Araştırma Makalesi

Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişki Durumuna Göre Otantiklik, Öz Duyarlılık ve Psikolojik İyi Oluş Düzeylerinin İncelenmesi

Sayı: 63 27 Mart 2025
PDF İndir
TR EN

Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişki Durumuna Göre Otantiklik, Öz Duyarlılık ve Psikolojik İyi Oluş Düzeylerinin İncelenmesi

Öz

Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin romantik ilişki durumuna göre otantiklik, öz duyarlılık ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Konya’da bulunan iki devlet ve bir özel üniversitede lisans eğitimlerine devam etmekte olan 346 kadın 151 erkek olmak üzere toplam 451 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 21’dir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem için t-testi, Mann Whitney-U testi, ANOVA, Pearson Kolerasyon Analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinde otantiklik ve psikolojik iyi oluşun cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği, öz duyarlılığın ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmektedir. Romantik ilişki durumuna göre göre öz duyarlılık anlamlı bir farklılık göstermezken, otantiklik ve psikolojik iyi oluş anlamlı bir farklılık göstermiştir. Otantiklik, öz duyarlılık ve psikolojik iyi oluşun romantik ilişki statüsüne göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Romantik ilişkinin süresine göre öz duyarlılık ve psikolojik iyi oluş anlamlı bir farklılık göstermezken, otantiklik anlamlı bir farklılık göstermiştir. Romantik ilişkisi olan ve olmayan üniversite öğrencileri için otantiklik, öz duyarlılık ve psikolojik iyi oluş değişkenleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Romantik ilişkisi olan ve olmayan üniversite öğrencilerinde otantiklik ve öz duyarlılığın psikolojik iyi oluşu pozitif yönde anlamlı olarak yordadığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Romantik ilişki , otantiklik , öz duyarlılık , psikolojik iyi oluş , üniversite öğrencileri

Kaynakça

  1. Adamczyk, K., & Segrin, C. (2015). Direct and indirect effects of young adults’ relationship status on life satisfaction through loneliness and perceived social support. Psychologica Belgica, 55(4), 196-211.
  2. Akın, Ü., Akın, A. & Abacı, R. (2007). Öz-duyarlık Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 01-10.
  3. Alp, Z. (2012). Çalışanların ve emeklilerin sosyal istenirlik ve öz-duyarlık açısından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  4. Arnett, J. J. (1994). Are college students adults? Their conceptions of the transition to adulthood. Journal of Adult Development, 1, 154-168.
  5. Arnett, J. J. (2000). Emerging adulthood: A theory of development from the late teens through the twenties. American Psychologist, 55(5), 469–480. doi: 10.1037/0003-066X.55.5.469.
  6. Arnett, J. J. (2004). Emerging adulthood: The winding road from the late teens through the twenties. New York: Oxford University.
  7. Asıcı, E. (2013). Öğretmen adaylarının affetme özelliklerinin öz-duyarlık ve benlik saygısı açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  8. Atak, H. & Çok, F. (2010). A new period in human life: Emerging adulthood. Journal of Childhood and Adolescence Mental Health, 17(1), 39-50.
  9. Baer, R. A., Lykins, E. L., & Peters, J. R. (2012). Mindfulness and Self-Compassion as Predictors of Psychological Well-Being in Long-Term Meditators and Matched Nonmeditators. The Journal of Positive Psychology, 7, 230-238. doi: 10.1080/17439760.2012.674548.
  10. Başcı, Z. (2021). Üniversite öğrencilerinde belirsizliğe tahammülsüzlük ve mükemmeliyetçilik ile öz duyarlılık arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.

Kaynak Göster

APA
Soylu, T., & Beydoğan Tangör, B. (2025). Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişki Durumuna Göre Otantiklik, Öz Duyarlılık ve Psikolojik İyi Oluş Düzeylerinin İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 63, 244-266. https://doi.org/10.53444/deubefd.1491760