Kahverengi (Kumato) domatesi, alışılagelmiş
kırmızı domatesten farklı olarak ‘kahverengi’ görüntüsü ve tatlı bir aromaya
sahip oluşuyla dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, plastik serada topraksız
kültür yöntemiyle yetiştirilen KM8367, KM8034 ve KM1210 Kumato domates
çeşitlerinin muhafaza süresince kalite değişimleri incelenmiştir. Ticari
olgunlukta hasat edilen domates meyveleri mukavva kutularda 7°C sıcaklıkta,
%85-90 oransal nem koşullarında 21 gün süreyle depolanmıştır. Depolama başında
ve depolama süresince 7 gün aralıklarla depodan çıkarılan örneklerde bazı
fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal analizler yapılmıştır. Depolama süresince
meyve ağırlığı, eni ve boyu KM8367 domates çeşidinde, suda çözünür kuru madde,
toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesi KM1210 çeşidinde yüksek
bulunurken, sertlik ve TA miktarı ise KM8034 çeşidinde düşük bulunmuştur.
Kumato domates çeşitlerinin depolama süresince renk değerlerindeki (C*, h°)
değişimleri birbirine benzerlik göstermiştir. Kumato domates meyvelerinin
incelenen kalite parametrelerine depolama süresinin etkisinin sınırlı olduğu
saptanmıştır. Bu çeşitlerin 21 günlük muhafaza sonunda süre sonunda
pazarlanabilir kalitelerini korudukları görülmüştür.
The brown (Kumato) tomato is distinguished by
its distinctive 'brown' appearance and sweet aroma, unlike the usual red
tomatoes. In this study, quality changes of KM8367, KM8034 and KM1210 Kumato
tomato cultivars grown in the plastic greenhouse by soilless culture method
were investigated during storage. Tomato fruits harvested at commercial
maturity stage were stored in cardboard boxes at 7°C and 85-90% relative
humidity for 21 days. Some physical, chemical and biochemical analyses were
carried out at the beginning of storage and 7 days intervals during storage
period. During storage, fruit weight, width and height in KM8367, total soluble
solids, total phenol amount and antioxidant activity in KM1210 were found high,
and fruit firmness and TA amounts in KM8034 variety were found low. Changes in
color values (C*, h°) of Kumato tomato varieties were similar during storage.
It was determined that the effect of storage time on quality parameters of
Kumato tomato fruits was limited. These varieties have been shown to protect
marketable qualities at the end of 21 days of storage.
Physico-chemical properties Kumato tomato Storage Greenhouse
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt 35 Sayı 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr