İnceleme Makalesi

Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde

Cilt: 28 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde

Öz

Kur’an, insanların bir erkek ve dişiden yaratıldığını, onların da özü itibarıyla topraktan var edildiğini beyan etmektedir. İslam’a göre ilk insan Hz. Âdem’dir. Eşi Havva ise erkek-kadın tüm insanların annesidir. İslam meseleye kadın-erkek ayrımı veya eşitliği üzerinden değil bilakis değerler üzerinden bakmayı önermektedir. Kadın, kadın olduğundan erkek de erkekliğinden dolayı bir meziyete sahip değildir. Kur’an ve hadislerde üstünlük, takva ölçüsüne bağlanmıştır. Cinsiyet üzerinden yapılan okumalar yanlı ve yanlış neticeler doğurabilir. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) risâlet ile görevlendirildiği câhiliye toplumunda kadınlara herhangi bir değerin verilmediği bilinmektedir. Öyle ki onun kadınlarla alakalı icra ettiği kimi uygulamalar zaman zaman sahâbe-i kiram arasında bile tepki ile karşılanmıştır. Ancak Allah Resûlü, kınayıcının kınamasından çekinmeden dini olduğu gibi topluma tebliğ etmiştir. İslâm cihetinden kadınların dini ve sosyal hayattaki konumlarını irdelemek bakımından “Kadınları mescidlerden men etmeyin” hadisi seçici bir örnek olarak ele alınmıştır. Camiler Hz. Peygamber’in yaşadığı dönemde sosyal hayat açısından önemli bir işleve sahipti. Allah Rasûlü, başta eşleri olmak üzere kadınları namaz vakitleri olmak üzere önemli konuları istişare etmek için mescidlere davet etmiş onlar da Hz. Peygamber’in davetine icabet eder; namazı cemaatle kılmak için yoğun ilgi gösterirlerdi. Bu çalışmada, Hz. Peygamber’in kadınların mescidlere girmelerinin menedilmemesine dair tavrı, لا تمنعوا إماء الله مساجد الله hadisinin farklı tarîkleri özelinde sened ve metin yönüyle tahlil edilmiştir. Ayrıca şarihlerin hadisi nasıl yorumladıkları ve fitne olgusuna nasıl yaklaştıkları da ele alınmıştır. Bu makalede Ehl-i sünnet nezdinde en sahîh hadis kaynaklar olarak kabul edilen Sahîhayn ile çalışma sınırlandırılmıştır. Ayrıca metin tenkidi de yapılmak suretiyle rivayetler arasında bütünlük veya ortak noktalar üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh b. Muhammed eş-Şeybânî el-Mervezî. Müsned. thk. Şuayb el-Arnaût - Adil Mürşid. 45 Cilt. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 2001.
  2. Kur’ân-ı Kerîm Meâli. çev. Halil Altuntaş-Muzaffer Şahin. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 3. Basım, 2009.
  3. Âşıkkutlu, Emin. “Teşeyyu’”. TDV İslâm Ansiklopedisi. 40/564-565. İstanbul: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi, 2011.
  4. Aydınlı, Abdullah. Hadis Istılahları Sözlüğü. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, 8. Baskı, 2015.
  5. Aynî, Ebû Muhammed (Ebü’s-Senâ) Bedrüddîn Mahmûd b. Ahmed b. Mûsâ b. Ahmed. Umdetü’l-karî fî şerhi Sahîhi’l-Buhârî. 25 Cilt. Beyrut: Dâru’l-İhyâi’l-Turâsi’l-Arabî, ts.
  6. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî. el-Câmiʿu’s-sahîh. thk. Muhammed Zübeyr b. Nâsır. 9 Cilt. Dâru Tavki’n-Necât, 2001.
  7. Bakan, Tevhit. “Sünnete Göre Kadınların Toplu İbadeti ya da Cemaat Namazı”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 30 (Aralık 2008), 41-92.
  8. Dağlı, Aydın. Fitne Ortamında Ahkâmın Değişimi. Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Ensitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2021.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hadis

Bölüm

İnceleme Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

28 Kasım 2024

Kabul Tarihi

29 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kazan, T., & Karaca, H. K. (2025). Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde. Dicle İlahiyat Dergisi, 28(1), 156-176. https://doi.org/10.58852/dicd.1592742
AMA
1.Kazan T, Karaca HK. Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde. Dicle İlahiyat Dergisi. 2025;28(1):156-176. doi:10.58852/dicd.1592742
Chicago
Kazan, Tahsin, ve Hatice Kübra Karaca. 2025. “Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde”. Dicle İlahiyat Dergisi 28 (1): 156-76. https://doi.org/10.58852/dicd.1592742.
EndNote
Kazan T, Karaca HK (01 Haziran 2025) Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde. Dicle İlahiyat Dergisi 28 1 156–176.
IEEE
[1]T. Kazan ve H. K. Karaca, “Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde”, Dicle İlahiyat Dergisi, c. 28, sy 1, ss. 156–176, Haz. 2025, doi: 10.58852/dicd.1592742.
ISNAD
Kazan, Tahsin - Karaca, Hatice Kübra. “Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde”. Dicle İlahiyat Dergisi 28/1 (01 Haziran 2025): 156-176. https://doi.org/10.58852/dicd.1592742.
JAMA
1.Kazan T, Karaca HK. Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde. Dicle İlahiyat Dergisi. 2025;28:156–176.
MLA
Kazan, Tahsin, ve Hatice Kübra Karaca. “Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde”. Dicle İlahiyat Dergisi, c. 28, sy 1, Haziran 2025, ss. 156-7, doi:10.58852/dicd.1592742.
Vancouver
1.Tahsin Kazan, Hatice Kübra Karaca. Kadınları Mescidlerden Men Etmeyin’ Rivayetinin Sened ve Metin Açısından Tahlili -Sahîhayn Özelinde. Dicle İlahiyat Dergisi. 01 Haziran 2025;28(1):156-7. doi:10.58852/dicd.1592742

Cited By

26676  26799

Dergimiz, 2021 yılı itibarıyla DergiPark platformunda yayımlanmaya başlamıştır. 2021 yılı öncesine ait arşivimize ulaşmak için tıklayınız.