Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı)

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 25, 133 - 152, 26.06.2022

Öz

Kadın meselesine ilk bakışta dünya genelinde ortak pek çok yanı olsa da siyasi, hukuki, kültürel ve toplumsal özellikler bu alanda belli başlı farklılıkları yaratmaktadır. İran’ın dinî idare şekli ve temelde az gelişmiş bir Doğu toplumu olması Batı ile arasında temel bir takım farklılıkların nedenidir. Bu makalenin amacı Muhammed Hatemi’nin Cumhurbaşkanlığı yıllarını kapsayan ıslahat dönemi olarak adlandırılan yıllarda aktivist ve yazarların kadın-erkek eşitliğine dair isteklerini ve devrimden sonraki faaliyetlerini izah etmektir. Talepler bu dönemden çok daha önce başlamış olsa da makalenin sınırlarını ıslahat döneminde yayımlanan kaynaklar belirlemiştir. Eşitlikçilerin talepleri hukuk, aile, kültür, sosyal, siyaset, eğitim ve ekonomi gibi alanlara göre taksim edilerek sıralanmıştır.

Kaynakça

  • -Afşarnia, Ali Rıza, Zen ve Râhhâ-yi Nîruhâ-yi Tovlîd, 1.Baskı, Tahran, Pîşgâm Yayınları, 1978.
  • -Ahmedî Horasani, Nevşin, Zenan Zîr-i Saye-i Pederhândehâ, 3.Baskı, Tahran, Tovse’e Yayınları, 2002.
  • - Bakirian, Masume. “Zen der Câme’e-yi İmrûz. Perhîz Ez Şi’âr; Nakş-ı Hükûmet”, Zenân ve Goftegû-yı- Temeddünhâ.
  • -Birleşmiş Milletler, Vaz’-ı Hukûk-ı Zenân Der Cihân (Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Tercüme Raporu 1958), Tercüman: Mehrangiz Manoucherian, 2. Baskı, Tahran, İttihâdiye-yi Zenân-ı Hukukdân-ı İran Yayınları 1964.
  • -Kaimmakamî, Ferhat, Âzâdî Yâ Esâret-i Zen (Kadın Sosyolojisine Giriş), Nazariyehâ-yi Cedîd-i Siyâsî-3, Tahran, Cavidan Yayıncılık Kurumu, 1956
  • - - Haşimi, Faezeh, “Men Muhâlif-i Femisim Be Ma’nâ-yı “Zen Sâlârî” Hestem”, Zen Der Rûznâme-i Zen (Kadın Gazetesinde Yayımlanmış Makalelerin Derlemesi). 1.Baskı, Tahran, Kale Yayıncılık, 2000.
  • - Kar, Mehrangiz, Hukûk-ı Siyâsî-yi Zenân-ı İran, 1.Baskı, Tahran, Rûşengerân ve Mutâla’at-ı Zenân Yayınları, 1997.
  • - _________, Müşâreket-i Siyâsi-yi Zenân (Engeller ve Fırsatlar), 1. Baskı, Tahran, Rûşengerân ve Mutâla’at-ı Zenân Yayınları, 2000.
  • - _________, Ref’-i Teb’îz Ez Zenân (Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile İran Anayasasının Karşılaştırılması), 1.Baskı, Tahran, Pervin Yayıncılık,1999.
  • - _________, Zenân Der Bâzâr-ı Kâr-ı İran (Cinsiyet Eşitsizliği Teorileri iler Birlikte), 2.Baskı, Tahran, Rûşengerân ve Mutâla’at-ı Zenân Yayınları, 2000.
  • - Manoucherian, Mehrangiz, İntikâd (Ceza, Medeni ve Temel Kanunlarda Kadın Hakları), 2. Baskı, Tahran, Sâzmân-ı Dâvtalebân-ı Himâyet-i Hânevâde Yayınları, 1963.
  • - Mosaffa, Nasrin, Müşâreket-i Siyâsî-yi Zenân Der İran, 1. Baskı, Vezâret-i Hâricî Yayınları, 1996.
  • - Necmabadi, Afsane ve Nerces Mehrangiz Mellah, “Nigeriş ve Nigâriş-i Zen”,-2- Bîbî Hânım Astarabâdi ve Hânım-ı Efsel Vezîri Mâder ve Duhterî Ez Pişgâmân-ı Ma’ârif ve Hukûk-ı Zenân, ( Efsel Vezîrî’nin Anlatımı ve Nerces Mehrangiz Mellah2ın Kaleminden), Derleyen: Efsâne Necmâbâdî, 1.Baskı, Amerika: Chicago, Midland Yayıncılık, 1996.
