Background: Health care approach in evidence is very important in clinical decision making. The care decision is based on the best evidence available, clinical experience and patient preferences, it was decided. Objective: The aim of this study is to ensure that nurses working in internal medicine clinics have evidence-based nursing to determine their attitudes towards. Methods: This descriptive study was conducted between May 2018 and December 2018 with 964 nurses working in hospitals in Sanliurfa. The explanation of the study was collected with “Nurse Information Form” and “Attitude Scale towards Evidence-Based Nursing”. The analysis of the data was done in SPSS 23.0 program. Results: It was determined that 65.7% of the nurses used evidence-specific preferences in their nursing practices and 63.1% of them did not know if you can access the evidence that includes nursing. The mean score of the eler Evidence Based Nursing Scale of the nurses was 43.53 ± 3.08; Beliefs and expectations for proven nursing are 23.18 ± 2.07, 11.44 ± 3.16 and 11.44 ± 3.16, respectively. It was determined that the total attitude scores of the nurses aged 25 and under, working as a responsible nurse for 1-6 years, conducting scientific research and attending the meetings were significantly higher. Conclusion: Attitudes of nurses working in treatment clinics towards proven nursing are moderate and need to be improved.
Nurse Evidence-Based Nursing Attitude Internal Medicine Clinic
Giriş: Kanıta dayalı sağlık hizmeti yaklaşımı, klinik karar verme sürecinde oldukça önemlidir. Bakım sürecinde hemşire tarafından alınan her karar, mevcut en iyi kanıtlara, klinik deneyimlere ve hasta tercihlerine dayanmalıdır. Amaç: Bu araştırmanın amacı dâhiliye kliniklerinde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, Mayıs 2018- Aralık 2018 tarihleri arasında Şanlıurfa bölgesindeki hastanelerin dâhiliye kliniklerinde çalışan 964 hemşire ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri “Hemşire Bilgi Formu” ve “Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği” (KDHYTÖ) ile toplandı. Verilerin analizi SPSS 23.0 programında yapıldı. Bulgular: Hemşirelerin %65.7’sinin hemşirelik uygulamalarında kanıta dayalı uygulamaları kullanmadıkları ve %63.1’inin hemşirelik uygulamaları ile ilgili kanıtlara ulaşabileceği kaynakları bilmedikleri saptandı. Hemşirelerin “Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği” toplam puan ortalaması 43.53 ± 3.08; kanıta dayalı hemşireliğe yönelik inanç ve beklentiler alt boyut puan ortalaması 23.18 ± 2.07, kanıta dayalı uygulama niyeti alt boyut puan ortalaması 11.44 ± 3.16 ve kanıta dayalı hemşirelikle ilgili duygular alt boyut puan ortalaması ise 8.91 ± 2.7 olarak belirlendi. Yaşı 25 ve altı olan, eğitim durumu lisans ve üzeri düzeyde olan, 1-6 altı yıldır ve sorumlu hemşire olarak çalışan, bilimsel araştırma yapan ve toplantılara katılan hemşirelerin toplam tutum puanlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi (p = 0.000). Sonuç: Dâhiliye kliniklerinde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları orta düzeydedir ve geliştirilmeye gereksinimi vardır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.