DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ

Sayı: 48 28 Nisan 2016
PDF İndir
TR EN

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ

Öz

Dış ticaret kapsamında işletmelerin farklı uygulamalarının muhasebeleştirilmesinde ülkelerin yasal mevzuatına bağlı olarak uygulamaların yeknesak muhasebeleştirilmesinin yapılamaması, önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü muhasebe uygulamalarında ülkeler arasındaki farklılıklar, finansal verilerin karşılaştırılmasını zorlaştırmakta, sermaye piyasalarının gelişmesini engellemekte ve uluslararası şirketlerin faaliyetlerini de bir ölçüde kısıtlamaktadır.

Bu çalışmada ülkemizde dış ticaret kapsamındaki işlemlerde öncelikli olarak kullanılan TMS 2 Stoklar ve TMS 18 Hasılat Standartları ele alınmış ve yapılan işlemlerin bu standartlara göre nasıl yapılması gerektiğinin belirtilmesi amaçlanmıştır. TMS kapsamında 41 standart yer almasına rağmen dış ticaret işlemleri çerçevesinde Stoklar ve Hasılat Standardının yoğun kullanılıyor olması, geri kalan Standartların çalışmanın kapsamını arttıracağı düşünüldüğünden dolayı yer verilememiş olması, çalışmanın kısıtları olarak gösterilebilir. Bununla birlikte bu çalışmanın dış ticaret işlemlerinin TMS’ye göre muhasebe kayıtlarının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili olarak incelenmesi ve bu konuyu gündeme alması açısından literatüre katkı yapacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKDOĞAN, N. (2007). “Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Uygulanma Süreci: Sorunlar, Çözüm Önerileri”, Ankara: Mali Çözüm Dergisi, S.80.
  2. AKDOĞAN, N. ve SEVİLENGÜL, O.(2007). ''Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler'' ,Ankara: Mali Çözüm Dergisi, S.84
  3. AKSOY, T. (2005). “Finansal Muhasebe ve Raporlama Standartlarında Uyumlaştırma ve UMS/UFRS Bazında Küresel Muhasebe Standartları Setine Yöneliş Eğilimi”, Ankara: Mali Çözüm Dergisi, S.71
  4. ATAMAN, Ü. VE SÜMER, H. (2006). ‘’Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebesi’’ İstanbul: Türkmen Yayınları.
  5. BAYAZITLI, E. (2010). ‘’Muhasebe Değerleme’ ’Ed., Seval Selimoğlu, Ergün Kaya, Envanter ve Bilançonun içinde. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  6. CERAN, Y. ve ORTAKARPUZ, M. (2014). ’’İhracat Hasılatının Vergi Uygulamaları ve Türkiye Muhasebe Standartları’’ Trabzon: KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:11.
  7. ÇANKAYA, F ve HATİPOĞLU, O (2011). ‘’ Türkiye’de Uluslararası Muhasebe Standartları’nın Uygulanabilirliğini Etkileyen Faktörlerin Meslek Mensuplarınca Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma’’ International Journal of Economic and Administrative Studies, S.7
  8. GÖKGÖZ, A. ve ŞEKER, A. (2014). ’’Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebesi’’ ,Bursa: Dora Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Ağsakal
SAKARYA UNIV
Türkiye

Gökhan Baral
SAKARYA UNIV
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Nisan 2016

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2015

Kabul Tarihi

29 Mart 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA
Ağsakal, A., & Baral, G. (2016). DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 48, 272-293. https://izlik.org/JA27SC56MD
AMA
1.Ağsakal A, Baral G. DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;(48):272-293. https://izlik.org/JA27SC56MD
Chicago
Ağsakal, Ahmet, ve Gökhan Baral. 2016. “DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 48: 272-93. https://izlik.org/JA27SC56MD.
EndNote
Ağsakal A, Baral G (01 Nisan 2016) DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 48 272–293.
IEEE
[1]A. Ağsakal ve G. Baral, “DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 48, ss. 272–293, Nis. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27SC56MD
ISNAD
Ağsakal, Ahmet - Baral, Gökhan. “DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 48 (01 Nisan 2016): 272-293. https://izlik.org/JA27SC56MD.
JAMA
1.Ağsakal A, Baral G. DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;:272–293.
MLA
Ağsakal, Ahmet, ve Gökhan Baral. “DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 48, Nisan 2016, ss. 272-93, https://izlik.org/JA27SC56MD.
Vancouver
1.Ahmet Ağsakal, Gökhan Baral. DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 2 STOKLAR VE TMS 18 HASILAT STANDARTLARI KAPSAMINDA İNCELENMESİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2016;(48):272-93. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27SC56MD

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.