Derleme

Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi

Cilt: - Sayı: 53 15 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi

Öz

Hıristiyan Avrupa ile İslâm dünyası arasındaki mücadelenin en yoğun olduğu ve düşmanlığın zirveye ulaştığı zaman, iki asır devam eden Haçlı seferleri dönemidir. Hıristiyan Batı’da, Haçlı seferlerindan sonuç alınamayacağı düşüncesiyle Müslümanların savaşla değil, misyonerlikle Hıristiyanlaştırılabileceği görüşü yaygınlık kazanmıştır. Bunun sonucunda aynı zamanda oryantalizmin başlangıcı veya önemli bir dönüm noktası kabul edilen 12. asırdan itibaren İslâm coğrafyasına Kur’an, Hz. Peygamber ve İslâm kültürü hakkında bilgi sahibi olan misyonerler gönderilmiştir. Bunlardan bir kısmı İslâm ve Hz. Peygamber hakkında bazı eserler yazmışlar ve bu eserler Avrupa’nın İslâm peygamberi hakkındaki kanaatlerinde belirleyici olmuşlardır. Bu makalede, uzun süre İslâm coğrafyasında yaşamış olan William of Tripoli’nin hayatı kısaca ele alınacak ve onun İslâm ve Hz. Peygamer hakkında kaleme aldığı Notitia de Machometo ve De statu Sarracenorum adlı iki eseri tanıtılacaktır. Ayrıca onun İslâm ve Müslümanlar hakkındaki bazı görüşleri ele alınacaktır. Zira yazar, Ortaçağ ve sonrasında Batı’da İslâm ve Hz. Peygamber imajının oluşmasında etkili olmuş bir kişidir.

Anahtar Kelimeler

Hz. Muhammed, Oryantalizm, William of Tripoli, Notitia de Machometo, De statu Sarracenorum

Kaynakça

  1. Altaner, Berthold. Die Dominikanermissionen des 13. Jahrhunderts. Forschungen zur Geschichte der kirchlichen Unionen und der Mohammedaner- und Heidenmission des Mittelalters. Habelschwerdt: Frankes Buchhandlung, 1924.
  2. Antes, Peter. “Christliche Antworten auf den Islam”. Fremde Welt Islam: Einblicke in eine Weltreligion. Anton Schall (Hrsg.), Frankfurt am Main: Matthias-Grünewald-Verlag, 1982, 54-85.
  3. Aydın, Mehmet. “el-Cevâbü’s-Sahîh”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 7/428-429, İstanbul: TDV Yayınları, 1993.
  4. Cesare, Michelina Di. The Pseudo-Historical Image of the Prophet Muḥammad in Medieval Latin Literature: A Repertory. Berlin: De Gruyter, 2012. Cesare, Michelina Di. “New Sources for the Legend of Muhammad in the West”, East and West 58 (2008), 9-31.
  5. Çap, Sabri. Goldziher Öncesi Oryantalizm ve Hadis. Ankara: İlahiyat Yayınları, 2019.
  6. Dawczyk, Maciej (Łódź). “The Image of Muhammad in Riccoldo da Monte di Croce’s Contra legem Sarracenorum”. Studia Ceranea 9 (2019), 391–405. Demirkent, Işın. “Haçlılar”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 14/525-546, İstanbul: TDV Yayınları, 1996.
  7. Ebied, Rifat Y. -Thomas, David. Muslim-Christian Polemic during the Crusades: the Letter from the People of Cyprus and Ibn Abi Talib al-Dimashqi’s Response. Leiden-Boston: Brill, 2005.
  8. Engels, Peter. “Wilhelm von Tripolis: De Statu Sarracenorum, Bemerkungen zu einem Neuen Textfund”. Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft. Supplement VIII: XXIV. Deutscher Orientalistentag (1988): 77-89.
  9. Engels, Peter. Wilhelm von Tripolis Tractatus de statu Sarracenorum et de Mahomete pseudopropheta et eorum lege et fide; Notitia de Machometo De statu Sarracenorum. Kommentierte lateinisch-deutsche Textausgabe. Würzburg- Echter: Altenberge- Oros Verlag, 1992.
  10. Hagemann, Ludwig. Christentum contra Islam: eine Geschichte gescheiterter Beziehungen. Darmstadt: Primus Verlag, 1999.

Kaynak Göster

APA
Çap, S. (2021). Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, -(53), 49-87. https://doi.org/10.21054/deuifd.783748
AMA
1.Çap S. Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi. DEUİFD. 2021;-(53):49-87. doi:10.21054/deuifd.783748
Chicago
Çap, Sabri. 2021. “Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi - (53): 49-87. https://doi.org/10.21054/deuifd.783748.
EndNote
Çap S (01 Haziran 2021) Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi - 53 49–87.
IEEE
[1]S. Çap, “Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi”, DEUİFD, c. -, sy 53, ss. 49–87, Haz. 2021, doi: 10.21054/deuifd.783748.
ISNAD
Çap, Sabri. “Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi -/53 (01 Haziran 2021): 49-87. https://doi.org/10.21054/deuifd.783748.
JAMA
1.Çap S. Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi. DEUİFD. 2021;-:49–87.
MLA
Çap, Sabri. “Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi”. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. -, sy 53, Haziran 2021, ss. 49-87, doi:10.21054/deuifd.783748.
Vancouver
1.Sabri Çap. Misyoner ve Oryantalist William of Tripoli’nin İslâm ve Hz. Peygamber Hakkındaki İki Eserinin Değerlendirilmesi. DEUİFD. 01 Haziran 2021;-(53):49-87. doi:10.21054/deuifd.783748