Purpose: Determining the anatomical localization and variations of the mandibular canal is of great importance in determining the treatment method to be preferred during the treatment of the patient and having an idea before surgery for possible complications. In this study, it was aimed to evaluate the anatomy and variations of the mandibular canal using Cone Beam Computed Tomography(CBCT).
Materials&Methods: CBCT images obtained from 300 jaws of 300 patients, 168 of whom were female and 132 male, were used. The examined mandibular canals were divided into four groups as retromolar, anterior canal, dental and buccolingual canals. Statistical analysis of the data was performed using descriptive statistics and chi-square tests.
Results: Bifid duct was detected in 149(49.2%) of the patients, but trifid duct was not detected. 73 (48.99%) of bifid canals were detected on the right and 76 (50.01%) on the left. Considering the relationship between age and gender and the presence of mandibular canal variation, no statistically significant result was found according to the chi-square test.When the right-left distribution of the channel variations evaluated in the study was examined, no statistically significant relationship was observed.(p>0.005)(p=0.688)
Conclusion: The prevalence of variation in the examined mandibular canals was found to be 49.66%. Anterior canal(35.6%) was most common, followed by retromolar canal(28.2%), dental canal(25.6%) and buccolingual canal(10.7%). According to the results obtained, the possibility of approximately 50 percent mandibular canal variation should be considered in prosthetic and surgical treatment interventions planned in the relevant regions.
bifid mandibular canal cone beam computed tomography variation
Amaç: Mandibular kanalın anatomik lokalizasyonunu ve varyasyonlarını tespit etmek, hastanın tedavisi esnasında tercih edilecek tedavi yöntemini belirlemede ve olası komplikasyonlar için cerrahi öncesinde fikir sahibi olmada büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada mandibular kanal anatomisini ve varyasyonlarını Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi(KIBT) kullanarak değerlendirmek amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: 168’i kadın 132’si erkek toplam 300 hastaya ait 300 yarım çeneden elde edilmiş KIBT görüntüleri kullanıldı. İncelenen mandibular kanallar retromolar, ön kanal, dental ve bukkolingual kanal olmak üzere dört gruba ayrıldı. Verilerin istatistiksel analizi tanımlayıcı istatistik ve ki-kare testleri kullanılarak yapıldı.
Bulgular: Hastaların 149(% 49,2)’ unda bifid kanal saptanırken trifid kanal saptanmadı. Bifid kanalların 73(%48,99)’ü sağda, 76(% 50, 01)’sı solda tespit edildi. Hastalarda yaş ve cinsiyet ile mandibular kanal varyasyonu varlığının ilişkisine bakıldığında ki-kare testine göre istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Çalışmada değerlendirilen kanal varyasyonlarının hastalarda sağ sol dağılımı incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmedi.(p>0.005) (p=0.688)
Sonuç: İncelenen mandibular kanallarda varyasyon görülme prevelansı %49,66 olarak bulundu. En çok ön kanal(%35,6) daha sonra sırasıyla retromolar kanal(%28,2), dental kanal(%25,6) ve bukkolingual kanal(%10,7) gözlendi. Elde edilen sonuçlara göre ilgili bölgelerde yapılması planlanan protetik ve cerrahi tedavi girişimlerinde yüzde 50’ye yakın mandibular kanal varyasyonu görülme ihtimali göz önüne alınmalıdır.
bifid mandibular kanal konik ışınlı bilgisayarlı tomografi varyasyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 20 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Dergimize sadece Araştırma makalesi, vaka raporu ve Derleme türündeki yayınlarınızı dergimize gönderebilirsiniz. Dergimiz, Uluslararası ve ulusal indekslerce taranmaktadır.
Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Europub, Asian Science Citation Index, Asos index, ACAR index ve Google Scholar tarafından dizinlenmektedir. Ayrıca, TR Dizin ve diğer indekslere başvuru yapılmıştır.