Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ)

Yıl 2010, Sayı: 28, 227 - 238, 30.12.2010

Öz

The purpose of this study is to measure the attitude of the students towards Turkish Cuisine, who are taking Tourism Education at undergraduate level. For this purpose, survey forms were developed, and applied to 256 students at Anadolu University School of Tourism and Hotel Management. In the survey conducted, students’ opinions were measured by frequency analysis. Also Mann-Whitney U and Chi-Square tests were employed to uncover the opinions of the students about promotion and marketing of the Turkish Cuisine and the differences between students who have completed their compulsory training periods and who have not. Students claimed that such factors as international companies’ desire to apply their own menu, cost factor, application of all-inclusive system are effective on promotion and marketing of the Turkish Cuisine. According to the students, what needs to be done about promotion and marketing are; conducting festivals about the Turkish Cuisine, conducting promotion and advertisement activities covering domestic and foreign press, creating alternative tastes with distinctive flavors

Kaynakça

  • AKMAN, M. ve HASİPEK,S. (1999), “Yabancı Turistlere Sunulan Yiyecek-İçecek Hizmetleri ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı
  • Hakkındaki Düşünceleri”, Hafta Sonu Semineri VI: 2000li Yıllara Girerken Kapadokya’nın Turizm Değerlerine Yeniden Bir Bakış,
  • Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, s. 216-229. ARSLAN, E. ve ark. (2002), Ülkemize Gelmiş Olan Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Düşünceleri ve Önerileri Üzerine Bir
  • Araştırma, Turizmde Sağlık ve Beslenme: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Alanya, s. 155-162. BAYSAL, A. (1993a), Beslenme Kültürümüz. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları: 1230.
  • BAYSAL, A. (1993b), Türk Yemek Kültüründe Değişmeler, Beslenme ve Sağlık Yönünden Değişmeler, Türk Mutfak Kültürü
  • Üzerine Araştırmalar, Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları Yayın No: 3, s. 12-20. BUDAK, N. ve ÇİÇEK, B. (2002), “Yabancı Turistlerin Ülkemizde Yemek Kültürlerine İlgileri ve Yemekler ile Servis Ortamlarına
  • Bakışları”, Turizmde Sağlık ve Beslenme: Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Alanya, s. 140-154. ÇÖMLEKÇİ, N. (2001), Bilimsel Araştırma Yöntemi ve İstatistiksel Anlamlılık Sınamaları, Eskişehir: Bilim Teknik Yayınevi.
  • DENİZER, D. (2007), Türklerde Yeme-İçme Kültürü, Mutfak&Gıda Güvenliği Semineri Kitabı, Eskişehir, s.37-53.
  • GÖKDEMİR, A. (2003), Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • GÜLER, S. (2007a), Türk Mutfağının Değişim Nedenleri Üzerine Genel Bir Değerlendirme, I. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 4-5 Mayıs, Antalya, s.18-28.
  • GÜLER, S. (2007b), Türk Mutfağındaki Değişimler ve Geleceğe Dönük Beklentiler, Mutfak&Gıda Güvenliği Semineri Kitabı, Eskişehir, s. 1-17.
  • KAYA, A. (2000), Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi. Antalya: Güneş Ofset.
  • MAVİŞ, F. (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • MOLTAY, İ. Hakkı (1995), “Otellerde Mutfak Sorununun Çözümü”, Turizm ve Teknik Dergisi, 1: s.43-45.
  • MUSSMANN, K.D ve PAHALI, C. (1996), Konaklama Tesislerinde Mutfak Hizmetleri. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim
  • Fakültesi Yayın No:397, Eskişehir. ÖZDAMAR, K. (1999), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • ÖZDEMİR, B. (2003), “Antalya Yöresindeki Konaklama İşletmelerinde Türk, Fransız ve İtalyan Mutfaklarının Karşılaştırılmasına
  • Yönelik Bir Araştırma”, DAÜ Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 1-2, s.38-58. ÖZDEMİR, B. ve KINAY, F. (2004). “Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:2, s.5-28.
  • ÖZDİPÇİNER, N. (2000), “Türkiye’ye Gelen Turist Profilindeki Değişmeler”, I. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu Tebliği Kitapçığı, İzmir, s. 188-205.
  • ŞANLIER, N. (2005), “Yerli Ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Görüşleri”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi
  • Dergisi, Cilt:25, Sayı:1, s. 213-227.

LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ)

Yıl 2010, Sayı: 28, 227 - 238, 30.12.2010

Öz

Bu çalışmanın amacı, Lisans düzeyinde Turizm eğitimi alan öğrencilerin Türk Mutfağına yönelik tutumlarını ölçmektir. Bu amaçla, anket formları geliştirilmiş ve Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu’nda eğitim gören 256 öğrenciye uygulanmıştır. Gerçekleştirilen ankette, frekans analizleri sonucunda öğrencilerin Türk Mutfağı ile ilgili düşünceleri ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmada, ayrıca staj yapan ve yapmayan öğrencilerin Türk Mutfağının tanıtım ve pazarlanması ile ilgili düşüncelerinin ortaya çıkarılmasına yönelik Mann Whitney-U testi ve Ki-Kare Bağımsızlık testleri uygulanmıştır. Öğrenciler, Türk mutfağının tanıtım ve pazarlanmasında; Uluslar arası işletmelerin kendi menülerini uygulamak istemeleri, Maliyet faktörü, Her şey dahil sisteminin uygulanması gibi unsurların etkili olduğunu belirtmişlerdir. Türk mutfağının tanıtım ve pazarlanması konusunda yapılması gerekenlere ilişkin öğrenciler, Türk mutfağı ile festivallerin düzenlenmesi, yerli ve yabancı basında Türk mutfağı ile ilgili olarak reklam ve tanıtım çalışmalarının yapılması gerektiğine, farklı lezzetleri barındıran alternatif lezzetlerin yaratılmasının sağlanması gerektiği konusunda görüş bildirmişlerdir

