Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GÜNLÜK ASTROLOJİ YAZILARINDA ZAMAN VE KİPLİK ANLAMLAR

Yıl 2017, Cilt: 11 Sayı: 20, 69 - 81, 31.05.2017

Öz

Çok eski çağlardan beri insanlar meraklarını gidermek için astroloji ile ilgilenmişlerdir. Bu çalışmada günlük astroloji yazıları zaman ve kiplik anlamlar açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada ilk olarak günlük astroloji yazılarında mutlak zaman ya da zamanların dile nasıl yansıdığını görmek için
fiil çekimleri tespit edilmiştir. Belirlenen fiil çekimleri doğrultusunda ilgili yazılardaki mutlak zamanın dilbilgiselleşmesi üzerinde durulmuştur. İkinci olarak günlük astroloji yazılarında kiplik anlamlar üzerinde durulmuştur. Yaptığımız çalışma doğrultusunda günlük astroloji yazılarında şimdiki zaman, gelecek zaman, geniş zaman; emir-istek, gereklilik ve şart kiplerinin çekimlerine rastlanmıştır. Günlük astroloji yazılarında en sık karşılaşılan kiplik anlamlar ise kesinlik, olasılık, çıkarım; yeterlilik, istek ve öneri olarak belirlenmiştir. Günlük astroloji yazılarındaki yakın gelecek zaman ile kiplik anlamlar arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Sonuç olarak günlük astroloji yazılarının zaman kavramı ve kiplik anlamlar açısından zengin veriler sunan popüler yazılar olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynakça

  • ASLAN DEMİR, S. (2008). Türkçede İsteme Kipliği Semantik-Pragmatik Bir İnceleme. Ankara: Grafiker Yayınları.
  • AKŞEHİRLİ, S. (2010). Türkçede Konuşma Zamanı, Olay Zamanı Ve Referans Zamanı İlişkileri. Turkish Studies International Periodical Fort he Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 5/4 Fall 2010, s. 15-73.
  • BENZER, A. (2012). Türkçede Zaman Görünüş ve Kiplik. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • BYBEE-PERKİNS-PAGLİUGA (1994). The Evolution of Grammar-Tense, Aspect and Modality in the Languages of the World, Chicago and London: The University of Chicago Press.
  • JOHANSON, L. (2016). Türkçede Görünüş. Çeviren: Nurettin Demir, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • HİRİK, S. (2013). Olasılık Bildiren Kipliklerin Eski Uygur Türkçesi Metinlerindeki Görünümü. Dil Araştırmaları, S: 12, Bahar-2013, s. 139-161.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dil Çalışmaları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yeter Torun Öğretmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 11 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Torun Öğretmen, Y. (2017). GÜNLÜK ASTROLOJİ YAZILARINDA ZAMAN VE KİPLİK ANLAMLAR. Dil Araştırmaları, 11(20), 69-81.