Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi
Öz
Amaç: Adneksiyal torsiyon; en önemli jinekolojik acil durumlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Adneksiyal torsiyondan etkilenen organlarda biri de tuba uterinadır. Ovaryum ve tuba uterinayı içeren adneksiyal torsiyon, bu yapıların infundibulopelvik ve tuba – ovaryum ligamentinin oluşturduğu bir merkez hat etrafında bükülerek dönmesi olarak tarif edilmektedir. Bu çalışmada, dişi sıçanlarda deneysel adneksiyal torsiyon ile oluşturulan iskemi /reperfüzyon (IR) tuba uterina hasarına karşı bir antioksidan olan pycnogenol ’un (PYC) olası koruyucu etkisini histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle incelemeyi amaçladık.
Yöntemler: 18 adet Wistar albino cinsi dişi sıçan randomize olarak 3 gruba ayrıldı. 1. Grup Sağlıklı kontrol (K), 2. Grup I/R Grubu (IR), 3. Grup I/R + Pycnogenol Grubu (PIR) olarak belirlendi. Sağ adneksa iskemi durumu vasküler klipslerle oluşturuldu. İki saat boyunca iskemi uygulandıktan sonra adneksa 2 saat boyunca reperfüze edildi. Daha sonra sıçanlar yüksek doz anestezi altında sakrifiye edilerek; tuba uterina dokularında malondialdehit (MDA) ve toplam glutatyon (tGSH) seviyeleri ile biyokimyasal olarak incelendi. Aynı zamanda dokular, rutin histolojik tespit ve takip yöntemlerinden geçirilerek histopatolojik olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmada MDA seviyeleri değerlendirildiğinde; K grubu ile karşılaştırıldığında IR grubunda istatistiksel anlamlı artış, K ve PIR grubu MDA seviyelerinde ise benzerlik tespit edildi. tGSH seviyelerinde yine K grubu ile karşılaştırıldığında IR grubunda anlamlı düşüş, IR ve PIR grupları arasında ise benzerlik gözlemlendi. Histopatolojik değerlendirmelerde ise, IR uygulamasının tuba uterina dokusunda belirgin epitelyal dejenerasyon, hemoraji, ödem, PMNL infiltrasyonu ve kan damarlarında kongesyon /dilatasyona neden olduğu gözlemlendi. PIR grubunda ise bahsedilen histopatolojik değişimlerin oldukça azaldığı dikkati çekti. Özellikle PMNL infiltrasyonu ve hemorajinin, IR grubunda oldukça yoğun olduğu ve bu değişimlerin PIR grubunda istatistiksel anlamlı olarak azaldığı tespit edildi.
Sonuç: Çalışmamızın biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler yaparak bu değerlendirmelerimizi istatistiksel analizler ile de destekledik. Sonuç olarak, dişi sıçanlarda AT ile oluşturulmuş tuba uterina IR hasarına karşı, antioksidan olarak kullanmış olduğumuz PYC ’nin histopatolojik ve biyokimyasal yönlerden koruyucu etkisi olduğu kanısına vardık.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1.Akdemir A, Erbas O, Gode F, Ergenoglu M, YenielO, Oltulu F, Yavasoglu A, Taskiran D. Protectiveeffectof oxytocin on ovarianischemia-reperfusioninjury inrats. Peptides. 2014; 55: 126-30.
- 2.Huang C, Hong MK, Ding DC. A review ofovarytorsion. CiJiYiXueZaZhi. 2017; 29 (3): 143-7.
- 3.Tokaç M, Bacanli M, Dumlu EG, et al.Theameliorative effects of pycnogenol® on liverischemia-reperfusion injury in rats. Turk J PharmSci. 2017; 14: 257-63.
- 4.Yapca OE, Borekci B, Suleyman H. Ischemia-reperfusion damage. TheEur J of Med. 2013; 45: 126-7.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
11 Mart 2022
Gönderilme Tarihi
21 Mayıs 2021
Kabul Tarihi
16 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 49 Sayı: 1
APA
Sunar, M., & Yazıcı, G. N. (2022). Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal, 49(1), 203-212. https://doi.org/10.5798/dicletip.1086382
AMA
1.Sunar M, Yazıcı GN. Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi. diclemedj. 2022;49(1):203-212. doi:10.5798/dicletip.1086382
Chicago
Sunar, Mukadder, ve Gülce Naz Yazıcı. 2022. “Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi”. Dicle Medical Journal 49 (1): 203-12. https://doi.org/10.5798/dicletip.1086382.
EndNote
Sunar M, Yazıcı GN (01 Mart 2022) Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi. Dicle Medical Journal 49 1 203–212.
IEEE
[1]M. Sunar ve G. N. Yazıcı, “Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi”, diclemedj, c. 49, sy 1, ss. 203–212, Mar. 2022, doi: 10.5798/dicletip.1086382.
ISNAD
Sunar, Mukadder - Yazıcı, Gülce Naz. “Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi”. Dicle Medical Journal 49/1 (01 Mart 2022): 203-212. https://doi.org/10.5798/dicletip.1086382.
JAMA
1.Sunar M, Yazıcı GN. Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi. diclemedj. 2022;49:203–212.
MLA
Sunar, Mukadder, ve Gülce Naz Yazıcı. “Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi”. Dicle Medical Journal, c. 49, sy 1, Mart 2022, ss. 203-12, doi:10.5798/dicletip.1086382.
Vancouver
1.Mukadder Sunar, Gülce Naz Yazıcı. Deneysel İskemi / Reperfüzyon Modeli Uygulanmış Dişi Sıçanlarda Tuba Uterina Dokusuna Pycnogenol ’un Etkisinin Değerlendirilmesi. diclemedj. 01 Mart 2022;49(1):203-12. doi:10.5798/dicletip.1086382