BibTex RIS Kaynak Göster

AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ

Yıl 2008, Sayı: 1, 99 - 114, 01.01.2008

Öz

Ahmed Emin, geçen yüzyılda Mısır’da yaşayan önemli ilim adamlarından ve düşünürlerden biridir. 1 Ekim 1886’da Kahire’de doğmuş; 30 Mayıs 1954’te vefat etmiştir. Bir süre Ezher’de öğrenim gören Ahmed Emin, buradan ayrılarak tahsilini Medresetu’l-Kazai’ş-Şer‘iyye’de Hukuk Fakültesi tamamladı. Mezuniyetinde sonra yaklaşık 15 yıl aynı medresede çalıştı. Daha sonra buradaki görevinden ayrılarak dört yıl kadar kadılık yaptı. Özbekiyye mahkemesinde kadılık yaparken Taha Hüseyin’in teklifiyle Edebiyat Fakültesine müderris olan Ahmed Emin, burada bir süre dekanlık da yaptı. Arap Birliği Kültür İdaresi Müdürlüğü’ne seçilen 1947 Ahmed Emin vefatına kadar bu kuruluşun başkanlığını yürüttü. Şam İlim Kurumu, Kahire Dil Kurumu ve Bağdat İlim Kurumu üyeliğinde bulundu. Kendisine Edebiyat Fakültesi Meclisi ile I. Fuad Üniversitesi Meclisi kararıyla fahri doktora unvanı verildi 1948 . Birçok kitabı ve makalesi yayımlanan Ahmed Emin’in en önemli kitapları İslâm düşünce tarihiyle ilgili olan Fecru’l-İslâm, Duha’l-İslâm ve Zuhru’l-İslâm’dır. Yazar, Fecru’l-İslâm’da Cahiliyye döneminden başlayıp Emevilerin sonuna kadar düşünce, kültür ve medeniyet tarihini ele alır. Duha’l-İslâm ve Zuhru’l-İslâm adlı kitapları, Fecru’l-İslâm’ın devamı olup bu kitaplarında Abbasîler dönemi düşünce, kültür ve medeniyet tarihini ele alır. Sünnet, fıkıh, tefsir, İslâm inancı, Arap edebiyatı ve tasavvufla ilgili bazı görüşleri eleştirilmesine neden olmuş ve görüşlerine karşı reddiyeler yazılmıştır

THE LIFE, WORKS AND SOME THOUGHTS OF AHMAD AMIN

Yıl 2008, Sayı: 1, 99 - 114, 01.01.2008

Öz

Ahmad Amin was one of the scholars and thinkers who lived in Egypt in the last century. He was born in Cairo on 1 October 1886 and died on 30 May 1954. Having studied in al-Azhar for a while, Ahmad Amin pursued his education in the Law School Madrasah al-Qada’ al-Shar‘iyyah . After the graduation, he taught in the same school for a period of fifteen years. Quitting his position there, he worked as a judge for 4 years. During his judgeship in the court of Ozbakiyya, he was appointed as a professor in the Faculty of Letters upon the suggestion of Taha Husayn. He also held the deanship of the faculty for a while. Ahmad Amin was selected as the director of Administration of Culture of Arab Union in 1947 and has remained in this post until his death. He also kept membership in Damascus Institution of Science, Baghdad Institution of Science and Cairo Linguistic Institution. He was awarded honorary doctorate by the Council of the Faculty of Letters and the Council of the University of King Fuad I in 1948. Among many published books and articles, the most important works of Ahmad Amin are Fajr al-Islam, Duha’ al-Islam and Zuhr al-Islam that all are about the history of Islamic thought. In Fajr al-Islam, the author deals with the history of thought, culture and civilisation from the Jahiliyya period to the end of the Umayyad time. The latter two are the continuation of the first book in which he examines the same subjects during the Abbasid period. Due to his ideas concerning Islamic jurisprudence, prophetic tradition, Qur’anic commentary, Islamic faith, Arab literature and Sufism, he has been criticized, and several works to challenge him have been composed