  • - Rahnavard, Zehra vd. Mecmu’a-yi Musâhebehâ ve Çekîde-yi Makâlât-ı Hümâyiş-i İslâm ve Feminism, 1. Baskı, Meşhed, Defter-i Nihâd-ı Nümâyendegî-yi Makâm-ı Mu’azzam-ı Rehberî Der Dânişgâh-ı Meşhed Yayınları, 2000.
  • - Sefiri, Hatice, Câme’eşinâsi-yi İştigâl-i Zenân, 1.Baskı, Tahran, Müessese-i İntişârâtî-yi Tebyân Yayınları, 1998.
  • - Seyyidzade, Muhsin, “Zenân Der Câme’e-yi Medenî Çe Endâze Sehm Dâred? 1.Baskı, Tahran, Katre Yayıncılık,1998.
  • - Şecai, Zahra, Müşâreket-i Siyâsî-yi Zenân Der İran. Gabl ve B’ad Ez İnkılâb-ı İslâmî-yi İran, Tahran İslâmi Azad Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 1991-1992.
  • - Şeyhi, Muhammed, “Zen Be Unvân-ı Zîrbinâ-yi Tovse’e”, Mecmu’a-i Makâlât-ı Dovvomîn ve Sevvomîn Seminar-ı Sîmâ-yi Zen Der Câme’e.
  • - Tabatabati, Ziyaeddin, “Şâ’ir-i Millî: Şahsiyet, Hürriyet, İçtihât”, Cidâl-i Nakş Ba Nakkâş Der Âsâr-ı Sîmîn Daneşver.
  • - Taleghani, Parvane, “Kazâvet-i Zen”, Mecmu’a-yi Musâhebehâ ve Çekîde-i Makâlât-ı Hümyâş-i İslâm ve Feminism.
  • - Zimeran Muhammed- Ebadi, Şirin, Sünnet ve Teceddüd der Hukûk-ı İran, 1.Baskı, Tahran, Kütüpâne-i Genc-i Dâniş Yayınları,1996.
  • - Baograt, Elaheh, Zenâne, Haziran, 1997 Bojnourdi, Muhammed, Selâm Gazetesi, 2095. Sayı, 8. Yıl, (27.8.1998), s.9
  • - Gazi, Sara, “Be Münâsebet-i Bozorgdâşt-ı Rûz-ı Zen”, İttihâdî ve Sosyalisthâ-yi İnkılâbî, 5.3.2001. Kargar.org/zan/march 01.htm.
  • - Seyyidzade, Muhsin, “Hûnbehâ-yi Zenân Çerâ Nâberâber?”, Zenân, 37. Sayı, 6. Yıl, Eylül-Ekim 1997, s.37.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dilbilim
Bölüm Translation
Yazarlar

Müştak El-hılo 0000-0003-2624-7194

Çevirmenler

Meryem Tekin Şişikoğlu

Yayımlanma Tarihi 26 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA El-hılo, M. (2022). Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı) (M. Tekin Şişikoğlu, çev.). Doğu Araştırmaları, 1(25), 133-152.
AMA El-hılo M. Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı). DA. Haziran 2022;1(25):133-152.
Chicago El-hılo, Müştak. “Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın Son 10 yılı)”. çeviren Meryem Tekin Şişikoğlu. Doğu Araştırmaları 1, sy. 25 (Haziran 2022): 133-52.
EndNote El-hılo M (01 Haziran 2022) Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı). Doğu Araştırmaları 1 25 133–152.
IEEE M. El-hılo, “Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı)”, DA, c. 1, sy. 25, ss. 133–152, 2022.
ISNAD El-hılo, Müştak. “Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın Son 10 yılı)”. Doğu Araştırmaları. Meryem Tekin ŞişikoğluTrc 1/25 (Haziran 2022), 133-152.
JAMA El-hılo M. Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı). DA. 2022;1:133–152.
MLA El-hılo, Müştak. “Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın Son 10 yılı)”. Doğu Araştırmaları, çeviren Meryem Tekin Şişikoğlu, c. 1, sy. 25, 2022, ss. 133-52.
Vancouver El-hılo M. Islahat Döneminde İran’da Kadınların Eşitlik Talepleri (20. Yüzyılın son 10 yılı). DA. 2022;1(25):133-52.

