Araştırma Makalesi

Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği

Sayı: 69 30 Temmuz 2021
PDF İndir
EN TR

Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği

Öz

Tükenmişlik sendromu son zamanlarda yapılan çalışmalarla önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle hizmet işletmelerinde çalışanların sundukları hizmetlerde duyarsızlaşma, duygusal tükenme ve kişisel başarıda düşüklük ile kendini göstermektedir. Bu durum örgütsel açıdan bakıldığında çalışanların fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak rahatsızlıklar oluşmasına sebep olmakta ve neticesinde çalışanların moralini, motivasyonunu ve yaratıcılığını yok ederek işletme performansında düşüşlere neden olmaktadır. İşletmeler en önemli kaynağı olan çalışanlarının bazılarını kaybederek finansal ve sosyal bazı sonuçlarla da yüzleşmek zorunda kalmaktadır. Bu araştırma ile tükenmişliğin işletme performansı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Eskişehir ve Kütahya illerinde gönüllülük esasına göre 205 kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile (SMMM) yüz yüze görüşmeler yapılarak anketler alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kadın SMMM’lerin tükenmişliğinin işletme performansı ve alt faktörlerini (finansal ve finansal olmayan) negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Tükenmişlik ile medeni durum, yaş ve kurumda çalışma süresi, işletme performansı ile statü, medeni durum, yaş, gelir ve kurumda çalışma süresinin anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akal, Z. (2005). İşletmelerde performans ölçüm ve denetimi. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi.
  2. Akgül, A. ve Çevik O. (2005). İstatistiksel analiz teknikleri–SPSS’te işletme yönetimi uygulamaları, Ankara: Emek Ofset.
  3. Bakker, A.B. & Heuven, E. (2006). Emotional dissonance, burnout, and ın-role performance among nurses and police officers, International Journal of Stress Management by the American Psychological Association, 13(4), 423–440.
  4. Barutçu, E. ve Serinkan, C. (2008). Günümüzün önemli sorunlarından biri olarak tükenmişlik sendromu ve denizli’de yapılan bir araştırma, Ege Akademik Bakış, 8(2), 541-561.
  5. Bayyurt, N. (2007). İşletmelerde performans değerlendirmenin önemi ve performans göstergeleri arasındaki ilişkiler, Sosyal Siyaset konferansları Dergisi, 53(1), 577-592.
  6. Bedük, A. (2012). Karşılaştırmalı işletme-yönetim terimleri sözlüğü, Ankara: Nobel Yayınevi.
  7. Bitmiş, M.G. (2014). Öncülleri ve sonuçları ile psikolojik sermaye: Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  8. Bolat Acar, B. (2010). Firma performansını etkileyen faktörlerin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi , Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, SBE., İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

11 Haziran 2021

Kabul Tarihi

9 Temmuz 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 69

Kaynak Göster

APA
Altınbay, A. (2021). Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 69, 395-414. https://doi.org/10.51290/dpusbe.951125
AMA
1.Altınbay A. Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;(69):395-414. doi:10.51290/dpusbe.951125
Chicago
Altınbay, Ali. 2021. “Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 69: 395-414. https://doi.org/10.51290/dpusbe.951125.
EndNote
Altınbay A (01 Temmuz 2021) Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 69 395–414.
IEEE
[1]A. Altınbay, “Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 69, ss. 395–414, Tem. 2021, doi: 10.51290/dpusbe.951125.
ISNAD
Altınbay, Ali. “Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 69 (01 Temmuz 2021): 395-414. https://doi.org/10.51290/dpusbe.951125.
JAMA
1.Altınbay A. Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;:395–414.
MLA
Altınbay, Ali. “Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 69, Temmuz 2021, ss. 395-14, doi:10.51290/dpusbe.951125.
Vancouver
1.Ali Altınbay. Kadın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Tükenmişliği ile İşletme Performansı İlişkisi: Eskişehir ve Kütahya Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Temmuz 2021;(69):395-414. doi:10.51290/dpusbe.951125

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.