luklar” alt başlığı altında ise; Dīvän’da, Türklerin yirmi boy oldukları (Peçenek, Kıpçak, Oğuz, Yemek, Başgırt, Basmıl, Kay, Yabaku, Tatar, Kırgız, Çiğil, Tuhsı, Yağma, Oğra, Çaruk, Çömül, Uygur, Tangut, Hıtay, Tawgaç) ve her boyun ken- di içinde birçok alt dalları olduğu bilgisi yer almaktadır. Bir tarihçi titizliğiyle hazırlanan bu bölümde, Dīvän’daki verilerden yola çıkılarak, XI. yüzyıl Türk- çe konuşurlarının gösterildiği bir tablo oluşturulmuştur. Ardından tek dilli Türk toplulukları ve iki dilli Türk toplulukları belirtilmiş ve bunlar hakkında bilgiler verilmiştir. Tek dilli Türk toplulukları da kendi içinde “Çiğil, Kıpçak, Yemek, Oğrak, Oğuz, Tuhsı, Uygur, Yağma” boylarının yer aldığı “Ortak Türkçe Muhiti İçindeki Türk Toplulukları”, “Bulgar ve Suvar” boylarının dahil olduğu “Ortak Türkçe Muhiti dışındaki Türk Toplulukları” alt başlıklarına ayrılarak incelen
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 15 Sayı: 15 |