Various physiologic disorders effect tuber quality and storage life of potatoes. These disorders can be classified as internal disorders (blackheart, chilling, freezing, internal heat necrosis, hollow heart, jelly end & glassy end and vascular discoloration) and external disorders (chain tubers, cracking, deformations, little tuber, hair sprouting, swollen lenticel and greening). Disorders result from stress conditions encountered during growing season and storage conditions. Susceptibility of cultivars to stress conditions are different and damage caused from these disorders can be provented through good agronomic practices, better storage conditions and use of suitable cultivars.
Patates yumrusunun kullanım etkinliğini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen değişik fizyolojik anormallikler görülebilmektedir. Bu fizyolojik anormallikler yumru içi (iç kararması, soğuk zararı, donma, iç leke, yumru içi boşluğu, yumruda jelleşme ve iletim demetlerinde kararma) ve yumru dışında (tomurcuklanma, yumruda çatlama, amorf yumru, sekonder büyüme, ince sürgün oluşumu, yumru lentisel kabarması ve yeşillenme) görülmekte olup, gerek yetişme gerekse depolama esnasında ortaya çıkan stres şartlarından kaynaklanabilmektedir. Stres şartlarına çeşitlerin duyarlılığı farklı olup uygun çeşit, kültürel işlemler ve depolama şartları ile bu anormalliklerin önüne kısmen geçebileceği görülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 25 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr