İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının Öğrenmeye İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Yıl 2025, Cilt: 3 Sayı: 2, 82 - 98, 31.12.2025
https://doi.org/10.71243/dksbd.1768023

Öz

Bu araştırma, beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğrenmeye ilişkin tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Gaziantep Üniversitesi spor Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan beden eğitimi öğretmeni adayları, örneklem grubunu ise gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen 192 (105 erkek, 87 kadın) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kara (2010) tarafından geliştirilen “Öğrenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 programından yararlanılmıştır. Verilerin aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmış, veri setlerinin normallik sınamaları yapılmıştır. Skewness-Kurtosis değerleri -1.5 ile 1.5 arasında olduğu için veri setlerinin normal dağılım gösterdiği varsayılarak parametrik testler uygulanmıştır. İkili gruplar için İndependent Sample t testi, çoklu gruplar için One Way ANOVA analizi kullanılmıştır. Verilerin anlamlılığı 0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğrenmeye ilişkin tutumlarında cinsiyet açısından farklılık görülmemiştir. Öğrenim görülen sınıf değişkeni açısından ölçeğin açıklık alt boyutunda anlamlı farklılık olduğu ve 4. sınıfta öğrenim görenlerin öğrenmeye ilişkin tutumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bunun yanında beden eğitimi öğretmeni adaylarının mezun olunan lise türü değişkeni açısında öğrenmeye ilişkin tutumlarında anlamlı farklılık olduğu ve ölçeğin alt boyutlarının tamamında spor lisesi mezunlarının düşük puan elde ettikleri görülmüştür. Anne eğitim düzeyi açısından beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğrenmeye ilişkin tutumlarında anlamlı farklılık olduğu anne eğitim düzeyi lisans olanların daha düşük puana sahip oldukları görülürken, baba eğitim düzeyi değişkeni açısından ise eğitim düzeyi ilkokul ve lisans olanlar arasında farklılaşma olduğu tespit edilmiştir. Beden eğitimi öğretmeni adaylarının öğrenmeye ilişkin tutumlarında öğrenim gördükleri bölümü isteyerek okuyup okumadıkları ve öğrenim gördükleri bölümden memnuniyet düzeyleri açısından herhangi bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Adıgüzel, A. & Dolmacı, A. (2018). Öğretmen adaylarının öğrenmeye yönelik tutumlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi, 6(2),63-79.
  • Akgün, A., Gönen, S. ve Aydın, M. (2007). İlköğretim Fen Ve Matematik Öğretmenliği Öğrencilerinin Kaygı Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6(20): 283-299.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)
Bölüm İnceleme Makalesi
Yazarlar

Uğur Osanmaz 0009-0001-2214-1512

Fikret Alıncak 0000-0003-3459-3441

Abdurrahman Topal 0000-0002-1932-5126

Gönderilme Tarihi 18 Ağustos 2025
Kabul Tarihi 24 Aralık 2025
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Osanmaz, U., Alıncak, F., & Topal, A. (2025). Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının Öğrenmeye İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 82-98. https://doi.org/10.71243/dksbd.1768023