Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ

Cilt: 7 Sayı: 2 22 Ekim 2020
PDF İndir
TR EN

TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ

Öz

Bu araştırma orta ve orta-üst sosyo-ekonomik düzey helikopter ebeveynlerin çocuklarına yönelik davranış ve bu ebeveynlerin davranışlarının yetiştirdikleri çocukların, yetişkinlik yaşamındaki mutluluk hallerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada ebeveyn davranış ve tutumları, aile, iş, sosyal yaşamdaki aidiyet problemleri bağlamında incelemeler yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve olgu-bilim deseni kullanılmıştır. 12 katılımcı ile derinlemesine mülakat yapılmıştır ve ebeveynlerinin davranış ve tutumları ve kendi yaşamları konusundaki düşüncelerini öğrenmek üzere sorular sorulmuştur. Görüşme analizleri sonucunda helikopter ebeveyn sahibi Y kuşağının kendini başarılı bulmadığı, aidiyet problemleri yaşadığı, sorumluluk alma ve yaşam becerisi geliştirmede sıkıntıları olduğu, kendini gerçekleştirme yönünde hedefler koyamadığı, iş yaşamından ve genel anlamıyla yaşamlarından tatmin olmadığı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1.Bako, M. (2016). The Leadership Style Preferences Of Academics From Different Generations: Baby Boomers, Generation X and Generation Z. İstanbul, Türkiye.
  2. 2.Baumrind, D. (2005). Patterns of Parental Authority and Adolescent Autonomy. New Directions for Child and Adolescent Development. no. 108, Summer 2005.61-69
  3. 3.Berger, P. L. ve Luckmann, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşası/ Bir Bilgi Sosyolojisi İncelemesi. İstanbul: Paradigma Yayıncılık.
  4. 4.Bilgin, N. (2014). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  5. 5.Bourdieu, P. (1989). Social Space and Symbolic Power. Sociological Theory, Volume 7, Issue 1 (Spring, 1989) 14-25.
  6. 6.Bourdieu, P. ve Passeron, J.-C. (2015). Yeniden Üretim: Eğitim Sistemine ilişkin bir Teorinin İlkeleri. Ankara: Heretik Yayınları.
  7. 7.Bradley-Geist, J. C. ve Olson-Buchanan, J. B. (2014). Helicopter Parents: An examination of the Correlates of Over-Parenting of College Students. Education + Training, 56(4), 314-328.
  8. 8.Daniels, M. (1982). The Development of the Concept of Self-actualization in the Writings of Abraham Maslow. Current Psychology Review, 61-76.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Ekim 2020

Gönderilme Tarihi

24 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

2 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Okant Yaşin, Ç., & Demir, N. (2020). TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 7(2), 450-470. https://izlik.org/JA44ZC96TW
AMA
1.Okant Yaşin Ç, Demir N. TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2020;7(2):450-470. https://izlik.org/JA44ZC96TW
Chicago
Okant Yaşin, Çisil, ve Nilüfer Demir. 2020. “TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 7 (2): 450-70. https://izlik.org/JA44ZC96TW.
EndNote
Okant Yaşin Ç, Demir N (01 Ekim 2020) TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 7 2 450–470.
IEEE
[1]Ç. Okant Yaşin ve N. Demir, “TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ”, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 450–470, Eki. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ZC96TW
ISNAD
Okant Yaşin, Çisil - Demir, Nilüfer. “TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 7/2 (01 Ekim 2020): 450-470. https://izlik.org/JA44ZC96TW.
JAMA
1.Okant Yaşin Ç, Demir N. TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2020;7:450–470.
MLA
Okant Yaşin, Çisil, ve Nilüfer Demir. “TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 2, Ekim 2020, ss. 450-7, https://izlik.org/JA44ZC96TW.
Vancouver
1.Çisil Okant Yaşin, Nilüfer Demir. TÜRKİYE’DE HELİKOPTER EBEVEYN SAHİBİ OLAN Y NESLİNİN, AİDİYET, YAŞAM BECERİSİ VE ÖZGÜVEN PROBLEMLERİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2020;7(2):450-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ZC96TW