Araştırma Makalesi

Angela Carter’ın “Kurtlar Arasında” Öyküsünün Feminist Post-Anlatıbilimsel İncelemesi

Cilt: 19 Sayı: 19 21 Mart 2019
  • Rahime Çokay Nebioğlu *
PDF İndir
TR EN

Angela Carter’ın “Kurtlar Arasında” Öyküsünün Feminist Post-Anlatıbilimsel İncelemesi

Abstract

Angela Carter, tüm ortodoks düşünce sistemleri, inanış ve uygulamalara savaş açmış, 20. Yüzyıl edebiyatında alışılmışın dışında kalan edebi figürlerden biridir. Carter’ın cesurca savaştığı bu uygulamalardan biri de mitlerdir. Mitler, Carter gibi yazarları üzerine çekecek sosyokültürel sınırlar çizerler. Özellikle de cinsel politikadaki güçler dağılımıyla ilgilenen Carter, geleneksel mitleri yeniden okuyarak, içlerinde barındırdıkları ideolojik dokuyu yapıbozuma uğratmak ve içkin amaçlarını boşa çıkarmak üzere bu mitleri yeniden yazar. Bu bakımdan, masallarda kadınların nasıl temsil edildiği ve bu temsillerin nasıl evrensel doğrulara dönüştürüldüğünü anlamak  ve anlatmak için masal geleneğini keşfetmeye koyulur. Yenilikçi eserlerinden Kanlı Oda ve Diğer Öyküler’de de bu temsilleri çürütmek ve cinsiyet normlarını yapısöküme uğratmak amacıyla masalları yeniden yazar. Bu çalışma, bu koleksiyondaki yeniden yazılan masallardan biri olan “Kurtlar Arasında” öyküsünü feminist post-anlatıbilimsel açıdan incelemeyi, bunu yaparken de öncelikle Propp’un masal incelemesi gibi geleneksel anlatıbilimsel yöntemlerin yapıbozumcu yeniden yazımlara uygulanamazlığını tartışıp ardından Carter’ın öyküsünü, öykünün orijinali  kaynağı Grimm Kardeşler’in “Kırmızı Başlıklı Kız” masalıyla karşılaştırmalı olarak ele almayı amaçlamaktadır.  

Keywords

Kaynakça

  1. Atwood, Margaret. Running with the Tigers. Flesh and the Mirror: Essays on the Art of Angela Carter. Ed. Lorna Sage. London: Virago Press, 1994. 117-135.
  2. Butler, Judith. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. London: Routledge, 1990.
  3. Carter, Angela. “Notes From the Front Line.” in Qn Gender and Writing. ed. Michelene Wandor. London: Pandora Press, 1983. 69-77
  4. ____________. The Sadeian Woman: An Exercise in Cultural History. London: Virago Press, 2013.
  5. ____________.Expletives Deleted: Selected Writings. London: Chatto & Windus, 1992.
  6. ____________.The Company of Wolves. The Bloody Chamber (1979). London: Vintage, 2014. 129-140.
  7. Cixous, Helene. The Laugh of Medusa. Signs. Vol. 1, No.4, 1976. 875-892.
  8. Grimm, J & Grimm, W. Little Red Cap (1812). The Classical Fairy Tales. Trans. and Ed. M. Tatar. New York, W. W. Norton & Company, 1999. 13-16. Print.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Rahime Çokay Nebioğlu * Bu kişi benim
0000-0003-4114-9437

Yayımlanma Tarihi

21 Mart 2019

Gönderilme Tarihi

16 Kasım 2019

Kabul Tarihi

14 Şubat 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 19 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Çokay Nebioğlu, R. (2019). Angela Carter’ın “Kurtlar Arasında” Öyküsünün Feminist Post-Anlatıbilimsel İncelemesi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları, 19(19), 325-337. https://doi.org/10.30767/diledeara.542633

Cited By

Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.