Araştırma Makalesi

EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK

Cilt: 25 Sayı: 1 26 Haziran 2022
PDF İndir

EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK

Öz

Çalışmanın konusu Evharistiyada İsa Mesih’in varlığı ve bunun niteliğidir. Bu konudaki fikirler sembol ve/veya gerçek kavramlarında temellenir. Evharistiya sakramentinin en önemli noktası ekmek ve şarabın kutsanması ve bunun İsa Mesih’in bedeni ve kanına dönüşmesi meselesidir. Bu, İsa Mesih’in “bu benim bedenimdir.” sözüne dayanmaktadır. Bu söz kendi içinde bir paradoksu barındırır. Bir tarafında Mesih’in sözü vardır, dolayısıyla bu söz Tanrı’nın emridir ve doğrudur. Diğer tarafında ise beden ve kan olarak nitelenen ekmek ve kase vardır, dolayısıyla akıl eşyanın tabiatını kabul etmeyi gerektirir. Çünkü eşyanın tabiatına göre ekmek beden yapılamaz. Dolayısıyla Hıristiyanlık tarihi bu paradoksu çözüme kavuşturmaya çalışmıştır. Evharistiya ritüeli özellikle Pavlus’un etkisiyle şekillenirken mesele geç bir dönemde ve Katolik Kilise’de tartışılmıştır. Katolik Kilise sorunu uzun süre tartıştıktan sonra Trent Konsili’nde transubstatiation kavramıyla dogmalaştırmıştır. Doğunun kadim kiliseleri ise tartışmaya gerek duymamışlar ve çoğunlukla anlaşılmaz ama hakikat olduğunu kabul etmişlerdir. Reform kiliselerine gelince, Katolik çizgiden ayrılmış oldukları için en azından Katolik Kilise’ye karşı kendi fikirlerini geliştirmişlerdir. Luther, beden ve kanın gerçek olduğunu ve dönüşümün sadece tözde değil arazda da gerçekleştiğini kabul etmiştir. Sonuç olarak görüşler ya sembol ya da gerçek anlamını taşıyan kavramlarla açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ambrose. “On the Mysteries”. NPNF2-10. Ambrose: Selected Works and Letters. thk. Philip Schaff. 10/561-576. Christian Classics Ethereal Library, 2006.
  2. Augustine, Saint. Sermons on the Liturgical Seasons. New York: Fathers of The Church, 1959.
  3. Aykıt, Dursun Ali. Etiyopya Kilisesi. İstanbul: Ayışığı Kitapları, 2013.
  4. Baronius, Caesar vd. Annales Ecclesiastici: Denuo et Accurate Excusi. Barri-Ducis; Parisiis; Friburgi Helv: Ex Typis Consociationis Sancti Pauli, 1880.
  5. Clement of Alexandria. “The Instractor”. ANF02. Fathers of the Second Century: Hermas, Tatian, Athenagoras, Theophilus, and Clement of Alexandria (Entire). thk. Philip Schaff. 2/328-484. Christian Classics Ethereal Library, 2004.
  6. Cyprian. “Epistles of Cyprian”. çev. Robert Ernest Wallis. ANF05. Fathers of the Third Century: Hippolytus, Cyprian, Caius, Novatian, Appendix. thk. Philip Schaff. 5/488-737. Christian Classics Ethereal Library, 2004.
  7. Eroğlu, Ahmet Hikmet. “Ekmek-Şarap Ayini (Evharistiya) Konusunda Katolikler ve Protestanlar Arasındaki Anlayış Farklılıkları”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 39 (1999), 439-453.
  8. Faber, George Stanley. Difficulties of Romanism in Respect to Evidence. London: Thomas Bosworth, 1853.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

16 Mart 2022

Kabul Tarihi

30 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Seyfeli, C. (2022). EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK. Dicle İlahiyat Dergisi, 25(1), 47-69. https://izlik.org/JA64NG54CM
AMA
1.Seyfeli C. EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK. Dicle İlahiyat Dergisi. 2022;25(1):47-69. https://izlik.org/JA64NG54CM
Chicago
Seyfeli, Canan. 2022. “EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK”. Dicle İlahiyat Dergisi 25 (1): 47-69. https://izlik.org/JA64NG54CM.
EndNote
Seyfeli C (01 Haziran 2022) EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK. Dicle İlahiyat Dergisi 25 1 47–69.
IEEE
[1]C. Seyfeli, “EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK”, Dicle İlahiyat Dergisi, c. 25, sy 1, ss. 47–69, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64NG54CM
ISNAD
Seyfeli, Canan. “EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK”. Dicle İlahiyat Dergisi 25/1 (01 Haziran 2022): 47-69. https://izlik.org/JA64NG54CM.
JAMA
1.Seyfeli C. EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK. Dicle İlahiyat Dergisi. 2022;25:47–69.
MLA
Seyfeli, Canan. “EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK”. Dicle İlahiyat Dergisi, c. 25, sy 1, Haziran 2022, ss. 47-69, https://izlik.org/JA64NG54CM.
Vancouver
1.Canan Seyfeli. EVHARİSTİYADA İSA MESİH: SEMBOL VE/VEYA GERÇEK. Dicle İlahiyat Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2022;25(1):47-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64NG54CM

26676  26799

Dergimiz, 2021 yılı itibarıyla DergiPark platformunda yayımlanmaya başlamıştır. 2021 yılı öncesine ait arşivimize ulaşmak için tıklayınız.