BibTex RIS Kaynak Göster

VARIATION OF DISTRIBUTION COEFFICIENT OF CAFFEINE BETWEEN WATER AND ETHYL ACETATE/CHLOROFORM MIXTURE DEPENDING ON THE MEDIUM ACIDITY

Yıl 2000, Cilt: 2 Sayı: 3, 1 - 6, 01.09.2000

Öz

The aim of this study is to investigate the variation of the distribution coefficients of caffeine between water and ethyl acetate/chloroform mixture depending on pH. Ethyl acetate/chloroform mixture was used in five different ratios. These ratios were selected as to contain 20%, 40%, 50%, 60% and 80% chloroform. Also five different pH were selected to investigate the distribution coefficient depending on pH. These pH values were 5.65, 5.90, 6.25, 7.10 and 7.90. In experimental investigations, 1% aqueous solution of caffeine was used. Caffeine content was analysed by means of Iodometry method. It was seen that the distribution coefficient of caffeine between water and solvent mixture was increased with increasing pH

Kaynakça

  • Alders L., (1955): “Liquid-Liquid Extraction”, Amsterdam, Elsevier Pub. Co..
  • Bilgin M., Hasdemir İ.M., Aydın A., Dramur U., (1998): “Kafeinin Dolgulu Bir Kolonda Ekstraksiyonuna Ait Kütle Transfer Parametrelerinin İncelenmesi”, Tr. J. of Eng. and Environmental Science, vol. 22, 471-477.
  • Bilgin M., Hasdemir İ.M., İnci İ., Aydın A., (1998): “Malik Asidin Aliquat-336 İle Ekstraksiyonuna Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi”, Erzurum, Atatürk Üniversitesi, III. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, C.II, s.1000-1005.
  • Chougley J.B., (1982): “Factors Influencing the Caffeine Content of Black Tea”, Food Chemistry, vol. 9, no. 4, 269-276.
  • Ettre S.L., Snell D.F., (1969): “Encyclopedia of Industrial Chemical Analysis”, New York, John Wiley & Sons Inc., Vol. 8.
  • Hasdemir İ.M., Bilgin M., İnci İ., Aydın A., (1998): “Tartarik Asidin Alamin-336 İle Ekstraksiyonunda Seyreltici Etkisinin İncelenmesi”, Erzurum Atatürk Üniversitesi, III. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, C.II, s.994-999.
  • Hirsbrunner P., (1998): “Purification of Caffeine”, United States Patent, US04,768,662, July, 19, 1998, Switzerland.
  • Kaçar B., (1991): “Çay Analizleri”, Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Katz N.S., Skitf R.H., (1985): “Multi-Phase Liquid Solvent Decaffeination”, United States Patent, US04,545,998 , Oct., 8, 1985, USA.
  • Kirk O., (1981): “Encyolpedia of Chemical Technology”, The Interscience Encylopedia, Inc., Vol. 3, New York.
  • Klaus F., (1986): “Analytical Profiles of Drug Substances”, Vol. 15, Academic Press Inc., Orlando, Florida, USA.
  • Mc Ketta J.J., Cunningham W.A., (1977): “Encyclopedia of Chemical Processing and Design”, Marcel Dekkel Inc., New York.
  • Seibert A.F., Fair J., (1988): “Hydrodynamics and Mass Transfer In Spray and Packed Liquid-Liquid Extraction Columns”, Ind, Eng. Chem. Res., Vol. 27, 470-481.
  • Sezik E., Çalış İ., Yeşilada E., (1975): “Tübitak Temel Bilimler Araştırma Grubu”, Ankara, Proje No: TBAG-146.
  • Treybal R.E., (1981): “Mass Transfer Operations”, Second Edition, McGraw-Hill Book Company, New York.
  • Zosel K., (1974): “Process for Recovering Caffeine”, United States Patent, US03,806,619, Apr., 1998, Germany.

KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ

Yıl 2000, Cilt: 2 Sayı: 3, 1 - 6, 01.09.2000

Öz

Bu çalışmanın amacı, kafeinin su ve etil asetat/kloroform karışımı arasındaki dağılma katsayılarının pH’a bağlı olarak değişiminin incelenmesidir. Çalışmada organik çözücü karışımı etil asetat/kloroformun beş farklı oranı kullanılmıştır. Bu oranlar %20, %40, %50, %60 ve %80 kloroform içerecek şekilde seçilmiştir. Ayrıca dağılma katsayısının pH’ya bağımlılığının incelenmesi için denemeler beş farklı pH’da yapılmıştır. Bu pH değerleri 5.65, 5.90, 6.25, 7.10 ve 7.90’dır. Deneysel çalışmada hazırlanan % 1’lik (hacimsel) kafein çözeltisinden belirli miktar alınarak çözücü karışımı ile ekstrakt edilmiş ve iyodometri yöntemiyle kafein analizi yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, pH değerinin yükselmesiyle dağılma katsayısının arttığı tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Alders L., (1955): “Liquid-Liquid Extraction”, Amsterdam, Elsevier Pub. Co..
  • Bilgin M., Hasdemir İ.M., Aydın A., Dramur U., (1998): “Kafeinin Dolgulu Bir Kolonda Ekstraksiyonuna Ait Kütle Transfer Parametrelerinin İncelenmesi”, Tr. J. of Eng. and Environmental Science, vol. 22, 471-477.
  • Bilgin M., Hasdemir İ.M., İnci İ., Aydın A., (1998): “Malik Asidin Aliquat-336 İle Ekstraksiyonuna Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi”, Erzurum, Atatürk Üniversitesi, III. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, C.II, s.1000-1005.
  • Chougley J.B., (1982): “Factors Influencing the Caffeine Content of Black Tea”, Food Chemistry, vol. 9, no. 4, 269-276.
  • Ettre S.L., Snell D.F., (1969): “Encyclopedia of Industrial Chemical Analysis”, New York, John Wiley & Sons Inc., Vol. 8.
  • Hasdemir İ.M., Bilgin M., İnci İ., Aydın A., (1998): “Tartarik Asidin Alamin-336 İle Ekstraksiyonunda Seyreltici Etkisinin İncelenmesi”, Erzurum Atatürk Üniversitesi, III. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, C.II, s.994-999.
  • Hirsbrunner P., (1998): “Purification of Caffeine”, United States Patent, US04,768,662, July, 19, 1998, Switzerland.
  • Kaçar B., (1991): “Çay Analizleri”, Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Katz N.S., Skitf R.H., (1985): “Multi-Phase Liquid Solvent Decaffeination”, United States Patent, US04,545,998 , Oct., 8, 1985, USA.
  • Kirk O., (1981): “Encyolpedia of Chemical Technology”, The Interscience Encylopedia, Inc., Vol. 3, New York.
  • Klaus F., (1986): “Analytical Profiles of Drug Substances”, Vol. 15, Academic Press Inc., Orlando, Florida, USA.
  • Mc Ketta J.J., Cunningham W.A., (1977): “Encyclopedia of Chemical Processing and Design”, Marcel Dekkel Inc., New York.
  • Seibert A.F., Fair J., (1988): “Hydrodynamics and Mass Transfer In Spray and Packed Liquid-Liquid Extraction Columns”, Ind, Eng. Chem. Res., Vol. 27, 470-481.
  • Sezik E., Çalış İ., Yeşilada E., (1975): “Tübitak Temel Bilimler Araştırma Grubu”, Ankara, Proje No: TBAG-146.
  • Treybal R.E., (1981): “Mass Transfer Operations”, Second Edition, McGraw-Hill Book Company, New York.
  • Zosel K., (1974): “Process for Recovering Caffeine”, United States Patent, US03,806,619, Apr., 1998, Germany.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27AZ72NU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ö Vatan Bu kişi benim

İ M Hasdemir Bu kişi benim

İ İnci Bu kişi benim

M Bilgin Bu kişi benim

A Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Vatan, Ö., Hasdemir, İ. M., İnci, İ., Bilgin, M., vd. (2000). KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen Ve Mühendislik Dergisi, 2(3), 1-6.
AMA Vatan Ö, Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Aydın A. KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ. DEUFMD. Eylül 2000;2(3):1-6.
Chicago Vatan, Ö, İ M Hasdemir, İ İnci, M Bilgin, ve A Aydın. “KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen Ve Mühendislik Dergisi 2, sy. 3 (Eylül 2000): 1-6.
EndNote Vatan Ö, Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Aydın A (01 Eylül 2000) KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi 2 3 1–6.
IEEE Ö. Vatan, İ. M. Hasdemir, İ. İnci, M. Bilgin, ve A. Aydın, “KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ”, DEUFMD, c. 2, sy. 3, ss. 1–6, 2000.
ISNAD Vatan, Ö vd. “KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi 2/3 (Eylül 2000), 1-6.
JAMA Vatan Ö, Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Aydın A. KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ. DEUFMD. 2000;2:1–6.
MLA Vatan, Ö vd. “KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen Ve Mühendislik Dergisi, c. 2, sy. 3, 2000, ss. 1-6.
Vancouver Vatan Ö, Hasdemir İM, İnci İ, Bilgin M, Aydın A. KAFEİNİN SU VE ETİL ASETAT/KLOROFORM KARIŞIMI ARASINDAKİ DAĞILMA KATSAYILARININ ORTAM ASİTLİĞİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ. DEUFMD. 2000;2(3):1-6.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Tınaztepe Yerleşkesi, Adatepe Mah. Doğuş Cad. No: 207-I / 35390 Buca-İZMİR.