Acrylamide is a monomer widely used in synthesis of polyacrylamide and also for various industrial applications. In recent years, investigation results showed that especially heated foods contain acrylamide in varying amounts with the food composition, pH, cooking temperature and time etc. The determined effects of acrylamide on health, increased the research numbers on this topic. In this study, formation mechanism of acrylamide in foods, acrylamide contents of foods and effects of this compound on human health are described.
Akrilamid monomer yapısında olup başta poliakrilamid üretimi olmak üzere farklı endüstri alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile özellikle ısıl işlem görmüş gıdalarda; ürünün bileşimi, ortamın pH’sı, uygulanan işlemin sıcaklık ve süresi gibi faktörlere bağlı olarak farklı oranlarda akrilamid bulunduğu belirlenmiştir. Akrilamidin sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunun tespit edilmesiyle bu konu üzerine yapılan araştırmaların sayısında önemli artışlar olmuştur. Bu çalışmada, gıdalarda akrilamid oluşum mekanizması, gıdaların akrilamid içerikleri ve bu bileşenin insan sağlığı üzerine etkileri hakkında bilgi verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 22 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr