Araştırma Makalesi

GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Sayı: 30 30 Haziran 2022
PDF İndir

GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Kimlikler, insanların birer aidiyet, birer bağlılık değerleridir. Kim, neye ve nereye kendini ait hisseder ve bağlılık duyarsa kimlik de o bağlamda şekillenir. Bağlamın değiştiği zamanlar, kimlik krizlerinin yaşanabildiği en basit ifadeyle kimliğe dair çelişkilerin hissedildiği zamanlar olarak ortaya çıkmaktadır. İnsan yaşamının değişmesine yol açan, insanı farklı değerlerle tanıştıran, mekânsal değişimin dışında kültürel ve sosyal değişimlere de neden olan ve kimliğin sorgulanmasına yol açan önemli olguların başında göç gelmektedir. Göç, sadece bir mekânsal değişim ve arayış değildir. Milyonlarca insanın bu değişimden etkilendiği 21. yüzyılda “göçmen” başlığı altında tanımlanan insanların yeni kimlikleri ile birlikte bir aidiyet karmaşası yaşadığı önemli bir öngörüdür. Bu çalışmada Türkiye’nin TRB-1 Bölgesi illerinden Avrupa ülkelerine göç etmiş kişilerin göç sonrasında siyasi kimliklerinde bir değişim yaşayıp yaşamadıklarının ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda yarı yapılandırılmış yöntemle, 64 kişiyle, Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli illerinde derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler Maxqda bilgisayarlı nitel analiz programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde göçmenlerin siyasi kimliklerine olan bağlılıklarının göç öncesine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıncı, İ. (2019). Culture İn The ‘Politics Of İdentity: Conceptions Of National İdentity And Citizenship Among Second-Generation Non-Gulf Arab Migrants İn Dubai. Journal of Ethnic and Migration Studies. 46(11): 2309-2311.
  2. Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (7)-1 . 245-260.
  3. Barglowski, K. (2019). “Nerede, Neyi ve Kimi Çalışmalı? Göç Araştırmalarında Vaka Seçimi ve Örneklemeye Dair İlkeler, Kurallar ve Amprik Örnekler” (Çev. Ayşecan Ay). Avrupa Göç Çalışmalarında Nitel Araştırmalar. der. Ricard Zapata-Barrero ve Evren Yalaz, İstanbul: Yılmazlar Basın Yayın.
  4. Brocket, T. (2018). From İn-Betweenness To Positioned Belongings: Second-Generation Palestinian-Americans Negotiate The Tensions Of Assimilation And Transnationalism. Journal Ethnic and Racial Studies:135-139.
  5. Caudenberg R. V., Mahieu R. (2020). “Young Refugees And Locals Living Under The Same Roof: İntercultural Communal Living As A Catalyst For Refugees’ İntegration İn European Urban Communities?”. Comparative Migration Studie. 8(12): 2-5.
  6. Creswell, J. (2012) . Educational Research: Planning, Conducting and Evaluating Quantitative and Qualitative Research. University of Nebraska-Lincoln.
  7. Creswell, J. (2019). Nitel Araştırmacılar İçin 30 Temel Beceri. (Çev. Hasan Özcan). Ankara: Anı Yayıncılık.
  8. Corbin, J., Strauss, A. (2014). Basics Of Qualitative Research Techniques. New York: Sage Publications.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

6 Ocak 2022

Kabul Tarihi

31 Ocak 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 30

Kaynak Göster

APA
Yaman, H., & Tuncel, G. (2022). GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 30, 287-310. https://izlik.org/JA46UP58EH
AMA
1.Yaman H, Tuncel G. GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. DÜSBED. 2022;(30):287-310. https://izlik.org/JA46UP58EH
Chicago
Yaman, Haluk, ve Gökhan Tuncel. 2022. “GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 30: 287-310. https://izlik.org/JA46UP58EH.
EndNote
Yaman H, Tuncel G (01 Haziran 2022) GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 30 287–310.
IEEE
[1]H. Yaman ve G. Tuncel, “GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, DÜSBED, sy 30, ss. 287–310, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46UP58EH
ISNAD
Yaman, Haluk - Tuncel, Gökhan. “GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 30 (01 Haziran 2022): 287-310. https://izlik.org/JA46UP58EH.
JAMA
1.Yaman H, Tuncel G. GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. DÜSBED. 2022;:287–310.
MLA
Yaman, Haluk, ve Gökhan Tuncel. “GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 30, Haziran 2022, ss. 287-10, https://izlik.org/JA46UP58EH.
Vancouver
1.Haluk Yaman, Gökhan Tuncel. GÖÇ VE KİMLİK: TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GÖÇ EDEN İNSANLARIN SİYASİ KİMLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. DÜSBED [Internet]. 01 Haziran 2022;(30):287-310. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46UP58EH