Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu

Cilt: 26 Sayı: 26 1 Temmuz 2021
  • Servet Gündoğdu
PDF İndir
TR EN

Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu

Öz

Bu yazıda öncelikle Hüsn ü Aşk’a ilişkin alegorik yorumların başlangıcı ile alegori kavramının estetik düşüncede tarihsel süreçte dönüşen negatif anlamı arasındaki bağa işaret edilecektir. Alegorinin on dokuzuncu asırla beraber kazandığı negatif anlam ile bir edebilik ve özerklik kriteri olarak ileri sürülen sembol düşüncesi arasındaki ilgi irdelendikten sonra ise Hüsn ü Aşk alegorik olarak yorumlanacaksa onun alegorikliği ile edebiliği arasında bir uzlaşmazlık ya da çelişki olup olmadığı sorusu üzerinde durulacaktır. Şayet alegori daima metinden önce mevcut tarihsel, siyasi, dini, ahlaki gerçekliklerin metinde ikincil düzeyde dilsel tezahürü olarak algılanırsa bunun Hüsn ü Aşk’ın edebiliğini ve özgünlüğünü riske atacağı, aynı zamanda bunun alegori kavramının da kökensel olarak yanlış bir kullanımı olduğu iddia edilerek alegorinin okurun tarihselliği ve zamansallığı nedeniyle ortaya çıkabilecek olası anlamlara açıklık olduğu ileri sürülecektir. Dolayısıyla Hüsn ü Aşk’ta alegori, tam da metnin söylediği ile kastettiği arasında özgür bir farklılaşma mekânı üretmesi nedeniyle, okurun edebî metinle beraber başka türlü konuşmaya başlaması hadisesidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AÇIL, Berat 2016 , “Osmanlı Mesnevîlerinde Anlatıcı Olarak Gelenek: “Hüsn ü Aşk” Örneği”, Eser-i Aşk: Şeyh Galib Hakkında Makaleler ve Bibliyografya, Haz. Hanife Koncu, Müjgân Çakır ve Leyla Alptekin Sarıoğlu , İstanbul: Dergâh Yayınları, 38-52.
  2. AKTAŞ, Şerif 1995 , “Bir Anlayışın Romanı: Hüsn ü Aşk”, Şeyh Galib Kitabı, Haz. Beşir Ayvazoğlu , İstanbul: İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı Yayınları, 123-230.
  3. ARI, Ahmet 2008 , Galib Dede’nin Aşk Ateşi: Şeyh Galib Divanında Aşk, İstanbul: Profil Yayınları.
  4. ARI, Ahmet 2018 , “Klasik Türk Şiirinde Şiir-Şair Değerlendirmesine Bir Bakış veya Şeyh Galib ve Sâlik-i Tavr-ı Nedîm Olmak", Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 21, 1-16.
  5. ARISTOTELES 2007 , Poetika, Çev. İsmail Tunalı , İstanbul: Remzi Kitabevi,.
  6. BABACAN, İsrafil 2016 , “Hüsn ü Aşk’ta Sebk-i Hindî Tesiri”, Eser-i Aşk: Şeyh Galib Hakkında Makaleler ve Bibliyografya, Haz. Hanife Koncu, Müjgân Çakır ve Leyla Alptekin Sarıoğlu , İstanbul: Dergâh Yayınları, 115-142.
  7. BAYRAM, Yavuz 2016 , “Bildungsroman Örneği Olarak Hüsn ü Aşk”, Eser- i Aşk: Şeyh Galib Hakkında Makaleler ve Bibliyografya, Haz. Hanife Koncu, Müjgân Çakır ve Leyla Alptekin Sarıoğlu , İstanbul: Dergâh Yayınları, 340-362.
  8. BİLGEGİL, M. Kaya 1992 , “Hüsn ü Aşk’a Dair”, Şeyh Galib, Hüsn ü Aşk, Haz. Orhan Okay ve Hüseyin Ayan , İstanbul: Dergâh Yayınları, VII-XLVII.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Servet Gündoğdu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 26 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA
Gündoğdu, S. (2021). Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 26(26), 303-333. https://izlik.org/JA63YA89XJ
AMA
1.Gündoğdu S. Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu. devdergisi. 2021;26(26):303-333. https://izlik.org/JA63YA89XJ
Chicago
Gündoğdu, Servet. 2021. “Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 26 (26): 303-33. https://izlik.org/JA63YA89XJ.
EndNote
Gündoğdu S (01 Temmuz 2021) Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 26 26 303–333.
IEEE
[1]S. Gündoğdu, “Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu”, devdergisi, c. 26, sy 26, ss. 303–333, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63YA89XJ
ISNAD
Gündoğdu, Servet. “Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 26/26 (01 Temmuz 2021): 303-333. https://izlik.org/JA63YA89XJ.
JAMA
1.Gündoğdu S. Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu. devdergisi. 2021;26:303–333.
MLA
Gündoğdu, Servet. “Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, c. 26, sy 26, Temmuz 2021, ss. 303-3, https://izlik.org/JA63YA89XJ.
Vancouver
1.Servet Gündoğdu. Hüsn ü Aşk’ta Edebilik ve Alegori Sorunu. devdergisi [Internet]. 01 Temmuz 2021;26(26):303-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63YA89XJ

Makale gönderme ve takip:

Makalelerinizin gönderimini dergimizin dergipark web ana sayfasından "Makale Gönder" seçeneği ile yapabilirsiniz. Daha sonraki süreci ise “Dergipark Sistemi”nden takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde lütfen aşağıdaki adreslere bilgi veriniz.

Nihat Öztoprak (Başeditör): noztoprak@fsm.edu.tr

Bünyamin Ayçiçeği (Editör): bunyamin.aycicegi@istanbul.edu.tr

Nusret Gedik (Editör Yardımcısı): nusret.gedik@marmara.edu.tr