AVRUPA BİRLİĞİNİN GÖÇ/MÜLTECİ POLİTİKASI VE SIĞINMACILARIN EKONOMİK, SOSYAL VE KAMUSAL İLETİŞİM SORUNLARI: KASTAMONU ÖRNEĞİ
Öz
20. yüzyılın başından itibaren uluslararası göç olaylarında bir artış yaşanmaya başlamıştır. Savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar, baskıcı rejimler, insan hakları ihlalleri, ekonomik ve sosyal sıkıntılar, iç savaşlar, etnik savaşlar gibi nedenlerle insanlar ülkelerini terk edip, daha iyi yaşam koşullarının olduğu ülkelere doğru göç etmektedirler. Özellikle Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı ülkelerini terk eden Suriyeliler, Türkiye üzerinden legal veya illegal yollarla Avrupa ülkelerine göç etmekte ya da Türkiye’de yaşamlarını sürdürmektedirler.
Çalışmamızda, Kastamonu şehrinde geçici veya daimi olarak yerleşmiş olan sığınmacıların Kastamonu’daki gündelik hayatlarında karşılaştıkları (iş bulma, geçim sıkıntısı, çalışma izni alma) ekonomik sorunların yanında yine gündelik yaşamda karşılaştıkları (toplumsal uyum, sosyal alanda dışlanma, şehrin sosyal yaşamına uyum süreçlerinde karşılaştıkları) sorunlar ve son olarak devlet kurumlarıyla ve kamusal alanda ve kamu hizmetlerinde karşılaştıkları iletişim sorunlarının tespiti ve kendilerine sağlanan haklardan ne derece yararlanabildiklerinin belirlenmesi ve bu sorunlara çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Bu çalışma ile Kastamonu’da yaşayan sığınmacıların istatistiki bilgisi sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda, Türkiye’de uygulanan yasal mevzuatın, uluslararası hukuk mevzuatı ve göç mevzuatı ile uyumu araştırılacak ve uygulamada yaşanan problemlere çözüm önerisi geliştirilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akçay, Ümit (2017a), “Göçmenlerin Türkiye Ekonomisine Etkileri”, https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2017/03/20/gocmenlerin-turkiye-ekonomisine-etkileri/, (Erişim Tarihi: 25 Aralık 2017).
- Akçay, Ümit (2017b), “Mültecilerin Türkiye Ekonomisine Etkileri: Düzeltme ve Ekler”, https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2017/03/27/multecilerin-turkiye-ekonomisine-etkileri-duzeltme-ve-ekler/, (Erişim Tarihi: 25 Aralık 2017).
- Baydarol, Can, Turan, Aslıhan (2014), Avrupa'nın İçinde Bulunduğu Sosyo-Ekonomik Kriz ve Türkiye İle İlişkiler, BİLGESAM, İstanbul.
- Bayraklı, Enes Keskin, Kazım (2015), Türkiye Almanya ve AB Üçgeninde Mülteci Krizi, SETA, İstanbul, Türkiye.
- Businessht (2016), “Suriyeli Mültecilerin Türkiye Ekonomisine Makro Etkisi Belirginleşiyor”, http://www.businessht.com.tr/ekonomi/haber/1198056-suriyeli-multecilerin-turkiye-ekonomisine-makro-etkisi-belirginlesiyor, (Erişim Tarihi: 25 Aralık 2017).
- Çelik, Mehmet Yunus (2017, Temmuz 01), Kastamonu'da Yaşayan Sığınmacıların Ekonomik Sosyal ve Kamusal İletişim Sorunları Saha Çalışmasına Dayalı Analiz, Kastamonu, Türkiye.
- Deutsche Welle Türkçe (2016), “AB Türkiye'ye Mülteciler İçin 677 Milyon Euro Ödedi”, http://www.dw.com/tr/ab-t%C3%BCrkiyeye-m%C3%BClteciler-i%C3%A7in-677-milyon-euro-%C3%B6dedi/a-36764751 , (Erişim Tarihi: 25 Aralık 2017).
- Eren, Y., Esra (2016), Kitlesel Akınlarda Geçici Koruma: Türkiye’deki Suriyeliler, (Der. Yazgan Pınar, Tilbe Fethiye), Transnational Press, London.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Ağustos 2018
Gönderilme Tarihi
5 Haziran 2018
Kabul Tarihi
18 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 57