Dergi 2023 yılı 75. Sayısı Sevtap Kanat’ın “The Rules Are Rewritten: NFT /Crypto Art” başlıklı makalesinde yapılan düzeltmeler aşağıdaki gibidir. Düzeltme Açıklaması: Derginin dizgi aşamasında sehven yanlış yazılmıştır. Makale URL: https://dergipark.org.tr/tr/pub/dpusbe/issue/75630/1084018 Makale 13. sayfa, üst bilgi 4. satırda yer alan: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 75, 13-23; 2022 Yerine Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 75, 13-23; 2023
21. yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojisindeki yaşanan gelişmeler ve özellikle de Covid-19 salgını, bankacılık işlemlerinden alışverişe kadar hayatın pek çok alanını değiştirmektedir. Değişim yaşayan alanlardan biri de; üretiminden satışına sanat sektörüdür. Bu dönemde NFT, Kripto sanat gibi yeni kavramlar hayatımıza girmiştir. Bu yaşanan değişimlere uyum sağlamak zorunda olan sanatçılar ve sanatçı yetiştiren yüksek öğretim kurumları, özellikle bu hassas dönemde kripto sanatı ve çevrimiçi yaratıcı pazar bulmanın yöntemlerini araştırmaya başladılar.
Bu çalışmanın amacı; kripto sanat olarak adlandırılan yeni bir sanat eserinin üretilmesi, sergilenmesi, NFT platformları ve NFT’nin bir parçası olmanın yöntemleri hakkında bilgi vermektir. Aynı zaman da NFT'nin avantajları, dezavantajları tartışılırken, önemli örneklerle konuyu açıklamaktır. Çalışma açıklayıcı literatür taramasına dayalı nitel bir araştırmadır.
Araştırmada, NFT platformları aktif olarak kullanan sanatçıların büyük çoğunluğunun grafik tasarımcılar olduğu görülmektedir. Bu platformlarda eski jenerasyon ve diğer sanat dallarında eser üreten sanatçıların çok azı aktif olarak bulunmaktadır. Çünkü eğitim sistemimizi incelediğimizde bu tür platformlar hakkında bilgi veren temel bir dersin olmadığı görülmüştür. NFT’nin sadece Yıldız Teknik ve Ankara üniversitesinin seçmeli havuzuna ders olarak eklendiği görülmüştür. Diğer üniversitelerimizin de değişen dünyanın bir parçası olması için güncel gelişmeleri programlarına dahil etmeleri gerekmektedir. Sanatçıların özellikle grafik tasarımcıların bireysel çabaları ile günceli takip ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada NFT’nin sanatçılara ekonomik anlamda nasıl avantajlar sağladığı örneklerle açıklanmıştır.
The developments in information and communication technology in the 21st century, and especially during the Covid-19 epidemic, are changing many areas of life, from banking transactions to shopping. One of the areas experiencing this change; it is the art sector from production to sale. In this period, new concepts such as NFT and Crypto art have entered our lives. Artists and higher education institutions that have to adapt to these changes, especially in this sensitive period, have started to research methods of finding crypto art and online creative markets.
In this context, the aim of this study is to provide information about the production and exhibition of a new work of art called crypto art, NFT platforms and methods of being a part of NFT. At the same time, while discussing the advantages and disadvantages of NFT, it is also important to explain the subject with important examples. The study is a qualitative research based on an explanatory literature review.
In the research, it is seen that the majority of the artists who actively use NFT platforms are graphic designers. Very few of the artists who produce works in the old generation and other branches of art are actively present on these platforms. When our education system is investigated, it is seen that there was no basic course that gave information about such platforms. It has been seen that NFT has been added as a course to the elective pool of only Yıldız Technical and Ankara University. In order for our other universities to be a part of the changing world, they need to include current developments in their programs. It shows that artists, especially graphic designers, follow the current with their individual efforts. In this study, how NFT provides economic advantages to artists is explained with examples.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Düzeltme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 76 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.