Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

CODEX CUMANICUS’TA LATİNCE ve GREKÇE ALINTILAR

Yıl 2017, Cilt: 11 Sayı: 20, 49 - 56, 31.05.2017

Öz

Codex Cumanicus sahip olduğu sözvarlığıyla sadece Kıpçak Türkçesi için değil aynı zamanda Kumanların/Kıpçakların kültür etkileşimi gerçekleştirdikleri milletler için de son derece değerli bir eserdir. Codex Cumanicus yayımımızın ön sözünde eserin söz varlığı üzerine çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ve bunları ilim âleminin istifadesine sunacağımızı ifade etmiştik. Bu çalışmada da eserdeki Latince ve Grekçe alıntıları tespit etmeye çalıştık. Codex Cumanicus’taki Latince ve Grekçe alıntı kelimelere bugüne kadar özel bir çalışmada temas edilmemiştir. Bu bağlamda Codex Cumanicus’un söz varlığı tekrar gözden geçirilerek metinde Latince ve Grekçeden alıntı olduğu kanaatini taşıdığımız kelimeler belirlendi. Ardından bu kelimeler daha çok metin bağlamında ve kültürel boyutlarıyla kısaca değerlendirilmeye çalışıldı. Metinde Latince ve veya Grekçe kelimeye ek olarak kayda geçirilmiş olan Türkçe veya başka bir dilden eş anlamlı karşılığı varsa bunlara da değinildi. Kelime cümle içerisinde kullanılmışsa görev bakımından da bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Semantik bakımdan bir farklılaşma gerçekleşmişse ayrıca belirtildi.

Kaynakça

  • EREN, Hasan (1999). Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü, Ankara: Bizim Büro Basım Evi.
  • GÜRKAN, Salime Leyla (2013). “Zebûr”, TDV İslam Ansiklopedisi, C. 44, b. 171-173.
  • KARAAĞAÇ, Günay (2015). Türkçenin Alıntılar Sözlüğü, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • MITCHELL, Leonel L., MEYERS Ruth A. (2016). Praying Shapes Believing: A Theological Commentary on the Book of Common Prayer, Seabury Books, New York.
  • MORAVCSIK, Gyula (1958). Byzantinoturcica, I-II, Berlin: Akademie-Verlag.
  • NEED, Stephan W. (2007). The Gospels Today: Challenging Readings of John, Mark, Luke & Matthew, Cowley Publications, Lanham.
  • ÖZTEKTEN, Özkan (2009). “Her Söze Maydanoz”, Türk Dili, S. 694, s. 501-509.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dil Çalışmaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Galip Güner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 11 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Güner, G. (2017). CODEX CUMANICUS’TA LATİNCE ve GREKÇE ALINTILAR. Dil Araştırmaları, 11(20), 49-56.