BibTex RIS Kaynak Göster

THE CERTİFİCATİON PROBLEMS OF HALAL FOOD AND SOLUTİON OFFERS

Yıl 2015, Cilt: 51 Sayı: 4, 59 - 101, 01.12.2015

Öz

Food trade in the global
world market has
spreaded all over the
world. For muslims the
food must be halal and
this is a compulsory issue.
While the population is
declining and the family
structure is decreasing in
industrialized countries,
the population is
growing rapidly and the
great family structure
is common in Muslim
countries. There are
works regarding halal
certification and halal
parks in many countries
from Asia to Pacific.
The certification is not a
documentation only; it is
a comprehensive situation
including all areas and
processes of the food. At
the same time, since the
concept of halal bears
the meaning of healthy,
it also began to draw the
attention of non-Muslims.
The basic principles
of the religion is clear
concerning the distinction
of halal and haram. But
there is a confusion on
this issue in terms of
consumers today. There
are difficulties in finding
satisfactory answers in
all areas. The majority of
halal patented products
are manufactured by
non-Muslims. Therefore,
control and audit tasks
must be undertaken
by capable Muslims
authorities. Thus, a router,
alternative manufacturer
and solution-oriented
judicial and administrative
structure about halal is
necessary

HELAL GIDA SERTİFİKASYON/ BELGELENDİRME SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yıl 2015, Cilt: 51 Sayı: 4, 59 - 101, 01.12.2015

Öz

Küresel dünya pazarında gıda ticareti, dünyanın
her tarafına yayılmış vaziyettedir. Tüketilen gıdanın
helal olması Müslümanlar için zorunlu bir husustur.
Endüstrileşmiş ülkelerde nüfus azalmakta ve küçülen
bir aile yapısı müşahede edilirken Müslüman
ülkelerde nüfus hızla artmakta ve büyük aile yapısı
görülmektedir. Asya’dan Pasifik’e birçok ülkede helal
sertifikasyonu ve helal park çalışması vardır. Sertifika
sadece belgelendirme değil; gıdanın tüm alanlarını
ve süreçlerini içeren kapsamlı bir durumdur.
Aynı zamanda helal kavramı sağlıklı olma anlamı
taşıdığından Müslüman olmayan kesimlerin de
dikkatini çekmeye başlamıştır.
Helal-haram ayrımında dinin ortaya koyduğu
temel ilkeler bellidir. Ama bugün tüketiciler
açısından bu konuda kafa karışıklığı yaşanmaktadır.
Her alanda tatmin edici cevap bulmakta sıkıntı
çekilmektedir. Helal patentli ürünlerin büyük
çoğunluğu gayrimüslimler tarafından üretilmektedir.
Bu nedenle kontrol ve denetim işlerinin ehliyetli
Müslüman yetkililer tarafından deruhte edilmesi
hayati öneme sahiptir. Bu nedenle helal alanında
yönlendirici, alternatif üretici ve çözüm odaklı bir
fıkhî ve idarî yapılanmaya gitmek gerekmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79BP39ZU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

YUNUS Keleş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 51 Sayı: 4

Kaynak Göster

ISNAD Keleş, YUNUS. “HELAL GIDA SERTİFİKASYON/ BELGELENDİRME SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Diyanet İlmi Dergi 51/4 (Aralık 2015), 59-101. https://doi.org/10.61304/did.383221.