Araştırma Makalesi

İslam Hukuku ve Uluslararası Hukukta Esir Hakları

Cilt: 4 Sayı: 1 30 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

İslam Hukuku ve Uluslararası Hukukta Esir Hakları

Öz

İslam fıkhının tarih sürecine dahil oluşundan beri en önemli yanlarından biri haklar konusudur. Özellikle savaş ve barış zamanlarında insan hakları fıkıh literatüründe büyük bir yer kaplamıştır. İnsan, savaş sırasında özgürlüğünü kaybedebilir, zulüm ve kötü muamele görebilir veya hapse atılabilir. Bu nedenle, İslam esirlere iyi davranılması hususunda dikkate alınması gereken hak, görev ve kurallar belirlemiştir. Tarihe bakacak olursak esirlere yönelik tasarruflar konusunda karanlık uygulamalara rastlamaktayız. Çünkü esirlerin düşman elinde kaldığı sürece insan değerlerini ihlal eden muamelelerle karşılaştığı, dövme, yaralama, taciz, yakma gibi fiziksel işkenceye maruz kaldığını görebilmekteyiz. Yine esirin yeme ve içmeden mahrum bırakılarak, açlık ve susuzlukla cezalandırılıp ölüme terkedildiğini İslam öncesi cahiliye dönemi uygulamalarından anlamaktayız. Esirler konusunda gerek İslam hukukunda gerekse sivil hukukta çeşitli maddeler ve hükümler benimsenmiştir. İslam hukuku bağlamında esirlerin takas edilmesi ve öldürülmesine ilişkin farklı görüşler ortaya konmuştur. Fıkıh ekolleri arasında onların öldürülmesini yanlış bulanlar olduğu gibi konuyu ülkenin çıkarı bağlamında değerlendirenlere de rastlanmıştır. Çalışmamızda İslam hukukunda konuya ilişkin tartışmaları bir nebze aydınlatmak gayesi güdülmüş, yürürlükteki uluslararası antlaşmaların savaşlardaki tutsak hukukuna ilişkin atıflarına değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler

İslam Hukuku , Esir , Haklar , Hukuk , Uluslararası Hukuk

Kaynakça

  1. Âlûsî, Şehâbeddin Mahmud. Rûhu’l-meʿânî fî tefsîri’l-Kurʾâni’l-Azîm ve’s-Sebʿi’l-Mesânî. Beyrut: Daru İhyai’t-Türasi’l-Arabî, 4. Basım, 1989.
  2. Askalânî, İbn Hacer Ebü’l-Fadl Ahmed b. Ali b. Muhammed b. Muhammed. Fethu’l-bârî fi şerhi Sahîhi’l-Buharî. Beyrut: Daru’l-Marife, ts.
  3. Askalânî, İbn Hacer Ebü’l-Fadl Ahmed b. Ali b. Muhammed b. Muhammed. el-İsâbe fi temyîzi’s-sahâbe. 3 Cilt. Mısır: Matbaatü’s-Sa‘âde, 1328.
  4. Bâburtî, Ekmeleddin Muhammed b. Mahmud. Şerhu’l-‘İnâye ala’l-Hidaye. Mısır: el-Matbaatü’l-Emiriyyeti’l-Kübrâ, 1315.
  5. Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî. Esrâ, ts.
  6. Buhârî, Ebû Îsâ Muhammed b. Îsâ b. Sevre. el-Câmi’u’s-Sahîh. thk. Muhammed Züheyr Nasr. 9 Cilt. Dımaşk: Daru Tavki’n-Necât, 1. Basım, 1422.
  7. Buhûtî, Mansûr b. Yûnus b. Salâhiddîn. Keşşâfü’l-kınâ’ alâ metni’l-İknâ’. Mısır: el-Matbûatü’ş-Şarkiyye, 1319.
  8. Cebr, Sadî Ali Hüseyin Ali. Fikhu’l-İmam Ebî Sevr. Ummân: Daru’l-Furkân, 1983.
  9. Cessâs, Ebû Bekir er-Râzî. Ahkâmu’l-Kur’ân. thk. Muhammed Sâdık el-Kamhâvî. 5 Cilt. Beyrut: Daru İhyai’t-Türasi’l-Arabî, 1405.
  10. Cevziyye, İbn Kayyim. Zâdü’l-meâd fî hedyi hayri’l-ibâd, ts.

Kaynak Göster

ISNAD
Mohammed Abdo, Fawaz. “İslam Hukuku ve Uluslararası Hukukta Esir Hakları”. Din ve Bilim - Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 4/1 (01 Haziran 2021): 71-96. https://doi.org/10.47145/dinbil.930781.