Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler

Cilt: 6 Sayı: 4 1 Kasım 2013
  • Berna Kaya
  • Nevin Akdolun Balkaya
PDF İndir
TR EN

Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler

Öz

Giriş: İş doyumu ve tükenmişlik verilen hizmetlerin kalitesiyle çok yakın ilişkilidir. Bunlar kültürel özellikler de gösterebilen birçok faktör tarafından etkilenirler. Amaç: Ebelerin iş doyumu ve tükenmişlik durumları ile etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel özellikteki çalışma, Aydın İl merkezindeki 1. 2. ve 3. basamak sağlık kurumlarında çalışan ebelerde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi 193 ebe oluşturmuştur. Veriler soru formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği ile ebelerin öz bildirimlerine göre toplanmış ve tanımlayıcı istatistikler, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis, ANOVA ve linear regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 35.35±4.68 olan ebelerin %62.7’si ön lisans mezunu, %87’si evli ve %50.8’i 1. basamak sağlık kurumlarında çalışmaktadır. Ebelerin %59.6’sı çalıştığı klinikten memnundur ve %52.4’ü mesleği kendine uygun bulmaktadır. Genel olarak ebelerin iş doyumları orta seviyede, tükenmişlikleri ise ileri düzeydedir. Ebelerin dışsal doyumlarına göre içsel doyumları daha fazladır ve en fazla “başkaları için bir şeyler yapabilme”den doyum sağlamaktadırlar. Buna karşın en tükenmiş oldukları konu “hastaların sorunlarını etkili bir şekilde çözme”’dir. Ebeler duygusal açıdan daha fazla tükenme yaşamaktadırlar. Ebelerin iş doyumlarını en fazla mesleği uygun bulma, çalışılan kurum ve birimden memnuniyet, hizmet verilen nüfus, aylık nöbet sayısı, aylık gelir, tükenmişliklerini ise mesleğin uygunluğu ve çalışılan klinikten memnun olma durumu etkilemektedir. Sonuç: Bulgular ebelerin mesleğin algılanması ve çalışma koşullarına bağlı olarak orta düzeyde bir iş doyumu, buna karşın ileri düzeyde tükenmişlik yaşadıklarını göstermektedir. Bu nedenle, ebelerin meslek algıları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması önemli olacaktır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aiken, L. H., Clarke, S. P., Sloane, D. M., Sochalski, J. A., Busse, R., Clarke, H., et al. (2001). Nurses' reports on hospital care in five countries. Health Affairs, 20, 43–53.
  2. Alparslan, O., & Doğaner, G. (2009). Relationship between levels of burnout of midwives who work in Sivas, Turkey province center and identified socio-demographic characteristics. International Journal of Nursing and Midwifery, 1 (2), 019-028.
  3. Arcak, R., & Kasımoğlu, E. (2006). Diyarbakır merkezindeki hastane ve sağlık ocaklarında çalışan hemşirelerin sağlık hizmetlerindeki rolü ve iş memnuniyetleri [Roles on the health care and the placement at work of the nurses working at the hospitals and the health centers in Diyarbakir city]. Dicle Tıp Dergisi, 33 (1), 23-30.
  4. Aslan, S. H., Aslan, R.O., Kesepara, C., Alparslan, N., & Ünal, M. (1997). Kocaeli’nde bir grup sağlık çalışanında işe bağlı gerginlik, tükenme ve iş doyumu. Toplum ve Hekim, 12 (82), 24-29.
  5. Aydın, M., & Akan, N. (2010). Mersin büyükşehir belediye sınırları içinde çalışan ebelerin meslek doyumu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3 (1), 15-21.Facione
  6. P.A. (1990). Critical thinking: a statement of expert consensus for purposes of educational assessment and instruction. executive summary in “The delphi report” ERIC Document, 315 - 423.
  7. Barutçu, E., & Serinkan, C. (2008). Günümüzün önemli sorunlarından biri olarak tükenmişlik sendromu ve Denizli’de yapılan bir çalışma [Burnout syndrome: An important problem today, and a research study conducted in Denizli]. Ege Akademik Bakış, 8 (2), 541-561.
  8. Baycan, A. (1985). Analiysis of several aspects of job satisfaction between different occupational groups. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bogaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Berna Kaya Bu kişi benim

Nevin Akdolun Balkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Kasım 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Kaya, B., & Balkaya, N. A. (2013). Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(4), 184-197. https://izlik.org/JA97PR47MP
AMA
1.Kaya B, Balkaya NA. Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler. DEUHFED. 2013;6(4):184-197. https://izlik.org/JA97PR47MP
Chicago
Kaya, Berna, ve Nevin Akdolun Balkaya. 2013. “Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 6 (4): 184-97. https://izlik.org/JA97PR47MP.
EndNote
Kaya B, Balkaya NA (01 Kasım 2013) Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 6 4 184–197.
IEEE
[1]B. Kaya ve N. A. Balkaya, “Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler”, DEUHFED, c. 6, sy 4, ss. 184–197, Kas. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97PR47MP
ISNAD
Kaya, Berna - Balkaya, Nevin Akdolun. “Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi 6/4 (01 Kasım 2013): 184-197. https://izlik.org/JA97PR47MP.
JAMA
1.Kaya B, Balkaya NA. Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler. DEUHFED. 2013;6:184–197.
MLA
Kaya, Berna, ve Nevin Akdolun Balkaya. “Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, c. 6, sy 4, Kasım 2013, ss. 184-97, https://izlik.org/JA97PR47MP.
Vancouver
1.Berna Kaya, Nevin Akdolun Balkaya. Aydın İlindeki Ebelerin İş Doyumu ve Tükenmişliklerini Etkileyen Faktörler. DEUHFED [Internet]. 01 Kasım 2013;6(4):184-97. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97PR47MP

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.

349202.svg        14839           wp-logo.png          ici2.png           Scopus_logo.svg 

       

      

Creative Commons License
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.