Myrtle
(Myrtus communis L.) is one of the
medical and aromatic plants naturally grown in Mediterranean basin. Myrtle
fruits are mostly consumed as fresh or dried while essential oils obtained from
the leaves are widely used in pharmacy, perfumery, cosmetic and even as
pesticide. Myrtle fruits have white and black color. Nowadays, there is a big
demand for myrtle fruits because of its high antioxidant capacity. But it contains
high amount of seeds which reduce marketing and production. Main objective of
this study is to investigate the effects of GA3 on seedlesness and quality in
black myrtle fruits. At different flowering stages, GA3 dose of 100
ppm were applied to whole of the plants. Some applications significantly
reduced seed number in fruits. Two applications of GA3 at great
ballon and full bloom stages consecutively decreased seed number from 10.69
(control) to 1.98 seed fruit-1. In addition, with three consecutive
application of GA3, seed rate decreased to 4.98% while 15.08% in
control. Some GA3 applications resulted in fully seedless fruits up
to 10.67%. Conversely, GA3 applications did not change fruit weight
and some biochemical parameters of fruits.
Seedlessness; Hormon; Fruit; Myrtus communis Seedlessness Hormon Fruit Myrtus communis
Mersin bitkisi (Myrtus communis L.), Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişen,
tıbbi ve aromatik bitkilerden birisidir. Mersin bitkisinin meyveleri taze veya
kurutularak tüketilmekte, ayrıca yapraklarından elde edilen uçucu yağları
farmakoloji, parfümeri, kozmetik sanayisinde ve zirai mücadele gibi birçok
alanda kullanılmaktadır. Mersin meyveleri, siyah ve beyaz renge sahiptir. Siyah
mersin meyvelerinin sağlık yönünden önemli olan antioksidant etkiye sahip
fenolik bileşikleri içermesi, bu meyvelere olan talebin son yıllarda artmasına
neden olmuştur. Ancak siyah meyvelerin küçük ve çekirdeklerinin ise çok sayıda
olması meyvelerin kalitesini düşürmekte, aynı zamanda üretimini ve
pazarlanmasını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı siyah mersin
bitkisinde meyve kalitesi ve çekirdeksizlik üzerine, gibberellik asit (GA3)
hormonunun etkilerini belirlemektir. Bu amaçla çiçeklenmenin farklı
aşamalarında ağaçlara, GA3’in 100 ppm dozu uygulanmıştır. Araştırma
sonucunda bazı uygulamalar önemli miktarda çekirdek sayısını azaltmıştır. Büyük
balon ve tam çiçek aşamalarında art arda iki kez GA3 uygulaması, kontrolde
10.69 adet meyve-1 olan çekirdek sayısını, 1.98’e düşürmüştür.
Ayrıca meyvedeki çekirdek oranı kontrolde %15.08 iken, art arda 3 defa GA3
uygulaması ile %4.98’e kadar düşmüştür. Bazı GA3 uygulamaları, %10.67
düzeyinde çekirdeksiz meyve ile sonuçlanmıştır. Diğer taraftan, GA3
uygulamaları meyvelerin ağırlıklarını ve biyokimyasal özelliklerini
değiştirmemiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr