Yazım Kuralları

Makale Hazırlama

Makale hazırlarken makale yazım şablonunu dikkate alınız.
Yazar bilgileri künye bilgileri şablonunda ayrı olarak gönderilmelidir. 

Dil: Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Editörler ve Yayın Kurulunun uygun görmesi halinde farklı dillerden de makaleler yayımlanabilir.

Makale Türleri: Araştırma makalesi, derleme makalesi, editöre mektup, kitap incelemesi, çeviri

Makale Formatı: Word

Kaynak Gösterim Stili:  ISNAD Dipnotlu Atıf Sistemi (2. Edisyon). Makale yazımında Zotero atıf programının kullanılması tavsiye edilir.

Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Birden fazla makale gönderme: Bir yazar, aynı yayın döneminde birden fazla makale gönderiminde bulunamaz. 

Sayfa Düzeni:
*Makale Microsoft Word ortamında A4 kâğıdı formatında yazılmalıdır. 
Üst Kenar Boşluk 2,5 cm
Alt Kenar Boşluk 2,5 cm
Sol Kenar Boşluk 2,5 cm
Sağ Kenar Boşluk 2,5 cm

Biçim:
Yazı Tipi Crimson Text
Yazı Tipi Stili Normal
Yazı Boyutu (normal metin) 11
Yazı Boyutu (dipnot metni) 9
Tablo-grafik 9
Paragraf Girintisi (İlk Satır) 0,7 cm
Paragraf Aralığı Önce 0 nk, sonra 0 nk (Tablo ve grafiklerde önce ve sonra 0 nk)
Başlık Paragraf Aralığı Önce 10 nk, sonra 6 nk
Satır Aralığı (1,15)

Kaynakça : girinti sağ-sol 0 cm, özel (asılı), değer 1,27

Hizalama: Her iki yana yaslı, Aralık önce 6 nk, sonra 0 nk, satır aralığı 1 cm

*Sayfa Numaraları sağ alt köşeye eklenmelidir.
*Özel bir yazı tipi kullanılmış yazılarda, yazar gönderi dosyasına özel yazı tipi dosyasını eklemelidir
*İlk başlık metnin yazıldığı dilde, 13 punto, İlk harfler büyük, ortalanarak ve koyu yapılarak yazılmalıdır. İkinci ve sonrasındaki başlık/başlıklar 11 punto, her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde ve sola dayalı olarak verilmelidir.
*Ana başlık ve alt başlıklar, gerekli görülmesi durumunda I., A., 1., a. şeklinde en fazla dört düzeye kadar numaralandırılabilir.
*Tablo, resim ve şekiller sayfanın dışına taşmamalı ve içindeki yazılar 10 punto ve tek satır aralığında olmalıdır. Şekil ve tablolar numaralandırılmalı ve içeriğine göre adlandırılmalıdır.
*Kısaltma kullanımlarında Türk Dil Kurumu Kılavuzu ve alanın terminolojik kullanımları esas alınmalıdır.
*Dipnotlar, 9 punto, tek aralıklı, iki yana yaslı, 0.6 cm asılı şekilde verilmelidir.
*Alıntılar tırnak içinde verilmeli; üç satırdan az alıntılar satır arasında, üç satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan 1.5 cm içeride, blok hâlinde ve 1 satır aralığıyla 1 punto küçük yazılmalıdır.

1. Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablo çiziminde dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler ise sadece tablo içindeki alt başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılmalıdır. Tablo numarası üste, tam sola dayalı olarak dik yazılmalı; tablo adı ise, her sözcüğün ilk harfi büyük olmak üzere italik yazılmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekiller siyah beyaz baskıya uygun hazırlanmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır. Şekil numarası italik yazılmalı, nokta ile bitmeli, sadece ilk harf büyük olmak üzere şekil adı dik yazılmalıdır.

2. Resimler: Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır.

3. Alıntı ve Göndermeler: Alıntılar tırnak içinde verilmeli; üç satırdan az alıntılar satır arasında, üç satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan 1,5 cm içeride, blok hâlinde ve 1 satır aralığıyla 1 punto küçük yazılmalıdır.
Dolaylı aktarım yapıldığında, alıntılanan cümleden sonra dipnot numarası verilerek dipnotta kaynak ve sayfa numarası belirtilir. Dipnotta atıf kısaltması kullanılacaksa kısaltmadan sonra (bk., ayrıntılı bilgi için bk., bu konu hakkında bk. gibi) kaynak ve sayfa numarası belirtilir. Doğrudan alıntı yapıldığında, alıntılanan cümle “çift tırnak” ile yazılarak cümlenin sonuna dipnot eklenir ve kaynak ile sayfa numarası belirtilir. Dipnotta atıf kısaltması kullanılacaksa kısaltmadan sonra (bk., ayrıntılı bilgi için bk., bu konu hakkında bk. gibi) kaynak ve sayfa numarası belirtilir.

Yukarıdaki kurallar uygulanırken eğer alıntı yapılacak kısım üç satırdan uzunsa ayrı bir paragrafta ve ana metnin yazı boyutundan bir küçük yazı tipi boyutunda (10) satır aralığı 1,0 olacak şekilde yazılmalıdır. Alıntılanan paragrafın tamamı, soldan satır başı hizasında girintili (1,25 cm), sağdan ise 1 cm içeriye girintili olarak yazılmalı, öncesinde ve sonrasında 12 nk paragraf aralığı bırakılmalıdır. Alıntılanan metin içerisinde de alıntı varsa bu kısmın ‘tek tırnak’ içerisinde gösterilmesi gerekir.