Kaynakça

  • AKMAN, M. ve HASİPEK,S. (1999), “Yabancı Turistlere Sunulan Yiyecek-İçecek Hizmetleri ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı
  • Hakkındaki Düşünceleri”, Hafta Sonu Semineri VI: 2000li Yıllara Girerken Kapadokya’nın Turizm Değerlerine Yeniden Bir Bakış,
  • Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, s. 216-229. ARSLAN, E. ve ark. (2002), Ülkemize Gelmiş Olan Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Düşünceleri ve Önerileri Üzerine Bir
  • Araştırma, Turizmde Sağlık ve Beslenme: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Alanya, s. 155-162. BAYSAL, A. (1993a), Beslenme Kültürümüz. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları: 1230.
  • BAYSAL, A. (1993b), Türk Yemek Kültüründe Değişmeler, Beslenme ve Sağlık Yönünden Değişmeler, Türk Mutfak Kültürü
  • Üzerine Araştırmalar, Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları Yayın No: 3, s. 12-20. BUDAK, N. ve ÇİÇEK, B. (2002), “Yabancı Turistlerin Ülkemizde Yemek Kültürlerine İlgileri ve Yemekler ile Servis Ortamlarına
  • Bakışları”, Turizmde Sağlık ve Beslenme: Sorunlar ve Çözümler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Alanya, s. 140-154. ÇÖMLEKÇİ, N. (2001), Bilimsel Araştırma Yöntemi ve İstatistiksel Anlamlılık Sınamaları, Eskişehir: Bilim Teknik Yayınevi.
  • DENİZER, D. (2007), Türklerde Yeme-İçme Kültürü, Mutfak&Gıda Güvenliği Semineri Kitabı, Eskişehir, s.37-53.
  • GÖKDEMİR, A. (2003), Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • GÜLER, S. (2007a), Türk Mutfağının Değişim Nedenleri Üzerine Genel Bir Değerlendirme, I. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 4-5 Mayıs, Antalya, s.18-28.
  • GÜLER, S. (2007b), Türk Mutfağındaki Değişimler ve Geleceğe Dönük Beklentiler, Mutfak&Gıda Güvenliği Semineri Kitabı, Eskişehir, s. 1-17.
  • KAYA, A. (2000), Misafirperverlik Endüstrisinde Temel Mutfak Bilgisi. Antalya: Güneş Ofset.
  • MAVİŞ, F. (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • MOLTAY, İ. Hakkı (1995), “Otellerde Mutfak Sorununun Çözümü”, Turizm ve Teknik Dergisi, 1: s.43-45.
  • MUSSMANN, K.D ve PAHALI, C. (1996), Konaklama Tesislerinde Mutfak Hizmetleri. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim
  • Fakültesi Yayın No:397, Eskişehir. ÖZDAMAR, K. (1999), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • ÖZDEMİR, B. (2003), “Antalya Yöresindeki Konaklama İşletmelerinde Türk, Fransız ve İtalyan Mutfaklarının Karşılaştırılmasına
  • Yönelik Bir Araştırma”, DAÜ Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 1-2, s.38-58. ÖZDEMİR, B. ve KINAY, F. (2004). “Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:2, s.5-28.
  • ÖZDİPÇİNER, N. (2000), “Türkiye’ye Gelen Turist Profilindeki Değişmeler”, I. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu Tebliği Kitapçığı, İzmir, s. 188-205.
  • ŞANLIER, N. (2005), “Yerli Ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Görüşleri”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi
  • Dergisi, Cilt:25, Sayı:1, s. 213-227.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sibel Güler Bu kişi benim

Serkan Olgaç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA Güler, S., & Olgaç, S. (2010). LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(28), 227-238.
AMA Güler S, Olgaç S. LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Aralık 2010;(28):227-238.
Chicago Güler, Sibel, ve Serkan Olgaç. “LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ)”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 28 (Aralık 2010): 227-38.
EndNote Güler S, Olgaç S (01 Aralık 2010) LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28 227–238.
IEEE S. Güler ve S. Olgaç, “LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ)”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 28, ss. 227–238, Aralık 2010.
ISNAD Güler, Sibel - Olgaç, Serkan. “LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ)”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28 (Aralık 2010), 227-238.
JAMA Güler S, Olgaç S. LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2010;:227–238.
MLA Güler, Sibel ve Serkan Olgaç. “LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ)”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 28, 2010, ss. 227-38.
Vancouver Güler S, Olgaç S. LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TÜRK MUTFAĞININ TANITIM VE PAZARLANMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2010(28):227-38.

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.