Araştırma Makalesi

Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi

Sayı: 66 26 Ekim 2020
PDF İndir
EN TR

Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi

Öz

Günümüzde artan rekabet koşullar tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektöründe de etkisini göstermektedir. Lojistik süreçleri fiyatlandırma dahil olmak üzere pek çok aktiviteyi barındırmaktadır. Lojistik şirketlerinde rekabet sadece fiyat odaklı bir süreç olmamakla beraber bütüncül bir yaklaşım sergilendiğinde işletmeler daha rekabetçi bir ortamda müşteri memnuniyeti sağlayacaklardır. Fiyatlandırmanın en önemli fonksiyonlarından biri satış departmanının fiyat taleplerine en kısa sürede, en uygun fiyat ve en uygun servis hizmetinin tedarikidir. Bunun yanında bir hizmet sektörü olarak lojistik sektörü dikkate alındığında, lojistikte fiyatlandırmanın önemini daha da arttırmaktadır. Bu çalışmada bulanık süre ortamında Monte Carlo simülasyonu uygulanarak lojistikte fiyatlandırma sürecinin analizi yapılmıştır. Öncelikle fiyatlandırma süreci faaliyetlere ayrıştırılarak bu faaliyetlere bulanık süreler atanmış ve bulanık süreler durulaştırılarak Monte Carlo simülasyonu ile analizi yapılmıştır. Ele alınan konu ve önerilen yöntemle analizi, çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbudak, K., (2006), Tekstil Sektöründe Fiyatlandırma Yöntemleri ve Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  2. Avlijas, G., (2019), Examining the Value of Monte Carlo Simulationfor Project Time Management, Management: Journal of Sustainable Business and Management Solutions in Emerging Economies, 2019/24(1),11-21.
  3. Bellman. R.E. &Zadeh. L.A., (1970), Decision-making in a fuzzy environment, Management Science. vol.17. no.4. pp.141–164.
  4. Bonato, F.K., Albuquerque, A.A., Paixao, M.A.S., (2019), An application of Earned Value Management (EVM) with Monte Carlo simulation in engineering Project management, Gest. Prod., São Carlos, v. 26, n. 3, e4641.
  5. Chopra S. &Meindl, P., (2015), Supply Chain Management Strategy, Planning, and Operation, Pearson, 6 edt.
  6. Coşgun, Ö., Ekinci Y., Yanık, S., (2014), Fuzzy rule-based demand forecasting for dynamic pricing of a maritime company, Knowledge- Based Systems, 70 (2014) 88-96.
  7. Demir, E., Huang, Y., Scholts, S., Woensel T. V., (2015), A selectedreview on the negativeexternalities of the freight transportation: Modeling and pricing, Transportation Research Part E, 77 (2015), 95-114.
  8. Elbert, R., Scharf, K., Reinhardt, D., (2017), Simulation of the order process in maritime hinterland transportation: the impact of order realese times, Proceedings of the 2017 Winter Simulation Conference, p:3471 -3482.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Ekim 2020

Gönderilme Tarihi

24 Şubat 2020

Kabul Tarihi

16 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA
Bayar, S., & Akan, E. (2020). Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 66, 22-40. https://izlik.org/JA42GF23YD
AMA
1.Bayar S, Akan E. Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;(66):22-40. https://izlik.org/JA42GF23YD
Chicago
Bayar, Sibel, ve Ercan Akan. 2020. “Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 66: 22-40. https://izlik.org/JA42GF23YD.
EndNote
Bayar S, Akan E (01 Ekim 2020) Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 66 22–40.
IEEE
[1]S. Bayar ve E. Akan, “Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 66, ss. 22–40, Eki. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42GF23YD
ISNAD
Bayar, Sibel - Akan, Ercan. “Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 66 (01 Ekim 2020): 22-40. https://izlik.org/JA42GF23YD.
JAMA
1.Bayar S, Akan E. Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;:22–40.
MLA
Bayar, Sibel, ve Ercan Akan. “Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 66, Ekim 2020, ss. 22-40, https://izlik.org/JA42GF23YD.
Vancouver
1.Sibel Bayar, Ercan Akan. Bulanık Çevre Ortamında Monte Carlo Simülasyonu ile Denizyolu Lojistiği Fiyatlandırma Süreç Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2020;(66):22-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42GF23YD

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.