Aktarım Yapmak: Birincil kaynak yerine ikincil kaynağa atıf yapılırken öncelikle asıl kaynak yazılır, daha sonra ise aktaran kaynak yazılır. (Asıl kaynak yazarının Soyadı, eserin basım yılı, sayfa numarası akt. Aktaran yazarın Soyadı, eserin basım yılı, sayfa numarası). Sayfa numarasından önce yazılması gereken ayrıntılar (örneğin cilt, sayı vb.) varsa bunları dipnot ve kaynakça gösterim yöntemine uygun şekilde belirtiniz. Dipnot alıntılarda uyulacak kurallar için dipnota bakınız.

Genel Kurallar:
*Gönderilen makaleler, dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Türkçe çalışmalarda güncel Türk Dil Kurumu (TDK) Yazım Kılavuzu ve alanın terminoloji kullanımları, yabancı dillerdeki yazılar için o dilin dil bilgisi kuralları esas alınmalıdır.
*Sisteme yüklenen makalenin başında Türkçe ve İngilizce öz kısımları olmalıdır. Her öz için 5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler yer almalıdır. Gönderilen özler 200 kelimeden az olmamalı ve 220 kelimeyi aşmamalıdır.
*Ana metin, sonuç ve kaynakça kısımları mutlaka yer almalıdır. Gönderilen metinlerin 5000-10000 kelime arasında olması gerekmektedir.
*Dergiye gönderilen makaleler, dergi tarafından iThenticate programında taranır; ve alınacak benzerlik raporunun % 20 geçmemesi tavsiye edilir. Bu konuda raporların değerlendirilmesi Editör Kurulu’na aittir.
*Makale, herhangi bir tez, konferans bildirisi ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, makalenin başlığına verilecek bir dipnotta belirtilmeli ve türetilen çalışmanın ayrıntıları (makale, tezden türetilmişse, çalışmanın başlığı ile birlikte üniversite, enstitüsü, anabilim dalı ve danışmanın adı; kongre veya sempozyumda sunulmuş ancak yayınlanmamış bildiriyse makalenin başlığı, sunulma tarihi, sempozyum/kongre adı) yer almalıdır.
*Bir araştırma kurumu/kuruluşu tarafından desteklenen çalışmalarda (BAP, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı vb.), söz konusu kurumun/kuruluşun ve projenin adı, varsa, tarihi ve sayısı dipnotla belirtilmelidir.
*Kitap tanıtım ve eleştiri yazılarında, söz konusu kitabın künyesi (basım tarihi, kaçıncı baskı olduğu, basım yeri bilgileri) bulunmalıdır.
*Dergimize makale gönderen/gönderecek araştırmacıların, unvan, kurum bilgisi, e-posta ve ORCID numarasını da eklemeleri gerekmektedir.
*Yazarlar çalışmalarını yayımlanmak üzere Dinler Tarihi Dergisi'ne göndermekle telif haklarını, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bünyesindeki Dinler Tarihi Dergisi’ne devretmiş olur. Yayımlanan çalışmaların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden aktarılamaz.
*Yazarların çalışmalarında kullandıkları görsellerin telif hakları ise yazara aittir. Kullanılan görseller ile ilgili telif hakkı ve sorumluluğu yazara aittir.
*Dinler Tarihi Dergisi’nde yayımlanan çalışmaların bilimsel, içerik, dil ve hukukî sorumluluğu yazar/yazarlara aittir.

Teşekkür Bildirimi: Çalışmaya yazarlık dışında destek veren kimseler makale metninin sonunda belirtilmelidir.

Takip etmeniz gereken süreçler;
*Makale Üst Verileri: Bu kısımda makaleniz ile alakalı yayın türü, konusu, dili gibi bilgileri girmeniz gerekmektedir. Başlık, anahtar kelimeler ve öz eksiksiz olarak doldurulmalıdır. 
*Yazarlar: Yazar bilgileri otomatik olarak eklenmektedir. Eğer ikinci bir yazar varsa Dergipark'ta kullandığı mail adresini yazarak eklemeniz gerekmektedir. 
*Dosyalar: Bu kısımda tam metinler işlemler başlığı altındaki "Dosya Yükle" butonundan yüklenmelidir. Yazar künye bilgilerinin olduğu diğer şablon ise ek dosya olarak eklenmelidir. 
*Ek Bilgiler: Proje numarası, Etik Beyan, destekleyen kurum ve teşekkür bu kısımda eklenmektedir. 
*Ön İzleme: Bu kısımda makale sistemine eklediğiniz bilgileri kontrol etmeniz gerekmektedir. Kontrol listesindeki dosyaların tam olduğundan emin olmalısınız. Kontrol Listesi ve Taahüt kutucukları işaretlenecektir. 

*Çalışmanızı dergimize göndermeden önce yüklediğiniz şablonların aşağıda özellikleri taşıdığından emin olunuz.
1. Yazar bilgisi (Ünvan, Çalıştığı Kurum, Orcid ID) Şablonu
2. E-posta Adresi
3. Açık Posta Adresi
4. Telefon Numarası
5. Makale Metni

Son Güncelleme Zamanı: 29.11.2024 19:37:40

Dinler Tarihi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.