Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler

Cilt: 8 Sayı: 3 1 Ağustos 2015
  • Ahmet Baytak
  • Hülya Karataş
  • Yahya Şahin
PDF İndir
TR EN

Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler

Öz

Giriş: Problemli internet kullanımı bireyin yaşamında olumsuz birçok soruna neden olmaktadır. Gençler arasında internet kullanımının artmasına rağmen problemli internet kullanımını belirlemeye yönelik ülkemizde sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Amaç: Bu çalışma hemşirelik ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri arasındaki problemli internet kullanımı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı karşılaştırmalı bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Şanlıurfa ilinde üniversitede 2012- 2013 öğretim yılında hemşirelik ve bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrenim gören 310 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği ve Tanımlayıcı Özellikler Soru Formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistikler ve varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %52.9’u erkek, %47.1’i kız, %29.6’sı ikinci sınıfta öğrenim görmektedir. Öğrencilerin problemli internet kullanımı ölçeğinden ortalama 65.04±24.33 puan aldıkları saptanmıştır. İnternetin olumsuz sonuçları 29.94±13.67, sosyal fayda 19.20±7.75, aşırı kullanım 15.90±5.27 olarak belirlenmiştir. Problemli internet kullanımını cinsiyet, internette oyun oynama ve sosyal ağlarda gezinme durumunun istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilediği, bölüm ve sınıfın etkilemediği tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada üniversitede öğrencilerinde problemli internet kullanımının düşük düzeyde olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arısoy, Ö. (2009). İnternet bağımlılığı ve tedavisi. Psikiyatride güncel yaklaşımlar, 1(1), 55-67.
  2. Balta, Ö. Ç., & Horzum, M. B. (2008). The factors that affect internet addiction of students in a web based learning environment. Ankara University, Journal of Faculty of Educational Sciences, 41(1), 187-205.
  3. Berner, J. E., Santander, J., Contreras, A. M., & Gómez, T. (2014). Description of ınternet addiction among chilean medical Psychiatry, 1-4. Cross-Sectional Study. Academic
  4. Bulck, J.V. (2004). Television viewing, computer game playing, and ınternet use and self-reported time to bed and time out of bed in secondary-school children. Sleep, 27(1), 101-104.
  5. Caplan, S. E. (2002). Problematic ınternet use and psychosocial well-being: development of a theory-based cognitive– behavioral measurement instrument. Computers in Human Behavior, 18(5), 553-575.
  6. Ceyhan, E., Ceyhan, A. A., & Gürcan, A. (2007). Problemli internet kullanımı ölçeği’nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları.[The validity and reliability of the problematic Internet usage scale]. Educational Sciences: Theory & Practice [Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri-Kuyeb Dergisi], 7(1), 387-416.
  7. Ceyhan, E. (2008). Ergen ruh sağlığı açısından bir risk faktörü: İnternet bağımlılığı. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 15(2), 109-116.
  8. Chou, C., Condron, L., & Belland, J. C. (2005). A review of the research on Internet addiction. Educational Psychology Review, 17(4), 363-388.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Baytak Bu kişi benim

Hülya Karataş Bu kişi benim

Yahya Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Baytak, A., Karataş, H., & Şahin, Y. (2015). Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 8(3), 171-175. https://izlik.org/JA96WB94YA
AMA
1.Baytak A, Karataş H, Şahin Y. Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. DEUHFED. 2015;8(3):171-175. https://izlik.org/JA96WB94YA
Chicago
Baytak, Ahmet, Hülya Karataş, ve Yahya Şahin. 2015. “Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 8 (3): 171-75. https://izlik.org/JA96WB94YA.
EndNote
Baytak A, Karataş H, Şahin Y (01 Ağustos 2015) Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 8 3 171–175.
IEEE
[1]A. Baytak, H. Karataş, ve Y. Şahin, “Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler”, DEUHFED, c. 8, sy 3, ss. 171–175, Ağu. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96WB94YA
ISNAD
Baytak, Ahmet - Karataş, Hülya - Şahin, Yahya. “Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 8/3 (01 Ağustos 2015): 171-175. https://izlik.org/JA96WB94YA.
JAMA
1.Baytak A, Karataş H, Şahin Y. Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. DEUHFED. 2015;8:171–175.
MLA
Baytak, Ahmet, vd. “Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, c. 8, sy 3, Ağustos 2015, ss. 171-5, https://izlik.org/JA96WB94YA.
Vancouver
1.Ahmet Baytak, Hülya Karataş, Yahya Şahin. Hemşirelik ve Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Arasında Problemli İnternet Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. DEUHFED [Internet]. 01 Ağustos 2015;8(3):171-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96WB94YA

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.

349202.svg        14839           wp-logo.png          ici2.png           Scopus_logo.svg 

       

      

Creative Commons License
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.