Araştırma Makalesi

ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER

Cilt: 24 Sayı: 2 26 Kasım 2022
  • Ali Selkor Atak
PDF İndir

ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER

Öz

Antik Roma’da Yunan tarzı atletizm yarışmalarına ilk düzenlendikleri dönemlerden itibaren muhtelif gerekçelerle karşı çıkılmıştır. Bu gerekçelerin başta gelenlerinden biri atletlerin çırılçıplak antrenman yapıp yarışmalarıdır. Bununla birlikte yarışmalar başlangıçta Roma’da antik Yunan’da olduğu kadar popüler ve revaçta olmasalar da zamanla kabul görmüş ve popülerlik kazanmışlardır. Antik metinlere göre Roma’da ilk atletizm müsabakaları M.Ö. 2. yüzyıldan itibaren düzenlenmeye başlamıştır. Buna karşın Yunan Olimpiyat oyunları gibi periyodik ve düzenli yarışmaların görülmeye başlanması ise M.S. 1. yüzyılı bulmuştur. Bu gelişmeler hukuk alanında da yansımalarını oluşturmuş ve profesyonel atletlerin durumuna ilişkin meseleler hukuk metinlerinde kendilerine yer bulmuşlardır. Çalışmamızda Corpus Iuris Civilis’te yer alan profesyonel atletlere yönelik muhtelif hukukî düzenlemeler incelenmiştir. Bu metinlerden özellikle ödünç verenin bir profesyonel atleti yarışmalara katılmasını engellemek suretiyle atletin borçlandığından daha fazlasını geri ödemeye zorlaması durumunu ele alan metin ve bir atletin atletizm yarışmalarında kazanacağı ödüller üzerinde rehin hakkı tesis etmesini yasaklayan imparator emirnamesi üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akurgal, Ekrem: “Eski Yunanlılarda Spor”, Eski Çağda Ege ve İzmir, İzmir, 1993, s. 74-77 [Makalenin ilk basımı için bkz.: Ülkü Dergisi, 17, 1943].
  2. Atak, Ali Selkor: “Roma Hukukunda Profesyonel Atletler ile Yapılan Ödünç Sözleşmeleri”, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 2, 2020, s. 680-694.
  3. Aydoğdu, Murat/Kahveci, Nalan: Türk Borçlar Hukuku, Özel Borç İlişkileri (Sözleşmeler Hukuku), 5. Baskı, Ankara, 2021.
  4. Behrends, Okko/Knütel, Rolf/Kupisch, Berthold/Seiler, Hans Hermann: Corpus Iuris Civilis, Text und Übersertzung, auf der Grundlage der von Theodor Mommsen und Paul Krüger besorgten Textausgaben, Bd. II (1-10), C.F. Müller juristischer Verlag, Heidelberg, 1995; Knütel/Kupisch/Seiler/Behrends, Bd. IV (21-27), Heidelberg, 2005.
  5. Berger, Adolf: Encyclopedic Dictionary of Roman Law, The American Philosophical Society, Philadelphia, 1953.
  6. Bernstein, Frank: “Complex Rituals: Games and Processions in Republican Rome”, in Rüpke, Jörg (ed.), A Companion to Roman Religion, Blackwell, Malden, 2007, s. 222-234.
  7. Christesen, Paul/Kyle, Donald G.: “General Introduction”, in Christesen, Paul/Kyle, Donald G. (ed.), A Companion to Sport and Spectacle in Greek and Roman Antiquity, WILEY Blackwell, Malden, 2014, s. 1-15.
  8. Cicero’s Tusculan Disputations, translated with an Introduction and Notes by Andrew P. Peabody, Boston: Little, Brown and Company, 1886.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali Selkor Atak Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

26 Kasım 2022

Gönderilme Tarihi

7 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

25 Ağustos 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Atak, A. S. (2022). ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 24(2), 887-929. https://doi.org/10.33717/deuhfd.1182519
AMA
1.Atak AS. ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER. DEÜHFD. 2022;24(2):887-929. doi:10.33717/deuhfd.1182519
Chicago
Atak, Ali Selkor. 2022. “ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 24 (2): 887-929. https://doi.org/10.33717/deuhfd.1182519.
EndNote
Atak AS (01 Kasım 2022) ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 24 2 887–929.
IEEE
[1]A. S. Atak, “ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER”, DEÜHFD, c. 24, sy 2, ss. 887–929, Kas. 2022, doi: 10.33717/deuhfd.1182519.
ISNAD
Atak, Ali Selkor. “ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 24/2 (01 Kasım 2022): 887-929. https://doi.org/10.33717/deuhfd.1182519.
JAMA
1.Atak AS. ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER. DEÜHFD. 2022;24:887–929.
MLA
Atak, Ali Selkor. “ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 24, sy 2, Kasım 2022, ss. 887-29, doi:10.33717/deuhfd.1182519.
Vancouver
1.Ali Selkor Atak. ANTİK ROMA’DA ATLETİZM YARIŞMALARININ TARİHÎ GELİŞİMİ VE ROMA HUKUKUNDA PROFESYONEL ATLETLERE İLİŞKİN BAZI HUKUKÎ MESELELER. DEÜHFD. 01 Kasım 2022;24(2):887-929. doi:10.33717/deuhfd.1182519

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
TR-DİZİN, HeinOnline, GoogleScholar, Academindex, Sherpa Romeo, Ulrich’s Periodicals Directory ve Asos Index veri tabanlarında taranmaktadır.

Dergimiz 2024 Mayıs sayısından itibaren yalnızca elektronik ortamda yayınlanacaktır.

Dokuz Eylul University Publishing Web-Page
https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/

İletişim sayfamız
https://dergipark.org.tr/tr/pub/deuhfd/contacts

open-access7532.logowik.com.webpby-nc.png