Background: When the child hospitalized does not know about the personal staff the materials used, the procedures to be done. This condition affects the child's compliance with the hospital and treatment, communication with the health staff, and subsequent hospital experience. Objectıves: The purpose of the study was to investigate the perception of hospital and nursing by hospitalized school children. Methods: The study was conducted with 15 children aged 7-12 years who were determined using the criteria sampling method in a university of child health and disease service. General information about the children and family in the study was gathered with the ‘patient information form’ which provided the gathering and the semi-structured ‘‘interview form’’ which led the interview. Results: As a result of the research, İnformation and Thought -Hospital/ Disease (Ilness ,Hospital Environment, Interventions, Information Sources, Pozitive /Negative Aspects of The Hospital), Nurse (Initial Welcome, Professional Identity)-, Suggestions and Requests –Hospital (Hospital Environment, Interventions), Nurse (Professional Identity, Profession Preference)- two main themes and sub themes were identified. The most majority of children have been admitted to the hospital before the are prepared, and television and adults are still the greatest sources of information about the hospital and nurse. Painful invasive procedures, maltreatment of healthcare workers physical limitations and most often disagreements were the negative aspectss of the hospital environment, experienced feelings of fear, excitement, embarrassment and curiosity against the nurse and hospital. They have an idea about the responsibilities of the nurse as a Professional profession, but the majority of them have never seen a male nurse. They described the nurse as positive, happy, good, relevant and gentle. Conclusion: It has been determined that there are insuffiencies in informing the children. The playroom, the school is the most frequently expressed wishes. They stated clearly that the nurse looking at them preferred being a female nurse and wearing colorful, patterned uniforms.
Giriş: Çocuk hastaneye yattığında hastane personelini, kullanılan malzemeleri, yapılacak işlemleri bilmemektedir. Bu durum çocuğun hastaneye ve tedaviye uyumunu, sağlık personeliyle iletişimini ve sonraki hastane deneyimlerini etkilemektedir. Amaç: Hastanede yatan okul çağı çocukları tarafından hastanenin ve hemşirelerin algılanma durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, bir üniversite hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinde, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen7-12 yaş 15 çocuk ile yapılmıştır. Araştırmada veriler çocuk ve aile hakkında genel bilgiler toplamayı sağlayan ‘Hasta Bilgi Formu’ ve görüşmeyi yönlendiren yarı yapılandırılmış ‘Görüşme Formu’ ile toplanmış, veriler kodlanarak temalar oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırma sonucunda Bilgi ve Düşünceler -Hastane/ Hastalık (Hastalık, Hastane Ortamı, Girişimler, Bilgi Kaynakları, Hastanenin Olumlu/ Olumsuz Yönleri), Hemşire (İlk Karşılaşma, Profesyonel Kimlik)-, Öneri ve İstekler -Hastane (Hastane Ortamı, Girişimler), Hemşire (Profesyonel Kimlik, Meslek Tercihi)- olmak üzere iki tema ve alt temalar belirlenmiştir. Çocukların büyük çoğunluğu hastaneye hazırlanmadan yatırılmıştır, hastane ve hemşire ile ilgili hala en büyük bilgi kaynakları televizyon ve büyükleridir. Ağrılı invaziv girişimler, sağlık çalışanlarının kötü muamelesi, fiziksel kısıtlılık ve en çok da sevdiklerinden ayrılığı, hastanenin olumsuz yönü olarak nitelendirmişlerdir. Tüm çocuklar hemşire ile ilk defa hastane ortamında karşılaşmış, hemşireye ve hastaneye karşı, korku, heyecan, utanma ve merak gibi duyguları yaşamışlardır. Hemşirenin profesyonel bir meslek olarak sorumlulukları hakkında bir fikre sahiplerdir ancak büyük çoğunluğu hiç erkek hemşire görmemiştir. Hemşireyi güler yüzlü, mutlu, iyi, ilgili, nazik gibi olumlu özelliklerle tanımlamışlardır. Sonuç: Çocukların bilgilendirilmesi konusunda yetersizlikler olduğu saptanmıştır. Oyun odası, okul en sık ifade edilen isteklerdir. Kendilerine bakan hemşirenin kadın hemşire olmasını ve renkli, desenli formalar giymesini tercih ettiklerini ifade etmişlerdir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.