Düzeltme

EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT

Cilt: 11 Sayı: 1 22 Nisan 2024
PDF İndir
EN TR

EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT

Bu makalenin ilk hali 24 Ekim 2023 tarihinde yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/deuefad/article/1316361

Düzeltme Notu

Makalenin kaynakça kısmında sehven yapılan hatalar yeni sayıda yayınlanan düzeltme ile giderilmiştir.

Öz

Bu çalışmada Derrida’nın Platon okumasından hareketle pharmakon kavramı, edebiyat kuramı çerçevesinde ve bilgi kuramı-entropi ilişkisi üzerinden ele alınmış; edebiyatın bir yanda entropik potansiyeli ortaya konmaya ve diğer yanda negentropik imkânları açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Derrida, konuşmanın karşısında yazıyı dışlayan ve yazının konuşmanın kötü bir kopyası ve bir zehir olarak belleğin zayıflamasına neden olduğunu savunan Platon metinlerini yapısöküme uğratır. Bu metinlerden farklı ve zıt anlamlarını çıkardığı pharmakonu, zehir ve şifayı aynı anda içerecek, değerine karar verilemeyecek şekilde yeniden okur. Yazı da bu anlamda bir pharmakondur. Öte yandan yazının içindeki pharmakon, Platonik geleneğin devamı olarak dış anlam dayatmalarının baskısı altında uzunca bir süre üzeri örtük şekilde saklı kalır. Yazının Platonik irtibatını kopardığı, işlevinin artık konuşmayı ikame etmek olmadığı ve iletisinin kendisine yöneldiği bir tarihsel uğrakta ise pharmakon açığa çıkar. Bu uğrakta edebiyat, bir yandan uluslaşma sürecinde anadil edebiyatı ile kanonlaşarak içeriden dışarıya açılan tümel bir irtibat potansiyeli barındırır. Diğer yandan da anadil edebiyatının içinden çıkan ve dili yersiz-yurtsuzlaştırarak kanona biçimsel olarak meydan okuyan minör edebiyat ile sonsuz tekil irtibat imkânlarına açılır. Bu imkân, “etki kaygısı”nı dışlayarak minör oluşa yönelir ve küçük özel meseleler kamusallaşarak kolektif değerlere bağlanır. Bununla birlikte bu çalışmada, anadil edebiyatı ve minör edebiyatın karşılaştığı bu farmakolojik zeminin Antik Yunan’dan miras alındığı şekilde pharmakonun zehir veya şifa gibi etik bağlamları üzerine değil; termodinamiğin, bilgi kuramı ve felsefe ile kesişiminde yer alan entropik-negentropik bağlamlar üzerine kurulabileceği savunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abate, F. R. (Dü.). (1999). The Oxford American Dictionary of Current English. Oxford: Oxford University Press.
  2. Aksoy, N. B. (2010). The Relation Between Translation and Ideology as an Instrument for the Establishment of a National Literature. Meta, 55(3), 438-455.
  3. Archeopark. (2023, Nisan). https://www.archeopark.net/ adresinden alındı
  4. Aristoteles. (2006). Metafizik . İstanbul : Sosyal Yayınlar .
  5. Aristoteles. (2009 ). Nikomakhos'a Etik . Ankara : Bilgesu Yayıncılık .
  6. Aristoteles. (2010). Politika. İstanbul: Say Yayınları.
  7. Aristoteles. (2011). Ruh Üzerine . Ankara: Birleşik Yayınevi .
  8. Aristoteles. (2014). Nikomakhos'a Etik. (Z. Özcan, Çev.) Bursa: Sentez.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Modern ve Postmodern Edebiyat

Bölüm

Düzeltme

Yayımlanma Tarihi

22 Nisan 2024

Gönderilme Tarihi

18 Haziran 2023

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Atak, B. (2024). EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 11(1), 344-361. https://izlik.org/JA77DB39EN
AMA
1.Atak B. EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2024;11(1):344-361. https://izlik.org/JA77DB39EN
Chicago
Atak, Bora. 2024. “EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 11 (1): 344-61. https://izlik.org/JA77DB39EN.
EndNote
Atak B (01 Nisan 2024) EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 11 1 344–361.
IEEE
[1]B. Atak, “EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT”, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 1, ss. 344–361, Nis. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77DB39EN
ISNAD
Atak, Bora. “EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 11/1 (01 Nisan 2024): 344-361. https://izlik.org/JA77DB39EN.
JAMA
1.Atak B. EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2024;11:344–361.
MLA
Atak, Bora. “EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 1, Nisan 2024, ss. 344-61, https://izlik.org/JA77DB39EN.
Vancouver
1.Bora Atak. EDEBİYATIN ENTROPİ BAĞLAMI: NEGENTROPİK BİR İMKAN OLARAK MİNÖR EDEBİYAT. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2024;11(1):344-61. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77DB39EN