Derginin yayın dili Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca ve İngilizcedir. Yabancı dildeki yazıların yayımlanması, Yayın Kurulu'nun onayına bağlıdır. Dergiye gönderilecek yazıların, Türk Dil Kurumu'nun yazım kurallarına uygun olması gerekmektedir. Türkçede yaygın kullanılan yabancı kelimelerin dışındaki kelimelerin Türkçe karşılığının kullanılmasına özen gösterilmelidir. Farklı yazı tipi kullananların, kullandıkları yazı tiplerini de göndermeleri gerekmektedir. Makalelerin özetleri 250 kelimeyi aşmamalıdır. Yazılarda resim, çizim veya herhangi bir görsel anlatım varsa; bunların en az 300 dpi çözünürlükte taranması ve kullanıldığı metindeki adları ile kaydedilerek gönderilmesi gerekmektedir. Yayımlanan yazıların sorumlulukları yazı sahiplerine aittir. Yazılar, A4 sayfa boyutuna göre 25 sayfayı geçmemelidir. Ancak geniş kapsamlı yazılar, Yayın Kurulu’nun onayıyla seri halinde ya da derginin eki şeklinde de yayımlanabilir. 

Yazım kuralları ve sayfa düzeni
- Yazılar MS Word ya da uyumlu programlarda yazılmalıdır. Yazı karakteri Times New Roman, 12 punto ve tek satır aralığında olmalıdır.
- Sayfa, A4 dikey boyutta; üst, alt ve sağ kenar boşluğu 2,5 cm; sol kenar boşluğu 3 cm olarak düzenlenmelidir.
- Paragraf aralığı önce 6 nk, sonra 0 nk olmalıdır.
- Yazının başlığı koyu harfle yazılmalı, konunun içeriği ile uyumlu olmalıdır.
- Makalelerin Türkçe ve İngilizce özetleri 250 kelimeyi aşmamalıdır. 3 ila 5 kelimeden oluşan anahtar kelime/keywords yer almalıdır. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıklarına yer verilmelidir. Yayım dili Arapça, Farsça veya Urduca olan makalelerde Türkçe ve İngilizce özet istenmektedir.
- Başlıklar koyu harfle yazılmalıdır. Uzun yazılarda ara başlıkların kullanılması okuyucu açısından yararlı olacaktır.
- İmla ve noktalamada makalenin veya konunun zorunlu kıldığı durumlar dışında Türk Dil Kurumu’nun İmla Kılavuzu dikkate alınmalıdır.
- Metin içinde vurgulanmak istenen yerlerin “tırnak içinde” gösterilmesi yeterlidir.
- Birden çok yazarlı makalelerde makale ilk sıradaki yazarın ismiyle sisteme yüklenmelidir. Birden sonraki yazarların isimleri sistem üzerinde diğer yazarlar kısmında belirtilmelidir.

Kaynak gösterme
- Doğu Araştırmaları Dergisi sayfa altı dipnot veya APA 6.0 kaynak gösterimini kabul etmektedir.
- Bir eserin derleyeni, tercüme edeni, hazırlayanı, tashih edeni, editörü varsa kaynakçada mutlaka gösterilmelidir.
- Elektronik ortamdaki kaynaklarda yazarı, çalışmanın başlığı ve yayın tarihi belli olanlar kullanılmalıdır.
- Metin içinde atıf yapılmayan kaynaklar kaynakçada gösterilmemelidir.
- Kaynakça makalenin sonunda yazarların soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir.


Doğu Araştırmaları Dergisi
Index Islamicus Uluslararası dizini, SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) ve ASOS indeksleri tarafından taranmaktadır.