İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi

Cilt: 41 Sayı: 2 1 Haziran 2014
  • Betül Çevik
  • Fatih Ersay Deniz
  • Dürdane Aksoy
  • Semiha Kurt
  • Özgür Demir
  • Hatice Barut
PDF İndir
EN TR

İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi

Öz

Pupil tutulumunun eşlik ettiği izole okülomotor sinir paralizisi, hipofiz adenomlarının nadir bir belirtisi olup hem hipofiz makroadenomlarında hem de pituiter apoplekside görülebilmektedir. Pituiter (hipofizer) apopleksi, hipofiz bezi ya da adenomundaki akut kanama veya infarkt sonucu gelişen nadir bir acil durumdur. Ani başlangıçlı şiddetli baş ağrısı ile birlikte görme kaybı ve hipopituitarizm klinik tabloyu oluşturur. Hipofiz bezinin hemen lateralinde bulunan kavernöz sinüs içindeki yapıların etkilenimi ile okülomotor sinirin tek başına ya da troklear, abdusens sinir, trigeminal sinirin birinci ve ikinci dalları ve sempatik lifler gibi bu bölgedeki diğer yapılarla beraber tutulumu tabloya eşlik edebilir. Bu olgu sunumunda daha önceden hipofiz adenomu tanısı olmayıp, pupilin tutulduğu ağrılı izole okülomotor sinir paralizisi geliştikten sonra hipofiz makroadenomundan gelişen pituiter apopleksi tanısı alan 72 yaşında bir erkek olgu sunulmaktadır. Pupil tutulumlu, ağrılı, akut okülomotor sinir paralizisinin ayırıcı tanısında, nadir görülen bir sebep olan pituiter apopleksiyi hatırlatmak amacıyla olgu sunuma uygun bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Köşkderelioğlu A, Çelebisoy N. İzole okulomotor paralizi ile prezente olan hipofiz makroadenomu. J Neurol Sci-Turk 2009:18;102-105.
  2. Rajasekaran S, Vanderpump M, Baldeweg S, et al. UK guide- lines for the management of pituitary apoplexy. Clin Endo- crinol (Oxf). 2011;74:9-20.
  3. Oruçkaptan H, Özcan OE. Pituiter apopleksi ve acil hipofiz cerrahisi. Editörler; Ziyal Mİ, Erbaş T. Hipofiz adenomla- rı, 1. Baskı. Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi, 2008:268-280.
  4. Erbaş T. Pituitary apoplexy. Turkiye Klinikleri J Surg Med Sci 2006;2:28-30.
  5. Uludüz D, Gündüz A, Albayram S, Saip S, Siva A. Ağrılı oftalmoplejiye klinik yaklaşım: Olgu örnekleri ışığın- da literatürün gözden geçirilmesi. Türk Nöroloji Dergisi 2007;13:113-121.
  6. Yücel Y. Migraine headache: Diagnostic and management approaches. Dicle Med J 2008;35:281-286.
  7. Rucker CJ. Cranial Neuropathies. In: Bradley WG, Robert DB, Fenichel GM, Jankovic J (Eds). Neurology in clinical practice volumes I & II, 5th Edition. Philadelphia: Butter- worth-Heinemann, 2008:2063-2080.
  8. Cho WJ, Joo SP, Kim TS, Seo BR. Pituitary apoplexy pre- senting as isolated third cranial nerve palsy with ptosis: two case reports. J Korean Neurosurg Soc. 2009;45:118-121.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Betül Çevik Bu kişi benim

Fatih Ersay Deniz Bu kişi benim

Dürdane Aksoy Bu kişi benim

Semiha Kurt Bu kişi benim

Özgür Demir Bu kişi benim

Hatice Barut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2014

Gönderilme Tarihi

2 Mart 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 41 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çevik, B., Deniz, F. E., Aksoy, D., Kurt, S., Demir, Ö., & Barut, H. (2014). İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi. Dicle Medical Journal, 41(2), 409-413. https://izlik.org/JA45LG77MH
AMA
1.Çevik B, Deniz FE, Aksoy D, Kurt S, Demir Ö, Barut H. İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi. diclemedj. 2014;41(2):409-413. https://izlik.org/JA45LG77MH
Chicago
Çevik, Betül, Fatih Ersay Deniz, Dürdane Aksoy, Semiha Kurt, Özgür Demir, ve Hatice Barut. 2014. “İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi”. Dicle Medical Journal 41 (2): 409-13. https://izlik.org/JA45LG77MH.
EndNote
Çevik B, Deniz FE, Aksoy D, Kurt S, Demir Ö, Barut H (01 Haziran 2014) İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi. Dicle Medical Journal 41 2 409–413.
IEEE
[1]B. Çevik, F. E. Deniz, D. Aksoy, S. Kurt, Ö. Demir, ve H. Barut, “İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi”, diclemedj, c. 41, sy 2, ss. 409–413, Haz. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45LG77MH
ISNAD
Çevik, Betül - Deniz, Fatih Ersay - Aksoy, Dürdane - Kurt, Semiha - Demir, Özgür - Barut, Hatice. “İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi”. Dicle Medical Journal 41/2 (01 Haziran 2014): 409-413. https://izlik.org/JA45LG77MH.
JAMA
1.Çevik B, Deniz FE, Aksoy D, Kurt S, Demir Ö, Barut H. İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi. diclemedj. 2014;41:409–413.
MLA
Çevik, Betül, vd. “İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi”. Dicle Medical Journal, c. 41, sy 2, Haziran 2014, ss. 409-13, https://izlik.org/JA45LG77MH.
Vancouver
1.Betül Çevik, Fatih Ersay Deniz, Dürdane Aksoy, Semiha Kurt, Özgür Demir, Hatice Barut. İzole okülomotor sinir paralizisi ile prezente olan bir pituiter apopleksi olgusu: Olgu sunumu ve literatür derlemesi. diclemedj [Internet]. 01 Haziran 2014;41(2):409-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45LG77MH