Myrtle is one of the important natural plant of the Mediterranean region. Fruits are in black and white colour. The earlier studies are mostly focused on the essential oil content of leaves in myrtle plant, whereas the latest studies are dealing with the phenolic compounds of leaves and fruits with their effects on human health. The aim of the study was to determine the phenolic content of the myrtle fruit and to investigate the differences between the genotypes. Myrtle fruits were collected from Antalya district. Phenolic content was determined by HPLC. Gallic acid (GA), catechin (CT), epicatechin (ECT), epicatechin-3-0-gallate (ECG), procyanidin B1 (B1), procyanidin B2 (B2), quercetin (Q), kamferol (K) and myricetin (M) were calculated as phenolic compounds. Epicatechin-3-0-gallate (in flavan-3-ol group) and myricetin (in flavonol group) were detected in large amounts.
Barboni, T., Cannac, M., Massi, L., Perez-Ramirez, Y., & Chiaramonti, N. (2010). Variability of polyphenol compounds in Myrtus Communis L. (Myrtaceae) berries from Corsica. Molecules, 15: 7849-7860.
Dopico-Garcia, M.S., Valentao, P., Guerra, L., Andrade, P.B., & Seabra, R.M. (2007). Experimental design for extraction and quantification of phenolic compounds and organic acids in white “Vinho Verde” grapes. Analytica Chimica Acta, 583: 15-22.
Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., & Gürbüz, F. (1987). Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:1021, 381 ss. Ankara.
Ekşi, A., & Karadeniz, F. (2002). Fenoliklerin gıda bileşenleri olarak önemi. Dünya Gıda, 3: 64-69.
Hakkinen, S.H., & Törrönen, A.R. (2000). Content of flavonols and selected phenolic acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Research International, 33: 517-524.
Hertog, M. G. L., Hollman, P. C. H., & Venema, D. P. (1992). Optimization of a quantitative HPLC determination of potentially anticarcinogenic flavonoids in vegetables and fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40: 1591-1598.
Kaya, B., & Aladağ, C. (2009). Maki ve Garig topluluklarının Türkiye’deki yayılış alanları ve ekolojik özelliklerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 67-80.
Montoro, P., Tuberoso, C.I.G., Piacente, S., Perrone, A., De Feo, V., Cabras, P., & Pizza, C. (2006). Stability and antioxidant activity of polyphenols in extracts of Myrtus communis L. berries used for the preparation of myrtle liqueur. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 41 (5): 1614-1619.
Oğur, R. (1994). Mersin bitkisi (Myrtus communis L.) hakkında bir inceleme. Çevre Dergisi, 10: 21-25.
Özcan, M., & Akbulut, M. (1998). Mersin (Myrtus communis L.) meyvesinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda, 23 (2): 121-123.
Shi, J., Yu, J., Pohorly, J.E., & Kakuda, Y. (2003). Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality. Journal of Medicinal Food, 6 (4): 291-299.
Tuberoso, C.I.G., Barra, A., Angon, A., Sarrıtzu, E., & Pirisi, F.M. (2006). Chemical composition of volatiles in sardinian myrtle (Myrtus communis L.) alcoholic extracts and essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 1420-1426.
Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri
Mersin (Myrtus communis L.) Akdeniz Bölgesinin önemli bir doğal bitkisidir. Meyveleri siyah ve beyaz renklidir. Mersin bitkisi hakkında yapılan çalışmaların çoğu özellikle yapraklarında bulunan uçucu yağların tespiti ile ilgili iken, son yıllarda sağlık üzerine etkileri nedeniyle mersinin içerdiği fenolik bileşikler ve bunların etkileri üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır. Çalışmanın amacı, mersin meyvelerinin içerdiği fenolik bileşik miktarlarını ve bunların genotiplere göre değişimini saptamaktır. Mersin meyveleri Antalya civarından toplanmıştır. Fenolik bileşiklerin miktar tayini HPLC ile yapılmıştır. Fenolik bileşik olarak, gallik asit (GA), kateşin (CT), epikateşin (ECT), epikateşin-3-0-gallat (ECG), prosiyanidin B1 (B1), prosiyanidin B2 (B2), kuersetin (Q), kamferol (K) ve mirisetin (M) miktarları tespit edilmiştir. Flavan-3-ol grubu bileşikler içinde epikateşin-3-0-gallat (ECG), flavonol grubundan ise mirisetinin miktarı fazla bulunmuştur.
