HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN BÜRO PERSONELİNİN SOSYAL MEDYA KULLANIMI VE İŞ DOYUMU
Öz
Sosyal ağların kullanım düzeyi ve teknolojinin yeni biçimlerinin benimsenmesi ile birlikte sosyal medya, bireylerin bilgi ve belge paylaşımının yanı sıra bir eğlence unsuru olarak kendini göstermiştir. Böylece, sosyal medyanın büro personelinin iş performansı üzerinde çeşitli etkileri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, kamu kurumu ve özel sektör işletmelerinde çalışan büro personelinin sosyal medya kullanımını ve sosyal medya kullanımına ilişkin tutumu ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla, Ankara ilinde, 11 kamu kurumu ve 18 özel sektör işletmesinde çalışan 462 birey ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Derlenen veriler, betimleyici istatistiklerden yararlanılarak; korelasyon analizi, t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey HSD testi, Mann-Whitney U testi ve Ki-kare bağımsızlık testi kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Buna göre; büro personelinin sosyal medya kullanımına ilişkin tutumu ile iş doyumu arasında aynı yönde güçlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, büro personelinin iş doyumunun, sosyal medya kullanım düzeyine göre farklılık gösterdiği; sosyal medya kullanım düzeyi arttıkça iş doyumunun da arttığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alikilic, O., Atabek, U. (2012). Social media adoption among Turkish public relations professionals: A survey of practitioners. Public Relations Review, 38, 56-63.
- Akçay, H. (2011). Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında sosyal medya kullanımı: Gümüşhane Üniversitesi üzerine bir araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 33, 137-161.
- Arıkan, R. (2007). Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Ankara: Asil Yayıncılık.
- Batıgün, A.D. & Şahin, N.H. (2006). İş stresi ve sağlık psikolojisi araştırmaları için iki ölçek: A-tipi kişilik ve iş doyumu. Türk Psikiyatri Dergisi, 17(1), 32-45.
- Boyd, D.M. & Ellison, N.B. (2008). Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship. Journal of Computer-Mediated Communication, 13, 210-230.
- Emirza, E., İştahlı, S.B. & İştahlı, Y.H. (2012). Sosyal medyanın çok katlı pazarlamada kullanımı ve iş tatmini üzerindeki etkileri. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 18, 20-32.
- Eryılmaz, B. (2014). Sosyal medya kullanımının müşteri tercihleri üzerine etkileri: Konaklama işletmelerinde bir inceleme. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
- Eyrich, N., Padman, M. L., & Sweetser, K. D. (2008). PR practitioners’ use of social media tools and communication technology. Public Relations Review, 34, 412-414.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Furkan Başer
GAZI UNIV
Türkiye
Gülbahar Türkmenoğlu
Bu kişi benim
Türkiye
Burhan ÇİL Burhan Çil
GAZI UNIV
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
28 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi
28 Mayıs 2015
Kabul Tarihi
2 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Sayı: 48