Mevcut çalışma, iki farklı takım ucu yarıçapı, yani 0,4 mm ve 0,8 mm, ile kuru tornalama işleminde rulman çeliği, AISI 52100'ün işlenebilirliğini araştırmaktadır. Kesme hızı, ilerleme ve kesme derinliğinin kesme kuvveti, yüzey pürüzlülüğü ve enerji tüketimi açısından etkisini analiz etmek için tam faktöriyel bir tasarım kullanılmıştır. Deneysel veriler, takım ucu yarıçapı (0,8 mm) artırıldığında her zaman daha yüksek kesme kuvvetlerinin ve enerji tüketiminin meydana geldiğini ve daha küçük (0,4 mm) burun yarıçapı durumunda daha yüksek yüzey pürüzlülüğünün meydana geldiğini göstermiştir. ANOVA ve S/N oranı analizi, kesme kuvvetini etkileyen en önemli faktörün diş başına ilerleme hızı olduğunu ve kesme derinliğinin de özellikle 0,4 mm yarıçaplı takım için iki kesme derinliği arasındaki yüzey pürüzlülüğü üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermiştir. Her iki yarıçapa bağlı olarak kuvvet ve enerjideki eğilim birbirine yakın olsa da, yüzey kalitesi performansı önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Sonuçlar, üretkenlik ve yüzey kalitesini dengelemek amacıyla yüksek sertlikteki çelikler (AISI 52100) için kesme parametrelerinin ayarlanmasında kullanılabilir.
AISI 52100 Takım ucu yarıçapı Yüzey pürüzlülüğü Kesme kuvveti Enerji tüketimi
The present work studies the machinability of bearing steel, AISI 52100 in dry turning process with two different tool nose radius, i.e. 0.4 mm and 0.8 mm. A full factorial design was used to analyze the effect of cutting speed, feed, and depth of cut in terms of a cutting force, surface roughness, and energy consumption. The experimental data demonstrated that higher cutting forces and energy consumption always occurs when increasing the tool nose radius (0.8 mm), and the higher surface roughness in the case of the smaller (0.4 mm) nose radius. ANOVA and S/N ratio analysis indicated that the most important factor affecting cutting force was the feed rate of feed per tooth, and the depth of cut also had considerable effects on the surface roughness between the two depths of cut, particularly for the 0.4 mm radius tool. Although the trend in force and energy as a function of both radius were close to each other, the surface finish performance differed significantly. The results can be used in setting cutting parameters for high-hardness steels (AISI 52100) to balance productivity and surface quality.
AISI 52100 Tool nose radius Surface roughness Cutting force Energy Consumption
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Makine Mühendisliğinde Optimizasyon Teknikleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mayıs 2025 |
Kabul Tarihi | 18 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |