Çeviri

PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ

Sayı: 13 29 Ağustos 2020
PDF İndir

PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ

Öz

Dünyanın her yerinde, her dönemde ve kültürde insanlar, varoluşsal doğalarından ve hatta bilişlerinden doğan ortak yetenek ve kabiliyetlere sahiptir. Her ne kadar kültürel, zamansal ve mekânsal ayrılıklar ve farklı şahsi tecrübelere sahip olsalar da insanların bilişlerinin ve deneyimlerinin büyük bir kısmı genel ve ortaktır. Önemli olan, bu edinimlerin yüzey ya-pısındaki bu ayrılık ve farklılıkların ve onların derin yapısının neredeyse aynı ve bir diğerinin benzeri olmasıdır. Çünkü insanoğlunun kapasite ve yeteneklerinin mahiyetinin, medeniyet ve kültürdeki ayrılığın daha az et-kisi nedeniyle daha çok birbirine benzediğini görürüz, nitekim Platon, Sühreverdî, Mevlânâ ve Jung arasında dünyanın yapısı ve insan ruhuyla ilgili derin yapıda birçok benzerlik vardır. Bu benzerlikler, insan yetenek-lerinin paylaşımından kaynaklanmaktadır ve yüzey yapıda bir fark varsa kültürel, zamansal ve mekânsal farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Platon’un idealar teorisi, Sühreverdî’nin Misal Âlemi, Zerdüşt’ün ma-nevi ve ruhani suretleri (ferveherler) ve Jung’ın kolektif bilinçdışı (arketip) ile Attâr ve Mevlânâ’nın gizli çeşitlilik “sen”i ya da sonsuz gayb âleminin “ben”i hakkında söyledikleri, derin yapıdaki bu fikirlerin benzerlikleri açıkça gözlemlenebilir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim

Bölüm

Çeviri

Yayımlanma Tarihi

29 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

20 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ (D. Erçavuş, çev.). (2020). Doğu Esintileri, 13, 347-372. https://izlik.org/JA55ZU39GC
AMA
1.PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ. Doğu Esintileri. 2020;(13):347-372. https://izlik.org/JA55ZU39GC
Chicago
Deniz Erçavuş. 2020. “PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ”. Doğu Esintileri, sy 13: 347-72. https://izlik.org/JA55ZU39GC.
EndNote
(01 Ağustos 2020) PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ. Doğu Esintileri 13 347–372.
IEEE
[1]D. Erçavuş, çev., “PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ”, Doğu Esintileri, sy 13, ss. 347–372, Ağu. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55ZU39GC
ISNAD
Erçavuş, Deniz, trc. “PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ”. Doğu Esintileri. 13 (01 Ağustos 2020): 347-372. https://izlik.org/JA55ZU39GC.
JAMA
1.PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ. Doğu Esintileri. 2020;:347–372.
MLA
Erçavuş, Deniz, çeviren. “PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ”. Doğu Esintileri, sy 13, Ağustos 2020, ss. 347-72, https://izlik.org/JA55ZU39GC.
Vancouver
1.Deniz Erçavuş. PLATON’UN İDEALAR ÂLEMİ, JUNG’IN KOLEKTİF BİLİNÇDIŞI VE MEVLÂNÂ’NIN GÖNÜL ÂLEMİ. Doğu Esintileri [Internet]. 01 Ağustos 2020;(13):347-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55ZU39GC

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929