TEKNİK ETKİNLİĞİN ÖLÇÜMÜNDE MEKÂNSAL BAĞIMLILIĞIN ETKİSİ: İMALAT SANAYİ İÇİN MEKÂNSAL STOKASTİK SINIR ANALİZİ BULGULARI
Öz
Bu çalışmanın amacı 2019 dönemi için farklı bölgelerde kurulu üretim tesisi bulunan 76 imalat sanayi firmasının mekansal bağımlılığı dikkate alarak teknik etkinlik değerlerini tahmin etmektir. Mekansal bağımlılığın ekonomik birimlerin performası üzerinde etkisinin olabileceğine yönelik literatürde genel kabul olmasına rağmen, etkinlik üzerine yapılan çok az çalışma bu etkiye dikkate almaktadır. Bu amaçla çalışmada Fusco ve Vidoli (2013) tarafından önerilen ve henüz güncel bir yaklaşım olan Mekansal Stokastik Sınır Analizi (SSFA) kullanılarak, mekansal bağımlılığın firmaların etkinlik skorları üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar teknik etkinlik skorları arasında mekansal otokorelasyonun olduğunu göstermektedir. Mekansal bağımlılık altında tahmin edilen teknik etkinlik skorları ortalaması 0.444’tür. Dolayısıyla, teknik etkinliğin iyileştirilmesinde firmalar için geniş bir çıktı boşluğu bulunmaktadır. Ayrıca, etkinsizliğin belirleyenleri içerisinde mekansal bağımlılıktan kaynaklanan etkinin sınırlı kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre, etkinsizlik farklılıklarının mekansal etkilerden daha çok firmaların bireysel özelliklerinden kaynaklandığı söylenebilir. Öte yandan, mekansal bağımlılığın sonucu olarak firmaların teknik etkinlik skorlarının birbirine yakınsadığı görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acemoglu, D. (2009). Introduction to modern economic growth. Princeton University Press, Oxford.
- Adetutu, M., Glass, A.J., Kenjegalieva, K. & Sickles, R.C. (2015). The effects of efficiency and TFP growth on pollution in Europe: a multistage spatial analysis. Journal of Productivity Analysis, 43 (3), 307–326.
- Aigner, D., Lovell, C. & Schmidt, P. (1977). Formulation and estimation of stochastic frontier production function models. Journal of Econometrics, 6 , 21-37.
- Affuso, E. (2010). Spatial autoregressive stochastic frontier analysis: an application to an impact evaluation study. Auburn University, Working Papers.
- Anselin, L. (1988). Spatial econometrics: Methods and models. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands.
- Anselin, L. (2010). Thirty years of spatial econometrics. Papers in Regional Science, 89 (1), 3-25.
- Areal, F. J., Balcombe, K. & Tiffin, R. (2012). Integrating spatial dependence into stochastic frontier analysis. Australian Journal of Agricultural and Resource Economics, 56 (4), 521-541,
- Baltagi, B. H. (2011). Spatial panels. A. Ullah. & D.E.A. Giles (Der.), Handbook of Empirical Economics and Finance içinde. Chapman & Hall/CRC, Florida.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ramazan Ekinci
*
0000-0001-7420-9841
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
29 Eylül 2020
Gönderilme Tarihi
7 Mayıs 2020
Kabul Tarihi
1 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 22 Sayı: 3
Cited By
Decomposition of total factor productivity growth in Türkiye regions: a panel stochastic frontier approach
Eurasian Economic Review
https://doi.org/10.1007/s40822-023-00255-7HAVAYOLU PERFORMANS ANALİZİ İÇİN YENİ ENTEGRE D-CRITIC-TOPSIS YAKLAŞIMI
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.16953/deusosbil.1339614OECD Ülkelerinde Lojistik Performans ve Küresel Yetenek Rekabet Gücü: Entegre MEREC-AHP-TOPSİS Yaklaşımıyla Bir Analiz
International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences
https://doi.org/10.7240/jeps.1522197