Araştırma Makalesi

Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Sayı: 90 29 Temmuz 2026
PDF İndir
EN TR

Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Öz

Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer kararı verme yetkinliklerinin demografik ve eğitimsel değişkenler açısından incelemektir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin yönünü ve düzeyini belirlemek amacıyla korelasyon temelli bir araştırma modeli oluşturulmuş; analiz sürecinde Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi ve t-testi kullanılmıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemine uygun olarak tasarlanmış ve veri toplama sürecinde anket tekniğinden yararlanılarak 1158 kişiye ulaşılmıştır. Bulgular, öğrencilerin kariyer kararı verme yetkinliğinin orta/üst düzeyde olduğunu ve çok boyutlu bir yapı ortaya koyduğunu göstermektedir. Özellikle kariyer planlama eğitimi alan öğrencilerin tüm alt boyutlarda daha yüksek puanlara sahip olması, yapılandırılmış kariyer eğitiminin öz-yeterlik ve karar verme süreçlerini güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Eğitim düzeyi bazı farklılaşmalara işaret ederken, cinsiyet faktörünün sınırlı etkisi ön plana çıkmaktadır. Sonuçlar, kariyer karar verme sürecinin bireysel özellikler kadar eğitimsel müdahalelerle de şekillendiğini ve üniversitelerde sistematik kariyer gelişim programlarının önemini vurgulamaktadır. Bu yönüyle çalışma, kariyer olgusunun yalnızca bireysel değil, aynı zamanda farklı unsurlarla ele alınması gerektiğine işaret etmekte; gerek eğitim boyutunda gerekse de insan kaynakları yönetimi ve kamu yönetimi alanlarında kariyer geliştirme politikalarına kuramsal ve uygulamaya dönük katkılar sunmaktadır. Bu çerçevede uygulamalı, bütüncül ve erken dönem kariyer eğitimi çalışmanın önerileri olarak ön plana çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, R., ve Özdaşlı, K. (2017). Bireysel kariyer planlama yapmanın öğrencinin başarısı üzerindeki etkisi: SBMYO öğrenci üzerine bir araştırma. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Social Sciences Institute, 9(21), 301-314.
  2. Adıgüzel, Y. (2009). Shein’in kariyer çapaları perspektifinde Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF öğrencilerinin kariyer değerlerine ilişkin bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 277-292.
  3. Ak, S., Araboğa, Y., ve Eban, F. (2025). Psikolojik dayanıklılığın kariyer uyum yeteneklerine etkisinde bireysel yenilikçiliğin aracı rolü: Turizm öğrencileri örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(85), 355-379.
  4. Aşık, G., ve Akgül, H. (2022). Üniversite öğrencilerinin kariyer stresleri, kariyer kararında ailenin etkisi ve kariyer kararı verme yetkinlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19(1), 192-212.
  5. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: W.H. Freeman and Company.
  6. Betz, N. E., ve Luzzo, D. A. (2000). Career assessment and the career decision making self-efficacy Scale. Journal of Career Assessment, 4, 413-428.
  7. Cattell, R. (1978). The Scientific Use of Factor Analysis. New York: Plenum.
  8. Çetin Aydın, G., ve Özer, K . (2025). İnsan kaynaklarında eğitim-geliştirme ve yetenek yönetimi. Çetin Aydın, G., ve Özer, K. (Ed.) İnsan kaynakları yönetimi içinde (ss. 75-89). Yaz Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Cinsiyet, Politika ve Yönetim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Temmuz 2026

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2026

Kabul Tarihi

27 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 90

Kaynak Göster

APA
Tosun, A. (2026). Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 90, 31-45. https://izlik.org/JA48LA87CZ
AMA
1.Tosun A. Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;(90):31-45. https://izlik.org/JA48LA87CZ
Chicago
Tosun, Ali. 2026. “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 90: 31-45. https://izlik.org/JA48LA87CZ.
EndNote
Tosun A (01 Temmuz 2026) Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 90 31–45.
IEEE
[1]A. Tosun, “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 90, ss. 31–45, Tem. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48LA87CZ
ISNAD
Tosun, Ali. “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 90 (01 Temmuz 2026): 31-45. https://izlik.org/JA48LA87CZ.
JAMA
1.Tosun A. Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;:31–45.
MLA
Tosun, Ali. “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 90, Temmuz 2026, ss. 31-45, https://izlik.org/JA48LA87CZ.
Vancouver
1.Ali Tosun. Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Kararı Verme Yetkinliğinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2026;(90):31-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48LA87CZ

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.