çok sayıda turunçgil zararlısı mevcuttur. Aynı zamanda çok sayıda faydalı böcek türü de tespit edilmiştir. Fakat gereğinden fazla kullanılan pestisitler doğal düşman popülasyonuna zarar vermektedir. Turunçgil ekosisteminde; turunçgil kırmızı ve sarı kabuklu biti ve birçok turunçgil zararlısının önemli predatörlerinden Chilocorus bipustulatus (Col: Coccinellidae) doğal olarak yer almaktadır. Bu çalışma ile tarla koşullarında buprofezin etken maddeli insektisitin C. bipustulatus’un ergin ve ergin öncesi dönemlerine karşı yan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, ‘Pestisitlerin Faydalı Organizmalara Standart Yan Etki Deneme Metotları (2018)’na göre Antalya ili Serik ve Aksu ilçelerinde olmak üzere iki lokasyonda yürütülmüştür. Deneme sonucu elde edilen sonuçlar IOBC standartlarına göre değerlendirilmiştir. Serik lokasyonunda sınıf değeri 1., 7., 14., ve 28. günde zararsız veya az zararlı olarak hesaplanırken, aynı şekilde Aksu lokasyonunda da sınıf değeri 1., 7., 14. ve 28. günde zararsız veya az zararlı olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anonim, (2017). Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatı. www.tagem.gov.tr. Erişim tarihi: 01 Ağustos 2019.
- Anonim, (2018a). Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Türkiye Geneli Değerlendirme Raporu. www.akib.org.tr. Erişim tarihi: 01 Şubat 2019.
- Anonim, (2018b). Pestisitlerin Faydalı Organizmalara Standart Yan Etki Deneme Metotları. www.tagem.gov.tr. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2018.
- Erkılıç L., Uygun, N., Aytaç, M., Tekelioğlu, Z.N., & Karaca, İ. (1994). Bazı tarımsal savaş ilaçlarının Chilocorus bipustulatus L. (Coleoptera: Coccinellidae) ve Cybocephalus jodori minor E.Y. (Coleoptera: Cybocephalidae)'a etkileri üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Biyolojik Mücadele Kongresi, s:14-18.
- Güven, B., & Göven, M.A. (2003). Side effects of pesticides used in cotton and vineyard areas of Aegean Region on the green lacewing, Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae), in the laboratory. Pesticides and Beneficial Organisms IOBC/wprs Bulletin, 26(5):21-24.
- Henderson, C.F., & Tilton, E.W. (1955). Tests with acaricides against the brow wheat mite, Journal of Economic Entomology, 48(2):157-161.
- Karaca, I., & Uygun, N. (1992). Kırmızı kabuklubit, Aonidiella aurantii (Maskell) (Homoptera: Diaspididae)’nin değişik turunçgil tür ve çeşitleri üzerinde popülasyon gelişmesi. Türkiye 2. Entomoloji Kongresi Bildirileri, s:9-19.
- Karacaoğlu, M., Yarpuzlu, F., Tüfekli, M., Portakaldalı, M., Kütük H., (2013). Turunçgil bahçelerinde kullanılacak bazı insektisitlerin Chilocorus bipustulatus, Anagyrus pseudococci, ve Amblyseius swirskii’ye karşı yan etkileri. 1. Bitki Koruma Ürünleri ve Makinaları Kongresi, s:163-175.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
10 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
20 Şubat 2019
Kabul Tarihi
30 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 2
Cited By
Kayısı bahçelerinde kullanılan bazı pestisitlerin laboratuvar koşullarında Exochomus nigromaculatus (Coleoptera:Coccinellidae)’a karşı yan etkilerinin araştırılması
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1106007


/Sharif1/indexingimg/IC.png)