Barboni, T., Cannac, M., Massi, L., Perez-Ramirez, Y., & Chiaramonti, N. (2010). Variability of polyphenol compounds in Myrtus Communis L. (Myrtaceae) berries from Corsica. Molecules, 15: 7849-7860.
Dopico-Garcia, M.S., Valentao, P., Guerra, L., Andrade, P.B., & Seabra, R.M. (2007). Experimental design for extraction and quantification of phenolic compounds and organic acids in white “Vinho Verde” grapes. Analytica Chimica Acta, 583: 15-22.
Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., & Gürbüz, F. (1987). Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:1021, 381 ss. Ankara.
Ekşi, A., & Karadeniz, F. (2002). Fenoliklerin gıda bileşenleri olarak önemi. Dünya Gıda, 3: 64-69.
Hakkinen, S.H., & Törrönen, A.R. (2000). Content of flavonols and selected phenolic acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Research International, 33: 517-524.
Hertog, M. G. L., Hollman, P. C. H., & Venema, D. P. (1992). Optimization of a quantitative HPLC determination of potentially anticarcinogenic flavonoids in vegetables and fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40: 1591-1598.
Kaya, B., & Aladağ, C. (2009). Maki ve Garig topluluklarının Türkiye’deki yayılış alanları ve ekolojik özelliklerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 67-80.
Montoro, P., Tuberoso, C.I.G., Piacente, S., Perrone, A., De Feo, V., Cabras, P., & Pizza, C. (2006). Stability and antioxidant activity of polyphenols in extracts of Myrtus communis L. berries used for the preparation of myrtle liqueur. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 41 (5): 1614-1619.
Oğur, R. (1994). Mersin bitkisi (Myrtus communis L.) hakkında bir inceleme. Çevre Dergisi, 10: 21-25.
Özcan, M., & Akbulut, M. (1998). Mersin (Myrtus communis L.) meyvesinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda, 23 (2): 121-123.
Shi, J., Yu, J., Pohorly, J.E., & Kakuda, Y. (2003). Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality. Journal of Medicinal Food, 6 (4): 291-299.
Tuberoso, C.I.G., Barra, A., Angon, A., Sarrıtzu, E., & Pirisi, F.M. (2006). Chemical composition of volatiles in sardinian myrtle (Myrtus communis L.) alcoholic extracts and essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 1420-1426.
Bayır Yeğin, A., & Uzun, H. (2015). Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri. Derim, 32(1), 81-88. https://doi.org/10.16882/derim.2015.27431
AMA
Bayır Yeğin A, Uzun H. Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri. DERİM. Haziran 2015;32(1):81-88. doi:10.16882/derim.2015.27431
Chicago
Bayır Yeğin, Arzu, ve Halil Uzun. “Mersin (Myrtus Communis L.) Meyvelerinin Fenolik bileşik içerikleri”. Derim 32, sy. 1 (Haziran 2015): 81-88. https://doi.org/10.16882/derim.2015.27431.
EndNote
Bayır Yeğin A, Uzun H (01 Haziran 2015) Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri. Derim 32 1 81–88.
IEEE
A. Bayır Yeğin ve H. Uzun, “Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri”, DERİM, c. 32, sy. 1, ss. 81–88, 2015, doi: 10.16882/derim.2015.27431.
ISNAD
Bayır Yeğin, Arzu - Uzun, Halil. “Mersin (Myrtus Communis L.) Meyvelerinin Fenolik bileşik içerikleri”. Derim 32/1 (Haziran 2015), 81-88. https://doi.org/10.16882/derim.2015.27431.
JAMA
Bayır Yeğin A, Uzun H. Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri. DERİM. 2015;32:81–88.
MLA
Bayır Yeğin, Arzu ve Halil Uzun. “Mersin (Myrtus Communis L.) Meyvelerinin Fenolik bileşik içerikleri”. Derim, c. 32, sy. 1, 2015, ss. 81-88, doi:10.16882/derim.2015.27431.
Vancouver
Bayır Yeğin A, Uzun H. Mersin (Myrtus communis L.) meyvelerinin fenolik bileşik içerikleri. DERİM. 2015;32(1):81-8.