Ucuz ve kaliteli kaynağı olması yanı
sıra, hoş kokulu bitkileri, en doğal haliyle insan beslenmesinde kullanılan
çeşitli bitki türlerini ve bitki genetik kaynaklarını içerisinde barındıran
yaban hayatına ortam olması gibi yeri doldurulamayan çayır ve meralar en
değerli varlıklarımızdır.
Hakkâri yüzölçümünün %52’sinin çayır ve
meralardan oluşması mera hayvancılığını cazip kılmaktadır. Fakat mevcut hayvan
varlığının beslenmesi için çayır, mera ve yem bitkilerinden elde edilen yem
miktarı ihtiyacı karşılayacak durumda değildir. İhtiyaç duyulan yem açığının
giderilmesi mera üzerinde erken ve aşırı otlatma ile neticelenmektedir.
Alternatifi olmayan çayır ve meraların sürdürülebilirliği, daha fazla verim
alınabilmesi ve doğru bir mera yönetimi için öncelikle yem bitkileri üretiminin
arttırılması gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |