Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VİLNİUS ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ’NDEKİ KARAİM TÜRKLERİ KOLEKSİYONU

Yıl 2016, Cilt: 10 Sayı: 19, 153 - 175, 30.11.2016

Öz

Bu makalede, Litvanya Trakai’de yaşayan Karaim Türkleri hakkında genel bir bilgi verildikten sonra “Vilnius Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ndeki Karaim Türkleri Koleksiyonu” üzerinde durulmuştur. Koleksiyon, Vilnius Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin Cultural Heritage bölümünün Manuscript Department Collections’ta yer almaktadır. Bu koleksiyonun birincisi, daha önce Muhammed Çitgez ve Özgür Aslankılıç tarafından 05-08 Nisan 2010 tarihinde Bilecik’te düzenlenen “Uluslararası Karay Çalışmaları Sempozyumu”nda bildiri olarak sunulmuştur. Ancak bildiride bu koleksiyon, Vilnius Üniversitesi Kütüphanesindeki gibi aynen verilmiş olup çoğu Litvanca, Fransızca, Lehçe ve Rusça olan kaynaklar Türkiye Türkçesine çevrilmemiştir. Dolayısıyla bu konuda araştırma yapmak için Litvanya’ya gelen ve bu dilleri bilmeyen yerli Türkologlar için bu koleksiyondan yararlanmak ve özellikle istenilen kaynağa ulaşmak oldukça zordur. Araştırmacı kaynağa ulaştıktan sonra kaynak, hangi dildeyse o dili iyi bilen bir uzmana sonraki süreçte çevirttirebilir. Bu bağlamda, bu koleksiyondan yerli araştırmacıların daha rahat anlayabilmeleri ve istedikleri kaynağa vakit kaybetmeden kolayca ulaşabilmeleri için söz konusu koleksiyon Türkiye Türkçesine çevrilmiş ve koleksiyon hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca tamamen Rusça olan ikinci koleksiyon da Türkiye Türkçesine çevrilerek yerli Türkologların hizmetine sunulmuştur.

Kaynakça

  • JUBILIEJINES RINKINYS 600 METŲ KARAIMAI LIETUVOJE (1997). Praeıtıs Dabartıs / Pagalbinė Medžıaga, Lıetuvos Dıdžıojı Kunıgaıštustė Lıetuvos Respublıka, Trakai.
  • KAYDAROV Abduali-Meyirbek Orazov (2010). Türklük Bilgisine Giriş, İstanbul: Kesit Yayınları.
  • KOBETSKİY S. (1904). İrlar (Şarkılar). Kiyev.
  • KOWALSKİ, T. (1929). Karaimische Texte im Dialeckt von Troki, Nakłedem Polskiej Akademjı Umıejętnoścı, Warszawa-Kraków.
  • KOKİZOV, Yu. D. (2011). “Karay Türklerinin Kısa Tarihçesi”, Uluslararası Karay Çalışmaları Sempozyumu Bildirileri, Bilecik Türkiye: 5-8 Nisan 2010, s. 869-882.
  • KUBILIUS J. vd.. (1979). .A Short History of Vilnius University, The Vıncas Kapsukas University of Vilnius, Vilnius Mokslas Publishers.
  • ÖNER, Mustafa (1998). Bugünkü Kıpçak Türkçesi, Ankara: TDK Yayınları.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dil Çalışmaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emine Atmaca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 10 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA Atmaca, E. (2016). VİLNİUS ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ’NDEKİ KARAİM TÜRKLERİ KOLEKSİYONU. Dil Araştırmaları, 10(19), 153-175.