ENTROPİ OPTİMİZASYON ÖLÇÜSÜ İLE OPTİMAL PORTFÖY SEÇİMİ VE BİST ULUSAL-30 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
Öz
Finansal karar alma yöntemlerinden optimizasyon modelleri gün geçtikçe önemini arttırmaktadır. Günümüzde portföy yöneticileri, portföylerini oluştururken en yaygın modern portföy teoremi olan Markowitz Ortalama-Varyans (MV) yöntemi ile minimum risk ve maksimum getiri düzeyinde portföylerini oluşturmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı alışıgelmiş optimal portföy yöntemi olan Markowitz Ortalama-Varyans (MV) modeli dışında minumum entropi ve maksimum entropi ölçüsü ile de optimal portföye ulaşılıp ulaşılamayacağını test etmek ve hesaplanan portföy performans değerlerini karşılaştırmaktır. Çalışmada BİST Ulusal-30 Endeksinde yer alan hisse senetleri ile hem Markowitz Ortalama-Varyans(MV) teoremi hemde Minimum entropi ve Maksimum entropi ölçüsü kullanılarak portföyler seçilmiştir. Öncelikle eşit ağırlıklı portföy oluşturularak portföyün getirisi ve riski hesaplanmıştır. Daha sonra gerekli kısıtlar eklenerek, portföylerin ağırlıkları bulunup minimun risk ve maksimum getiri düzeyinde üç farklı portföy oluşturulmuştur. Oluşturulan portföylerin performansları; Sharp Oranı, Treynor Endeksi ve Jensen Ölçüsü ile hesaplanmıştır.Portföy ağırlıkları ile ilgi geleceğe yönelik tahminler yapılmış ve elde edilen sonuçların nedenleri belirtilmiş olup, en uygun optimal portföy ve en uygun optimizasyon yöntemi belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altayligil, B., (2008). Portföy seçimi ve ortalama-varyan-çarpıklık modeli. Journal of Istanbul University Faculty of Economics, 2, 65-78.
- Bekci, İ. (2001). Optimal portföy oluşturulmasında bulanık doğrusal programlama modeli ve İMKB’de bir uygulama. PhD Thesis, Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey.
- Bera, A.K. & Park, S.Y., (2008). Optimal portfolio optimization using maximum entropy. Econometric Review, 27, 4-6, 484-512.
- Birkan, E.(2006). Portföy Seçimi: Uluslararası hisse senetleri portföylerine uygulaması. Graduate Thesis, Zonguldak Karaelmas University, Zonguldak, Turkey.
- Ceylan, Ali., & Korkmaz, T. (2006). Sermaye piyasası ve menkul değerler analizi.(3rd Edition) Ekin Publishing House, İstanbul.
- Çetindemir, A. E.(2006). Optimum portföy seçimi ve İMKB-30 endeksi üzerine bir uygulama. Graduate Thesis, Marmara University Institute of Banking and Insurance, Istanbul, Turkey.
- Frost, P. A., & Savarino, J. E. (1986). An empirical Bayes approach to portfolio selection. J. Financ. and Quanti. Analysis 21, 293–305.
- Giriftinoglu, Ç.(2005). Kessikli rassal değişkenler için entropi optimizasyon prensipleri ve uygulamaları. Graduate Thesis, Anadolu University, Eskişehir, Turkey.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Ekim 2014
Gönderilme Tarihi
10 Kasım 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014