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Adnan Demircan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demircan, A. (2008). AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ. Doğu Araştırmaları(1), 99-114.
AMA Demircan A. AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ. DA. Ocak 2008;(1):99-114.
Chicago Demircan, Adnan. “AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ”. Doğu Araştırmaları, sy. 1 (Ocak 2008): 99-114.
EndNote Demircan A (01 Ocak 2008) AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ. Doğu Araştırmaları 1 99–114.
IEEE A. Demircan, “AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ”, DA, sy. 1, ss. 99–114, Ocak 2008.
ISNAD Demircan, Adnan. “AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ”. Doğu Araştırmaları 1 (Ocak 2008), 99-114.
JAMA Demircan A. AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ. DA. 2008;:99–114.
MLA Demircan, Adnan. “AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ”. Doğu Araştırmaları, sy. 1, 2008, ss. 99-114.
Vancouver Demircan A. AHMED EMİN HAYATI, ESERLERİ VE BAZI GÖRÜŞLERİ. DA. 2008(1):99-114.

Derginin yayın dili Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca ve İngilizcedir. Yabancı dildeki yazıların yayımlanması, Yayın Kurulu'nun onayına bağlıdır. Dergiye gönderilecek yazıların, Türk Dil Kurumu'nun yazım kurallarına uygun olması gerekmektedir. Türkçede yaygın kullanılan yabancı kelimelerin dışındaki kelimelerin Türkçe karşılığının kullanılmasına özen gösterilmelidir. Farklı yazı tipi kullananların, kullandıkları yazı tiplerini de göndermeleri gerekmektedir. Makalelerin özetleri 250 kelimeyi aşmamalıdır. Yazılarda resim, çizim veya herhangi bir görsel anlatım varsa; bunların en az 300 dpi çözünürlükte taranması ve kullanıldığı metindeki adları ile kaydedilerek gönderilmesi gerekmektedir. Yayımlanan yazıların sorumlulukları yazı sahiplerine aittir. Yazılar, A4 sayfa boyutuna göre 25 sayfayı geçmemelidir. Ancak geniş kapsamlı yazılar, Yayın Kurulu’nun onayıyla seri halinde ya da derginin eki şeklinde de yayımlanabilir. 

Yazım kuralları ve sayfa düzeni
- Yazılar MS Word ya da uyumlu programlarda yazılmalıdır. Yazı karakteri Times New Roman, 12 punto ve tek satır aralığında olmalıdır.
- Sayfa, A4 dikey boyutta; üst, alt ve sağ kenar boşluğu 2,5 cm; sol kenar boşluğu 3 cm olarak düzenlenmelidir.
- Paragraf aralığı önce 6 nk, sonra 0 nk olmalıdır.
- Yazının başlığı koyu harfle yazılmalı, konunun içeriği ile uyumlu olmalıdır.
- Makalelerin Türkçe ve İngilizce özetleri 250 kelimeyi aşmamalıdır. 3 ila 5 kelimeden oluşan anahtar kelime/keywords yer almalıdır. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıklarına yer verilmelidir. Yayım dili Arapça, Farsça veya Urduca olan makalelerde Türkçe ve İngilizce özet istenmektedir.
- Başlıklar koyu harfle yazılmalıdır. Uzun yazılarda ara başlıkların kullanılması okuyucu açısından yararlı olacaktır.
- İmla ve noktalamada makalenin veya konunun zorunlu kıldığı durumlar dışında Türk Dil Kurumu’nun İmla Kılavuzu dikkate alınmalıdır.
- Metin içinde vurgulanmak istenen yerlerin “tırnak içinde” gösterilmesi yeterlidir.
- Birden çok yazarlı makalelerde makale ilk sıradaki yazarın ismiyle sisteme yüklenmelidir. Birden sonraki yazarların isimleri sistem üzerinde diğer yazarlar kısmında belirtilmelidir.

Kaynak gösterme
- Doğu Araştırmaları Dergisi sayfa altı dipnot veya APA 6.0 kaynak gösterimini kabul etmektedir.
- Bir eserin derleyeni, tercüme edeni, hazırlayanı, tashih edeni, editörü varsa kaynakçada mutlaka gösterilmelidir.
- Elektronik ortamdaki kaynaklarda yazarı, çalışmanın başlığı ve yayın tarihi belli olanlar kullanılmalıdır.
- Metin içinde atıf yapılmayan kaynaklar kaynakçada gösterilmemelidir.
- Kaynakça makalenin sonunda yazarların soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir.


Doğu Araştırmaları Dergisi
Index Islamicus Uluslararası dizini, SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) ve ASOS indeksleri tarafından taranmaktadır.