FİNANSAL KRİZLERİN BANKALARIN PERFORMANSLARINA ETKİSİ: TÜRK MEVDUAT BANKALARINDA CAMELS MODELİNİN İNCELENMESİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA
Öz
Günümüzde, finansal sistemin yapı taşı olan bankacılık sektöründe, finansal krizlerin etkisinde ve oluşan rekabet ortamında, bankaların finansal performansının objektif bir şekilde ölçülememesinden dolayı, sektörde performans ölçümünün önemi artmıştır. Banka yönetimleri ya da denetim otoritelerince uygulanabilen performans değerlemeleri, bankaların mevcut durumlarını, potansiyellerini, yönetim stratejilerini belirleyebilmeleri ve sektörde rekabet avantajı elde edebilmelerini sağlamaktadır. Bu çalışmada, CAMELS modeli ile mevduat banka gruplarının kendi aralarında ve mevduat bankaları içindeki performansları 2002-2012 dönemi itibariyle TBB verileri kullanılarak analiz edilmiş, finansal krizlerin analiz sonuçlarına yansımaları değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda; incelenen dönemde yabancı sermayeli mevduat bankalarının performansı en iyi olan ve özel sermayeli mevduat bankalarının performansı en düşük olan grup olduğu tespit edilmiştir. Mevduat bankalarının 2001 krizinden sonra yüksek sermaye yeterlilik ve likidite oranlarına sahip olmalarından dolayı krizlere karşı tedbirli oldukları ve 2008 küresel ekonomik krizini sektörle paralel olarak ufak sıyrıklarla atlatmayı başardıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Mevduat Bankaları, CAMELS, Performans Değerleme.
Kaynakça
- Arıçelik, G. (2010). Ticari bankalarda performans ölçümü: Camels analizine dayalı bir inceleme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Beycan, M. (2007). Bankalarda performans değerlemesi ve bir uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Cole, R. A. ve Gunther, J. W. (1998). Predicting bank failures: A comparison of on- and off-site monitoring systems. Journal of Financial Services Research, 13 (2): 103-117.
- Çinko, M. ve Avcı, E. (2008). Camels dereceleme sistemi ve Türk ticari bankacılık sektöründe başarısızlık tahmini. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, 2 (2): 25-48.
- De Young, R., Flannery, M. J., Lang, W. W. ve Sorescu, S. M. (1998). The informational advantage of specialized monitors: The case of bank examiners. Federal Reserve Bank of Chicago Working Paper Series, No: 98-4.
- Dincer, H., Gencer, G., Orhan, N. ve Sahinbas, K. (2011). A performance evaluation of the Turkish banking sector after the global crises via camels ratios. Procedia Social and Behavioral Sciences, 24: 1530-1545.
- Fettahoğlu, A. ve Kılıç, Ç. (2005). Türk bankacılık sektörünüm camels analizi ile değerlendirilmesi. 9. Ulusal Finans Sempozyumu, 29-30 Eylül 2005, Kapadokya, Türkiye.
- Gilbert, R. A., Meyer, A. P. ve Vaughan, M. D. (2000). The role of a camel downgrade model in bank surveillance. The Federal Reserve Bank of St. Louis Working Paper, No.2000-021A.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
26 Şubat 2016
Gönderilme Tarihi
20 Mart 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 3